Külastasin kolme kuu jooksul rohkem kui neljakümmend riiki, kusjuures mõnes kohas käisin mitu korda.

•• Tähendab, suhtusite kampaaniasse väga tõsiselt. Missuguseid eduvõimalusi nägite, kui alustasite oma elu üht järjekordset suurt vastasseisu?

No arvasin, et mu võimalused pole väikesed, aga tõsi, ilmselt ülehindasin paljude riikide maletegelaste võimet ülemaailmseid maleprobleeme mõista. Sain kampaanias selgeks: inimesed, kel on väga halb, ei suuda isegi uskuda, et neil võiks olla parem. (Naerab lõbusalt.)

•• Tõite koos valimisvõitluse partneri Garri Kasparoviga nii esinemistes kui ka artiklites järjekindlalt esile, et soovite eeskätt seista maletajate huvide eest. Mis on kõige tähtsamad ülesanded?

Esiteks: tuleb taastada maailmameistri nimetuse prestiiž. Maailmameistrivõistluste süsteem vajab muutmist. FIDE on seda küll reforminud, kuid nii poleks tohtinud mingil juhul teha. Maletajal-praktikul on lihtsam eksimusi parandada, sest kui sa teed vale käigu, pead oma viga tunnistama, vastasel juhul kaotad partii. Teistel inimestel on ilmselt raskem vigu parandada, sest neil ei juhtu neid nii sageli.

Juba üle kümne aasta on FIDE tegemisi saatnud eksiarvamused, ummikusse jooksmised ja vead. On vaja üks kord põhjalikult mõelda ja kohe muudatusi teha, mitte järjepidevalt uueneda ja muutustest maailmale kisendada. Oleme olukorras, kus ei täideta reegleid ega kohustusi. On tekkinud vasturääkivused. Näiteks sattus hullumeelsesse olukorda Veselin Topalov, kes võitis Argentinas ülekaalukalt MM-i tiitli pretendentide turniiri, aga järgmisse tsüklisse kutsuti sealt teine, kolmas, neljas ja viies. Unustati, et MM-matši kaotajale (Topalov kaotas 2006. aastal Vladimir Kramnikule – toim) tuleb alati eraldada koht, aga Topalov langes maailmameistrivõistluste süsteemist välja. Imeline viga! Tuli midagi välja mõelda, et bulgaarlane heitlusse tagasi tuua. See tegi rahulolematuks Gata Kamsky, kes võitis maailmakarikaturniiri ja tingimuste järgi pidanuks pääsema tiitlimatšile, aga selle asemel korraldati 2009. aastal tema ja Topalovi vahematš.

Inimesed, kes selles protsessis osalevad, ei saa lõpuni aru, mida maletegelased tahavad, sest nad ei näe lõplikku eesmärki ega selle saavutamise teed.

•• Kas teeksite ettepaneku minna tagasi nii-öelda algusse, startida nullist?

Praegu on sellest mõttetu rääkida. Tahan öelda, et maailmameistri nimetuse tähtsust on vähendatud. Võime kasutada arve: 1886. aastast kuni 2000. aastani ehk 114 aasta jooksul on olnud neliteist maailmameistrit. Aga viimase kümne aastaga oleme saanud kuus tšempioni!

•• Uute tšempionidena tõusid troonile Viswanathan Anand, Veselin Topalov, Ruslan Ponomarjov…

Rustam Kasimdžanov, Aleksandr Halifman. Juhuslikkuse osakaal on suurenenud. Praegu pole ka niisuguseid liidreid nagu Mihhail Botvinnik, Aleksandr Alehhin, kes võiksid aastaid valitseda.

•• Pole suuri isiksusi?

Kahjuks jah, see on veel üks probleem. Male populaarsuse ja autoriteedi taastamiseks on tarvis kahest küljest tegutseda. Esiteks, suurendada malega tegelejate hulka, aga massilisust ei saa kasvatada föderatsioonid, vaid kooliõpetajad, kes mõistavad, et malel on oluline tähtsus õppes. Malega tegelemine arendab mälu ja parandab järsult lapse distsipliini. Kes tegeleb malega, ei tarvita narkootikume, mis on sotsiaalselt tähtis.

•• Suitsumehi on maletajate hulgas siiski olnud!

