„Enne seda mängisin rohkem malet, jalgpalli vastu mul huvi puudus,” ütleb Luigend, kes on males võitnud kümneaastaste Eesti meistrivõistlustel hõbemedali ning esindanud Eestit Euroopa meistrivõistlustel.

Nüüdseks on aga Luigend end täielikult pühendanud jalgpallile. Isegi nii palju, et pidas kaks aastat tagasi vajalikuks kümnendas klassis kool pooleli jätta. Luigend oli siis 16-aastane ja sai oma esimesi tuleristseid meistriliigas Viljandi Tuleviku eest mängides.  

Detsembrist alates treenib Luigend Flora põhimeeskonnas Martin Reimi käe all. „Me nägime Karl-Eerikus perspektiivi. Tal olid mõned head omadused, nagu näiteks vasaku jala tsenderdus ja terav löök ning parajalt hea kiirus,” põhjendab Reim, miks ta Luigendi enda gruppi võttis. „Vasakul äärel on ta omavanuste seas praegu parim.”

Ihkab välismaale

Eesti meistriliigas seni vaid kolm kohtumist kirja saanud Luigend ihkab Flora eest veelgi mänguminuteid korjata. Pikas perspektiivis Eesti meistriliigas pallimine teda siiski ei rahulda. „Kõige enam motiveerib mind välismaale pääsemine, millega võib-olla kaasneb ka A-koondise kutse,” räägib Luigend.

Enne piiri taha siirdumist tuleb aga veel kõvasti trenni teha. Luigend näeb arenguruumi eelkõige jõunäitajates ja tehnikas. „Treeneritele meeldib veel öelda, et minu üks nõrgemaid külgi on parem jalg,” osutab ta vajakajäämistele. Enda tugevuseks peab endine maletaja head platsilugemist.

Reimi sõnul võib Luigend õigeid otsuseid tehes jalgpallis veel suuri tegusid korda saata. Põhitähelepanu tuleb tal Flora juhendaja sõnul pöörata mitte niivõrd mängupraktikale, kuivõrd treeningutele. „Tähtis on nüüd edasi targalt tegutseda ja end mitte lõhki rebida. U-19 koondis on pidanud palju mänge ning see paneb noortele mängijatele peale suure pinge. Selles vanuses peab tegelikult tegema rohkem trenni ja mängima kord nädalas. Kui Luigend saaks oma füüsise ja töömahu poolest veel võimsamaks, võiks ta väga kaugele jõuda,” ütleb Reim.

Meistriliigast enam on Luigendit enda sõnul karastanud noortekoondiste mängud tugevate vastastega nagu Portugal, Horvaatia või Belgia, kellega Eesti kohtus maikuus Euroopa meistrivõistluste eliitringi turniiril.

„Koondisemängude tase on meistriliigast tugevam. Meistriliiga klubide tuumikud koosnevad vanematest meestest, kellelt on ka muidugi palju õppida. Igast mängust on kasu,” sõnab Luigend.

Tuleval aastal Tallinnas toimuvaks U-19 EM-finaalturniiriks valmistuv Eesti noortekoondis kohtub augustis Saksamaaga, septembris kahel korral Islandiga ning oktoobris Luksemburgiga.

„Kui kõik püsiksid terved ning me saaksime ettevalmistusel kasutada 25–26 mängijat, võiksime finaalturniiriks kokku saada päris hea võistkonna,” arvab koondise peatreener Frank Bernhardt, kes tahab kuni tähtsa turniirini igal kuul pidada vähemalt ühe sõprusmängu. „Lõppenud turniiril ei jagunud meil viimaseks mänguks enam jõudu. Peame veel töötama selle kallal, et poisid jaksaksid tugeval tasemel mängida ka kolm kohtumist järjest. Vastasel juhul läheb meil EM-il väga raskeks.”

Isiklikku

Karl-Eerik Luigend

jalgpallur

Sündinud 15. jaanuaril 1993

Pikkus: 178 cm, kaal: 70 kg

Positsioon väljakul: vasakpoolkaitsja

Klubid: FC Flora, Viljandi Tulevik, Valga Warrior

Treenerid: Marko Kuusik, Marko Kristal, Urmas Kirs, Marko Lelov, Zaur Tšilingarašvili, Frank Bernhardt, Martin Reim

U-19 koondises: 18 mängu/1 värav

Meistriliigas: 35/3

Debüüt noortekoondises: U-17 eest 2008. aastal sõprusmängus Austria vastu (0 : 7)