Leedu esimängija NBA-sse valimine aitaks ameeriklannast abikaasal kodumaale naasta

Leedu korvpallimeeskonna kapten Arturas Karni‰ovas (27) ihkab koos kaaslastega troonida maailmameistrivõistluste medalipjedestaalil. Kolmas koht Hea Tahte Mängudel ja 44-punktiline üleolek Puerto Ricost viis Leedu rõõmsasse helistikku. “MM-turniiri esikohaheitlus on väga avatud,” sõnas Karni‰ovas Eesti PäevaleheleNew Yorgis, mõni päev enne aasta tähtsaimat võistlust Kreekas. “Kuus-seitse meeskonda suudavad kuldmedalit rünnata, nende seas ka Leedu. Samas ähvardab võimalus esikaheksast välja pudeneda. Meie kokkumäng on kõikunud, ent ilus võit Puerto Rico üle andis MM-il eel rohkesti kindlust.”

Võitudega USA ja Brasiilia üle tõusis Leedu võidusoosikute esiritta. “Jugoslaavia võimsust kahandab liidrite Divaci ja Danilovici eemalejäämine,” arutles Karni‰ovas. “Venemaa ei paistnud kõige parem välja. Väga tähtis on jõudu otstarbekalt jaotada.”

Sisendab kaaslastesse kindlust

Barcelona ja Atlanta olümpiamängudel pronksi ning 1995. aasta EMil hõbeda pälvinud Leedu koondise mäng pöörles ümber Arvydas Sabonise ja ·arunas Marciulionise. Mullusel EM-il kandis põhitegija au ja kohustusi Karni‰ovas. Viienda kohaga lunastas Leedu MM-pileti.

“Varem tugines meie mäng kahele-kolmele mehele, teised jäid varju. Rasketes olukordades võisime toetuda tähtedele. Peame aru saama, et kõigi võimeid esile tuues saame edukalt esineda. Iga platsilolija on meie relv: vastane ei oska aimata, kes võib kõige ohtlikumalt rünnata.”

·aulius ·tombergas ja Darius Lukminas tulistavad kaugvisetega, Dainius Adomaitis nõelab läbimurretega, Gintaras Einikis ja Virginijus Pra‰kevicius lõhuvad korvi all. Kõigis rollides on valmis tegutsema ka Karni‰ovas.

“Pean viibima mängulülide igas punktis,” kirjeldas Karni‰ovas endale võetud kohustusi. “Tahan olla abistav käsi, koostöö siduja. Söötma, algatama kiirpealetunge, pakkuma kaitses tuge. Kaaslastel on vähem kogemusi ja tippheitluste karastatust, püüan neisse kindlust sisendada. Teen mõned ohverdused, kuid see ei tähenda varju jäämist.”

MM-i alagrupikohtumiste järel säras Karni‰ovas edukaima korvikütina. Ent isiklikud loorberid 203 cm pikkust ründajat ei peibuta.

“Koos kaaslastega edu üle rõõmustades saan suurima rahulduse. Võites koguvad kõik mängijad tuntust, olgu sa visanud 10 või 20 punkti.”

Karni‰ovas sirgus 80. aastate Kaunase Îalgirise suuredu lainetel. Kui Leedu meeskonnad 1990. aastal poliitiliste marutuulte keerises NSV Liidu meistrivõistlustest loobusid, siirdus ta Ameerika Ühendriikidesse õppima. Karni‰ovas trügis Seton Halli ülikooli algviisikusse ja aitas meeskonnal kaks korda võita tsooniturniiri Big East.

Abikaasa kodumaa USA jääb südamesse

NBA noormängijate valimisel ehk draftis jäi Karni‰ovas ukse taha. Ta on pidanud läbirääkimisi Milwaukee Bucksi ja Portland Trail Blazersiga, seni tulutult. “Euroopas teenib Arturas rohkem, seal pole nii kõrgeid makse kui Ameerikas,” selgitas Dallas Mavericksi abitreener Donn Nelson, Leedu koondise nõustaja. “Võimetelt võiks ta ammu NBAsse kuuluda.”

“Kui NBA värbajad minust huvituvad, astugu aga esile,” sõnas Karni‰ovas. “Praegu meeldib mulle Euroopas. Olen saavutanud mõndagi ilusat.”

Mullu jõudis Karni‰ovas Barcelonaga Euroliiga finaali ja valiti hooaja lõppes Vana Maailma parimaks korvpalluriks. Ta tõmbas selga Euroliiga võitja Pireuse Olympiakose särgi, tiitlitega klubi hooaeg veeres üle kivide ja kändude.

“Meeskonda tabas kolm operatsiooni - Dragan Tarlacil, Panagiotis Fassoulasel ja minul. Vigastused jätkusid, hooaeg oli klubi ajaloos üks õnnetumaid. Kavatsesin veel aastaks Olympiakosesse jääda, kuid kreeklased tahtsid mind pügada ja ma keeldusin.”

Bologna Teamsystem palkas Karni‰ovase 2,5 miljoni dollari eest kaheks hooajaks. Leping lubab leedulasel esimese aasta järel lahkuda.

Aasta tagasi toimus Seton Halli kirikus Arturase ja tema ülikoolipäevade sõbratari Gina laulatus. Gina tahab USAsse tagasi minna.

“Ameerika jääb alatiseks minu südamesse,” tunnistas Karni‰ovas. “Tulin siia, kaks kohvrit käeotsas. Veetsin ülikoolis neli ilusat aastat. Ameerika oli nagu mu teine kodu.”