Eks seegi on üks probleem. Muide, minu põlvkonna suurmeistrid ja nooremad tippmaletajad peaaegu ei suitseta.

•• Meenub, et Mihhail Tal oli ahelsuitsetaja. Pakun, et David Bronštein vist ka.

Vanemast põlvkonnast suitsetasid Štein, Tal, mu treener Furman. Bronštein ei suitsetanud. Muide, ta rääkis suurepärase loo, miks ta ei suitsetanud. Kui ta oli 10- või 11-aastane, jalutas ta koos isaga mööda Kiievit. David ütles, et pole kunagi suitsu tõmmanud, ja isa tegi talle ettepaneku proovida. Ostis pojale tolle aja kohta hirmkalleid paberosse. Ta tõmbas mahvi ja hakkas kohe läkastama. Isa rääkis: „Näed, ostsin sulle kõige kallimaid, sul pole praegu nende jaoks nii palju raha, aga kui hakkad ostma odavamaid, siis kujuta ette, mis juhtub su tervisega!” (Naerab lõbusalt.) Davidile piisas ühest katsest kogu eluks.

•• Tore lugu! Ent kuidas teil on senini õnnestunud Venemaal male õpetamine koolidesse viia?

Katsetused käivad paljudes koolides, tegelen sellega aastaid. Koole on avatud Venemaa 26 oblastis ja vabariigis. Peaaegu terve impeerium! Munitsipaalkoolides on male kui õppeaine.

Mujal on minu abil asutatud koole 23 riigis. Näiteks USA-s Kansase osariigis lõime erakoolidega süsteemi, kus male kuulub kohustuslike õppeainete hulka. Ühtlasi saab õppes osaleda interneti kaudu, mis võimaldab ka teistes osariikides elavatel lastel maleloenguid kuulata. Nad võivad saada meie kooli maletundide läbimisel tunnistuse, mille eest pannakse neile oma koolis hinne. Brasiilias külastasime seitse aastat tagasi koos haridusministriga nelja provintsi, kus alustasime male õpetamist, mida toetab föderaalvalitsus. Nüüd on igas provintsis koole, kus saab malet õppida. Probleemne on aga kogu maailmas õpetajate leidmine.

•• Kes õpetavad malet Venemaa koolides?

Oblastikoolide matemaatika, füüsika või kehalise kasvatuse õpetajad on läbinud täienduskoolituse maletundide läbiviimiseks. Või osalevad maletajad pedagoogilistel kursustel, et nad võiksid õpetada koolis. Aktiivset rolli mängib Moskvas asuv Venemaa riiklik sotsiaalne instituut, kus asutasime minu algatusel malekateedri. Seal õpib üle saja üliõpilase. Tänavu lõpetab esimene lend. Rektor tahab avada ka teistes linnades filiaale ja mõ-ne aasta pärast võime koolitada mõnisada spetsialisti aastas.

•• Aga mis saab maailma male juhtimisest? Kas olete Kasparoviga arutanud, kuidas edasi tegutseda?

Et maleelu mõjutada, tuleb seda juhtida. Meil olid täpsed kavad ja ülesanded, mind toetasid juhtivad malemaad Ameerika Ühendriigid, Argentina, mitmed Euroopa riigid. Kuskil segas poliitika. Venemaa maleföderatsiooni häiris minu liit Kasparoviga. Kuigi mõistsin, et koostöö Garriga raskendab mu kampaaniat ja valimisi, pidasin seda hädavajalikuks. Ma ei pea tähtsaks üksnes praegust seisu, vaid tulevikku. Tšempionide liiduga pöörasime male ajaloos väga tähtsa lehekülje.

Kahjuks õnnestus mu vastasel mõjutada valijaid mõttega, et koos minuga hakkab malet juhtima Kasparov. Venemaal teda eriti ei arvestata. Kuigi tuleb tunnistada, et Venemaa maletegelased tegutsesid rumalalt.

•• Kas Kasparoviga liidu loomiseks astusite esimese sammu teie?

See juhtus spontaanselt. Meil tekkisid sportlikud ja töised suhted. Meie esimesest tiitlimatšist möödus veerand sajandit, tahtsime seda koos meenutada (2009. aastal korraldasid nad Valencias mälestusmatši, mille võitis Kasparov – toim).

