„Et kas ma mõtlen, kuidas Iisraeliga võiksid mängud min­na?!” teeb Eesti naiskonna esireket Kaia Kanepi hästi imestunud näe. „Sellega ma aega ei raiska. Minu asi on mängida!“

Kanepi meelest pole vähimatki tähtsust, et seni mängitud matšides on Eesti Iisraeli vastu 1:3 ja tema ise vastaste esinumbri Shahar Peeri vastu 0:3 taga. „Iisraeliga mängisime mitu aastat tagasi. Jõuvahekorrad muutuvad päevade ja nädalatega. Me pea­me vaatama, kuidas Iisraelist seekord jagu saada, mitte vanu matše meenutama,”  rõhutab Kanepi, et matš tuleks ära otsustada üksikmängudega.

Mängijate mälu võib olla valikuline. Naiskonna teine põhimän­gija Maret Ani kinnitab, et ta pole Peeriga ühtki mängu pidanud. Siiski: Ani jääb lõpuks us­kuma, et ta kaotas Peerile 2006. aastal Plovdivis Föderatsiooni ka­rikasarja matšis Iisraeliga koguni 0:6, 1:6.

Peergi on seda meelt, et vanad mängud on määratud unustamisele. „Kanepi on viimasel ajal tugevalt arenenud, ma ei tähtsustaks üle oma varasemaid võite tema üle. Matš tuleb kindlasti põnev. Kuid ma ütlen Tallinnas juba mitmendat korda: ma ei tulnud siia Kanepit võitma, vaid Iisrael tuli Eestit võitma. Vähemalt on see meie eesmärk,”  väidab Peer, kes on Kanepist praeguses WTA edetabelis üle 30 koha tagapool.

Peeri suhtub Kanepi täie tõsidusega. „Sellest tuleb kindlasti väga tõsine mäng, milleks ma olen valmis. Sain kodus mõned päevad puhata ja olen Tondi keskuse uues hallis mitu päeva harjutanud. Uus kõvakate on hea, mitte nii kõva kui Coral Tennises, ja ka valgus on palju parem,”  märgib Kanepi.

Treener Rene Busch tänab õnne, et naiskond on parimas koosseisus kohal ja meelestatud niisama võitluslikult kui veebruari alguses, kui Tallinnas murti sarja esiliiga turniiril tee üleminekumängule. Otsustavas mängus löödi Valgevenet üksikmängudega 2:0, kui Kanepi alistas kõrgema edetabelinumbriga Viktoria Azarenka ja Ani samuti eespool oleva Olga Govortsova.

Naiskond koos

„Võtamegi matši Iisraeliga kui jätku. Usun, et olen heas vormis ja annan mõlemale Iisraeli tüdrukule lahingu,”  sõnab Ani, kes on Eesti FedCupi naiskonna raudvara, olles väljas juba 11. aastat.

Ent Ani on veel uustulnuk Iisraeli teise numbri 36-aastase Tzipora Obzileri kõrval, kes mängis Eesti vastu juba 1996. aastal, kui meilt olid väljas kaks Helenit, Holter ja Laupa, kes on tipptennisest ammu loobunud.

„Kas olen tõesti nii kaua mänginud?“ küsib Obziler naiskonnakaaslaste naeru saatel. Obziler ennustab pingelist matši nagu ka Iisraeli kolmas neljas number Keren Shlomo: „Iisraelis on tennis väga populaarseks saanud. Meilt oodatakse edu.”

Busch usub, et kodus mängival Eestil on veidi paremad väljavaated. „Võtame mäng-mängult. Tüdrukud on hästi häälestunud, seda võin treeningute põhjal kinnitada.”

Iisraeli kapten ja treener Lior Mor usub, et naiskonnad on teineteise väärilised ja kaks päeva pakuvad tõsiseid heitlusi. „Oleme korraldajaile tänulikud. Oleme Tallinnas esmaspäevast alates ja meil pole olnud ühtki negatiivset emotsiooni,”  tänab Mor.

Võistluste direktor Teet Kallasvee tunnistab, et teisedki asjaosalised pole seni leidnud midagi laitmisväärset. Eesti tenniseliit on pidanud mängu panema poolteist miljonit krooni, et matš Tallinnas kiiduväärsel tasemel teoks saaks. „Näpuotsaga saab ITF-ilt tagasi. Kui palju, sõltub Eesti naiskonna edukusest,”  informeerib Kallasvee.

Giacopelli vari matši kohal

•• Kuidas suhtub Kaia Kanepi tõsiasja, et matšil viibib Pablo Giacopelli, kes oli mullu poole aasta vältel Kanepi treener, kuid juhendab nüüd Shahar Peeri?

•• „Ei suhtu kuidagi. Ma ei tee endale sellest probleemi,“ lõikab Kanepi läbi mõttekäigu, nagu sõitis Giacopelli siia nimme selleks, et kaudselt Kanepit mõjutada. Tavaliselt mängijate isiklikud treenerid FedCupi matšidel ei käi, sest väljaku ääres nõustab mängijaid kummagi poole ametlik kapten-treener, kelleks Iisraelil on Lior Mor, meil Rene Busch.

•• „Ma ei usu, et Giacopelli tuli siia susima. Me oleme mõlemad treenerid. Ajasime tema initsiatiivil kolmapäeval kolmveerand tundi juttu. See oli kohati nii usalduslik, et ma ei räägiks sellest avalikkusele,“ selgitas Busch.