Kohtun Giacopelliga Tondi tennisekeskuses iisraellaste treeningu ajal. Räägin, kui üllatunud tema siinviibimisest olen, kuna föderatsiooni karikasarjas ei käi juhendajad tennisistidega tavaliselt kaasas. „Annan sulle intervjuu, kui minust ainult head kirjutad,” naljatab Giacopelli ja lubab trenni lõppedes suud paotada.

„Tõsi, tulin Shahariga kaasa erandkorras, kuna oleme tema ettevalmistuses jõudnud väga tähtsa etapini,” selgitab Peruus argentiinlastest vanemate perre sündinud Suurbritannia kodakondsusega tennisetreener. „Ma poleks sellist võimalust iialgi kasutamata jätnud. Fakt, et võistlus toimub Tallinnas, tegi otsustamise vaid kergemaks.”

Septembris Kanepiga lepingu lõpetanud ja oktoobris uue tööotsa leidnud Giacopelli armastab Iisraeli vähemalt sama palju kui Eestit. „Tel Aviv on fenomenaalne,” märgib ta. „Inimesed on suurepärased, rand on kohe minu elupaiga kõrval.”

Lisaks ilusale ilmale ja pealinnale pole Giacopellile märkamatuks jäänud ka Iisraeli varjupool. Shahar Peergi on kaks aastat sportimise kõrvalt sõjaväes teeninud. „Mõistan, mida sealsed inimesed läbi elavad. Ma polnud küll sel ajal Shahari kõrval, kuid tean, et sõjavägi pole lillepidu, Coca-Cola ega pitsaõhtu,” lisab ta.

Erakordsed turvameetmed

Pärast jaanuarikuist vahejuhtumit Aucklandi turniiril, kus muslimid nõudsid iisraellanna turniirilt eemaldamist, saadavad Peeri kõikjal maailmas turvamehed ja eriteenistused. Uus-Meremaal pidi tennisist näiteks liikuma markeerimata autodega ja kasutama staadionile sisenemiseks tagauksi. „Pole just lihtne, kui inimesed sulle haiget tahavad teha. Ta on sihtmärk,” märgib Giacopelli.

Peer pole tuntud vaid skandaalide poolest, ta on kuulunud tennisemaailma absoluutsesse tippu, jõudes edetabelis 15. kohani. Giacopelli võttis neiu enda hoole alla, kui ta asus 40. koha piirimail.

„Möödunud aasta polnud tema jaoks kõige õnnestunum, kuid endist maailma 15. reketit juhendada on väga kerge,” ütleb Giacopelli, kes pole enda sõnul Peeri kunagi Kanepiga võrrelnud.

„Nad on kaks täiesti erinevat inimest. Samuti on erinevad olukorrad, kultuurid ja ootused, kuigi eeldan kõigilt oma mängijatelt alati 110-protsendilist pühendumist ja tahet anda endast maksimum. Ühtlasi pean parima keskkonna nimel koolitama inimesi mängija ümber – vahel see õnnestub, vahel mitte.”

Fed Cupi üleminekumängudelt ootab Giacopelli eelkõige tasavägiseid lahinguid. „Siin ei loe edetabelipositsioon midagi. Riigi esindamine toob sportlases välja nüansid, mis varem varju jäänud,” lisab ta. „Olen näinud mitmeid föderatsiooni ja Davise karikasarja mänge, mis poleks pidanud selliste tulemustega lõppema.”


Eluloolist
Pablo Giacopelli

treener

•• Alustas profitreenerina 1991. aastal, Kaia Kanepi treeneriks sai 2008. aasta veebruaris. Tema käe all jõudis Kanepi Prantsusmaa lahtistel veerandfinaali, olümpial 16 parema hulka ja maailma edetabelis 30 sekka.

•• Kanepi ja Giacopelli teed läksid lahku mullu septembris Tokyo turniiri ajal. „Treenerina andis ta mulle palju, kuid me ei klappinud inimestena,” on Kanepi öelnud.

•• Lepingujärgselt juhendab Iisraeli esireketit Shahar Peeri (WTA edetabeli 53.) käesoleva aasta lõpuni, võimalusega uuendada kontrahti kahe aasta võrra.