•• Kasparov pidas tähtsaks, et soovisite teda külastada arestimajas, kuhu Venemaa võimud ta 2007. aastal miitingu korraldamise pärast viieks päevaks kinni panid. Talle avaldas teie ootamatu poolehoid sügavat muljet. Missugused on teie suhted?

Austame teineteist. Peame maailmameistritena vastuvõetamatuks, mida male juhtimises on viimastel aastatel tehtud. Teame, mida tuleks teisiti teha.

•• Kuid teie ja Kasparovi poliitilised vaated on vist erinevad?

Täiesti erinevad. Malealased seisukohad on enam-vähem ühesugused. Oleme loonud liidu, mida pole malemaailmas olnud ligi nelikümmend aastat. Ent kui sa pole juht, on raske midagi muuta. Ka FIDE organisatsioonilises üleshituses on palju arusaamatut. Näiteks Nigeerias on 300 maletajat, mida peetakse pööraselt suureks arvuks. Enamikus Aafrika maades on 50 kuni 150 maletajat, suur osa neist algajad. Neitsisaartel on aga

FIDE-s koguni kaks häält, sest seal on nii Ameerika kui ka Inglise osa, aga maletajaid on kokku vaid paarkümmend. Samal ajal on Hiinal üks hääl, kuigi seal on miljoneid maletajaid. Miski pole nii, nagu peab.

Oponentide viited Ühinenud Rahvaste Organisatsioonile pole veenvad, sest ÜRO-s on suurtel riikidel ka vetoõigus. Kui Venemaa, USA, Saksamaa või Prantsusmaa maleliidul oleks FIDE-s vetoõigus, poleks ilmselt kehtestatud MM-i nokautsüsteemi, mis on kehtinud kaksteist aastat (just seetõttu loobus Karpov 1999. aastal MM-turniiril osalemisest – toim).

Male on kaotanud aega. Vaadake, kus oli male siis, kui 1972. aastal peeti Boris Spasski ja Bobby Fischeri matš! Võtkem minu matšid Viktor Kortšnoi ja Kasparoviga. 1980. aastate lõpus oli male haripunktis. Kus olid siis tennis ja golf ja kus on need alad nüüd?

•• Kas usute, et malel on võimalik positsioone tagasi võita?

Kui tammuda paigal ja kõigele lisaks teha vigu… Oleme vajunud kõige ebapopulaarsemale kohale. Tennis ja golf on teinud õigeid otsuseid, võitnud tänu teleülekannetele populaarsust, pakkunud end vastuvõetaval viisil sponsoritele ja tõusnud esimeste ritta.

•• Mida see tähendab, et teie kandideerimist toetasid väga lugupeetud läänemaailma ärimehed, ka näiteks enne teid FIDE presidendiks pürginud Bessel Kok?

Siinkohal tänan Eesti ja Leedu maleliitu kindla toetuse eest, aga vaadake, millised probleemid tekkisid teie naabritega. Lätis on mul sõber, kel on head suhted ühe suurärimehega. Panime tema malest huvituma. Ta oli valmis tasuma föderatsiooni võlad, nõustus korraldama Mihhail Tali mälestusvõistluse läbiviimist Riias, aitama parematel Läti maletajatel osaleda suurturniiridel. Läks aga nii, et vastaspool eelistas presidendina teist kandidaati.

Seejärel helistasid nad millegipärast minu partnerile: „Kahjuks ei valitud teid presidendiks, aga kui olete valmis meid toetama, olema nõus korraldama uue hääletuse.” Mu tuttav vastas: „Tore, et helistasite, aga olen rõõ-mus, kui kustutaksite mu telefoninumbri ega helistaks mulle enam kunagi. Ma pole teid näinud ega teist midagi kuulnud.”

Räägitakse FIDE muinasjutulisest eelarvest. See on tühine summa – poolteist miljonit eurot aastas, mis koosneb peamiselt föderatsioonide tasudest ja sporditaseme eest nõutavatest mõttetutest maksudest. Kampaania korraldamisel polnud mul nii palju raha nagu Iljumžinovil, aga sponsorid lubasid, et võin arvestada FIDE tegevuses 3–3,5 miljoni dollariga.

Hea koostöö tekkis Prantsusmaal Belfourti linnapeaga, kes pakkus maleliidule tasuta tehnilist büroosisustust. Koos meeriga käisime linna kaubandus-tööstuskojas ja viis firmat olid samuti valmis FIDE-t toetama. Käisid läbirääkimised plaani üle viia FIDE peakorter Pariisi, kus see on aastaid olnud. Lisaks kavatsesime avada esinduse New  Yorgis ning kas Moskvas või Peterburis. Kui pole esindust Venemaal või Euroopas, on raske teha koostööd USA rahandustegelastega. Samuti on keeruline meelitada Venemaa ärimehi, kui pole esindust USA-s. FIDE peakorteri asumine Ateenas ei ole male arendamise huvides.

•• Kuidas hindate valitseva maailmameistri Anandi taset?

Ta on tõsine maletaja, kes kuulub tõeliste maailmameistrite hulka. Siiski ei usu, et ta suudab tiitlit hoida, sest konkurents on tugev. Tal pole endist energiat, ka turniiridel ei saada teda varasem edu. Kes saab järgmiseks tšempioniks? Kui see oleks Magnus Carlsen, toimuks male populariseerimisel läbimurre.

•• Millega te seda seletate?

Praegu on Carlsen ilmselt kõige tuntum tegevmaletaja maailmas. Aga muudatused MM-i korraldamisel viisid selleni, et 20-aastane norralane loobus valikvõistlusest.

Muide, Prantsusmaal tehti hiljuti küsitlus maletajate populaarsuse kohta. Selgusid hämmastavad ja mitte väga meeldivad tulemused. Kasparovit teab Prantsusmaa elanikkonnast 30 protsenti, ma jäin veidi maha – 29,7. Väga tore! Aga et valitsevat maailmameistrit teab vaid kuus protsenti rahvastikust, on häda! Me pole ju Kasparoviga üle kümne aasta tiitli pärast heidelnud.

•• Seega on teie kohus oma tuntust kasutada!

Jah, tuntus aitab kaasa läbirääkimistel ja ärisuhete loomisel. Tohutu pluss! Ma ei räägi siinkohal televisioonist, ajalehtedest. See oli selge ka kampaania ajal: Iljumžinov tegi eraviisilisi kohtumisi, mina andsin pressikonverentse, esinesin televisioonis, kohtusin riigijuhtidega. Kui saanuksin FIDE presidendiks, oleksid male võimalused tohutult suurenenud. Praegu peab aga püüdma lõpetada maailmameistrivõistluste reformimine ja kergendama föderatsioonide olukorda arusaamatute maksude vähendamise võrra.

•• Palun rääkige ka oma perekonnast.  Mida tahab 11-aastane tütar Sofia males saavutada?

Turniiridel ta ei osale, aga püüame tema taset parandada.

Räägin ühe huvitava loo. Abikaasa tuli lastevanemate koosolekult koju ja rääkis, et direktori jutu järgi tulevad koolis koos-töös Begovoi tänaval asuva rahvusvahelise malekeskusega maletunnid. Natalja küsis: „Mis keskus asub Begovoil?” Vastasin: „See on minu keskus.” (Naerab lõbusalt.) Ka mu poeg Anatoli (esimesest abielust – toim) mängis lapsepõlves malet, kuid arvutid olid põnevamad. Nüüd töötab ta arvutigraafikuna.

•• Kui oluliseks peate suurmeistrite ja arvutite matše?

Need on huvitavad, kuid arvutid mängivad parimate suurmeistrite, võib-olla isegi maailmameistrite tasemel, kindlasti tuleb maletaja ja arvuti tingimused võrdsustada.

Arvutimälus on tohutu partiide andmepank. Üks võimalus on andmepangast loobuda, millega ilmselt programmi loojad ei nõustu, sest ilma infobaasita ei saa arvuti isegi mängu alustada! Teine võimalus on anda maletajale samasugune andmepank. Kui arvuti saab mälust vajaliku info murdosa sekundiga, siis inimene püüab ette kujutada, mida otsida, seejärel peab ta veel mõt-lema. Ka kontrollaja kasutamise tingimused peab võrdsustama.

•• Missugust rolli etendas teie elus treener Semjon Furman?

Meil olid isa ja poja suhted. Kaheksa aasta jooksul valitses täielik teineteisemõistmine. Enne minuga koostöö alustamist oli Semjon Abramovitš hea suurmeister, aga turniiridel polnud ta edukas. Minuga tegeledes suurenes tema kindlus, vahel võitlesime koos esikoha pärast. Kui ta sõitis turniirile minuta, siis enamasti läks tal kehvasti.

•• Võitlete koos Kasparoviga male uue tõusu eest. Olete ühes võistkonnas mänginud oma teise kunagise vihase rivaali Viktor Kortšnoiga. Millega suhete soojenemist selgitate?

Tõsi, Kortšnoi mängis minuga koos kolm korda Lõuna-Uurali meeskonnas. Olen rahumeelne inimene!

Anatoli Karpov teistest

Karpov Robert Fischerist (maa-ilmameister 1972–1975)

•• „Fischeril oli kolm paranoiat, mis saatsid teda kogu elu. Esimene puudutab juutlust. Ta sündis Brooklynis juudi ja sakslase peres. Ema Regina oli pärit Odessast, tema vene keel oli päris hea. Näis, et ta ei tohtinuks olla antisemiit, aga ometi oli teisiti. Karjääri jooksul tuli tal sageli mängida Samuel Reshevskyga, kes on ortodoksne juut. Ja vennad Reshevskyd seisid usu tõttu Fischeri vastu. Sellest ajast saadik ei pea Bobby ennast juudiks ja temast sai antisemiit. Nagu tõeline jänki, vihkas ta kommuniste ja Nõukogude Liitu. Kolmas paranoia, Ameerika-vastasus, tekkis siis, kui teda ei lastud pärast skandaalset avaldust enam kodumaale tagasi. Lõpuks tekkis ka Jaapani-vastasus, kui ta pandi passirežiimi rikkumise pärast vangi. Islandlased näitasid tema vastuvõtmisega suurt mehisust.”

Karpov Garri Kasparovist (maailmameister 1985–1993, professionaalse maleliidu versioonis 1993–2000)

•• „Kasparovil on omad fantaasiad. Ta andis malele kogu elu ja töötas ainult enda huvides. Äkki otsustas saada poliitikuks – just nagu anda end ka ühiskonnale. Kuid ta pole sündinud duuma jaoks. Pealegi vahetas ta vähem kui aastaga mitut meeskonda ja liitlasi. Kasparov asendas Fischerit ja Kortšnoid võitluses bolševikega ja kasutas selleks kogu mõistust. Õnneks pole Garril „faaside nihet” nagu Fischeril, vaid ta on loomult maksimalist.”  (2007. aastal ajalehele Izvestija antud intervjuust).

Eluloolist

Anatoli Karpov

Venemaa maletaja

•• Sündinud 23.05. 1951 Zlatoustis.

•• Saavutused: 1969 rahvusvaheline meister, 1970 rahvusvaheline suurmeister, 1973 jagas MM-i tsoonidevahelisel turniiril Leningradis Viktor Kortšnoiga esikohta, 1974 jõudis võiduga Boriss Spasski üle MM-i tiitlimatšile, kuid Robert Fischer keeldus mängimisest, ja 1975. aastal kuulutas FIDE Karpovi maailmameistriks.

•• MM-matšid Kortšnoiga: 1978. aastal 6:5 (21 viiki), 1981. aastal Meranos 6:2 (10).

•• MM-matšid Kasparoviga: 1984. aastal katkestati pärast viiekuulist mängimist Karpovi eduseisul 5:3 (40), 1985. aastal 11:13 (16), 1986. aastal 11,5:12,5 (15), 1987. aastal 12:12 (16), Kasparov säilitas tiitli, 1990. aastal 11,5:12,5 (17).

•• FIDE versiooni MM-matšid: 1993. aastal Jan Timmaniga 6:2 (13), 1996. aastal Gata Kamskyga 6:3 (9), Viswanathan Anandiga 2:2 (2), otsustavad kiirmalepartiid 2:0.

•• Pere: esimesest abielust poeg Anatoli (sündis 1979), teisest abielust tütar Sofia (1999).

•• Haridus: lõpetas Leningradi riikliku ülikooli majanduserialal.

•• Ameteid: rahvusvahelise rahufondi juht (varem Nõukogude rahufond), Venemaa ökoloogiafondi president, UNESCO saadik.

•• Poliitilised vaated: 1996. aastal toetas Venemaa presidendi valimistel Boriss Jeltsinit, 2007. aasta riigiduuma valimistel kommunistlikku parteid.

•• Hobid: filatelism, piljard.