Kullamäe märgib, et Tartu ülikooli korvpalliklubi strateegia erineb Kalev/Cramo omast. Eesti meister palkas kuus välismaalast, et VTB liigas peksupoisi rollist välja murda ja võite noppida. Juhtkonna ootused olid suured, neid võimendas hooaja eel peatreener Aivar Kuusmaa, kelle teenetest Kalev/Cramo juht Ivar Valdmaa pidi pärast kaotusteseeriat loobuma.

„Meie klubis käib püramiidi ehitamine, aastaid pole meeskonda järelkasvu Tartust tulnud ja praegugi pole Rockis palju tartlasi,” ütles Kullamäe. „Samal ajal peab tegutsema korralik esindusmeeskond, mis innustaks noori. Need kaks asja käivad käsikäes. Oleme kahel hooajal järjest andnud hooaja keskel ühe oma parema mängija välisklubisse (Janar Talts ja Rain Veideman – toim). Meie soov on tegutseda laiemalt Eesti korvpalli heaks. See hoiak meeldib mulle.”

Kuigi Kullamäe möönis, et ei tunne kuklas võiduootuse survet, vajab Rock eurosarjas jätkamist nagu õhku. „Loomulikult tahame võita ja alagrupist edasi saada, sest rahvusvahelised mängud panevad kogu meeskonna teistmoodi hingama ja pakuvad pealtvaatajatele suuremat huvi,” lausus Rocki peatreener.

Sponsorid nõuavad võite

Esimesena vahetas Eesti meistriliigas treenerit Valga Maks&Moorits, asendades Tarmo Petteri kuu aega tagasi lätlase Sandis Buškevicsiga.

„Kui meeskonna mäng ei lähe, siis tuleb midagi ette võtta,” põhjendas Valga korvpalliklubi president Margus Lepik, miks nad vahetasid teist aastat järjest peatreenerit hooaja käigus. „Koos peasponsori Atria Eesti esindajaga seadsime kõrge esmärgi – jõuda medalimängudele. Petter polnud valmis täielikult peatreeneritööle pühenduma ega saanud kõikidel treeningutel kohal olla, mis tekitas meeskonnas pingeid. Seetõttu otsustasime, et läheme lahku.”

Varem Tartus noortetreenerina ametis olnud Petter töötab sotsiaalpedagoogina. Oma majanduslikku tagalat tuleb kindlustada. Üldjuhul teevad Eesti korvpalliklubid peatreeneriga ühe hooaja lepingu. Kontrahti pikkuse määravad klubi majanduslikud võimalused.

„Oleme teinud peamiste rahastajatega lepingu üheks hooajaks,” lausus Lepik. „Nüüd oleme saanud kahe toetajaga kokkuleppele, et nad abistavad meid ka järgmisel hooajal. Kevadel istume sponsoritega uuesti arutamiseks laua taha. Nad tahavad näha tulemust.”

Valga Maks&Moorits on uue pealiku juhendamisel saanud kolm võitu, ent kas peatreenerina debüteeriva lõunanaabri uuendused toovad piirilinna meeskonda otsustava pöörde, on vara öelda.

„Tahaks leida kohalikku treenerit, kes tegeleks ka noortekorvpalli ülesehitamisega, aga Eestis on kasin valik,” ütles Lepik.

Ka Pärnu korvpallihallis võib tunda rahastajate survet. Suvel olid kuurortlinna meeskonna väljavaated toetajaid leida nii nigelad, et nad loobusid meistriliigas osalemast. Nüüd soovivad nii sponsorite esindajad kui ka Pärnu linnavalitsejad, et kaks leedulast palganud meeskond teeks hüppe medaliheitlusse.

Pärnu korvpalliklubi peatreener Priit Vene möönis, et väline surve võib ju nii temal kui ka mängijatel tõesti olla, ent edasiviivaks jõuks on ikkagi nende ühine tahtmine midagi korda saata.

„Kui ma sain need mehed kokku, keda tahtsin, siis miks oleks pidanud püstitama eesmärgi tulla kuuendaks,” lausus Vene. „Esimese eesmärgi oleme täitnud: jõudsime Balti liigas alagrupist edasi. Nüüd püüame Eesti liigas medalit. Algus näitab, et eesmärk on realistlik. Meil on liiga üks nooremaid võistkondi, eks näis, kuidas vastu peame. Kogenematuse tõttu meie esitused kõiguvad. Peame treeningul veel rohkem vaeva nägema, küll siis lähevad noored mehed paremaks.”

Vene kontosse võib kindlasti lisada aastaid perspektiivikaks peetud, kuid varem nii Kalev/Cramos kui ka Rockis vähe mängupraktikat saanud Rain Raadiku arenguhüppe. 208 cm pikkune keskmängija on Balti liigas parim lauapallihankija (keskmiselt 14,2 laupalli mängus) ja üks edukamaid punktitoojaid (18,3).

„Hooaja alguses, kui suurest eesmärgist rääkisime, ajas Rain silmad suureks, aga ta haaras mõttest kohe kinni ning on treeningutel hoolega vaeva näinud. Pean tähtsaks, et ta on suutnud treeningutel õpitut ka mängudes rakendada,” kiitis pärnakate peatreener meeskonna üht alustala.

Vene on rahul 21-aastaste leedulaste Osvaldas Matulionise ja Augustas Peciukieviciuse panusega. Samuti ootab ta vigastusest paraneva 205 cm pikkuse Kristjan Kitsingu esiletõusu.

„Ootame Priidult niisuguse koosseisuga tulemust, mida me varem oma kodulinna korvpalluritega pole suutnud teha,” ütles Pärnu korvpalliklubi president Mait Käbin. „Need mehed tuleb mängima panna!”

Peatreener vajab tegevuskava

Pärnakate jõuline edasirühkimine ei lase mulluse hooaja pronksimeeskonnal Rakvere Tarval ja neljanda koha saanud TYCO/Raplal loorberitel puhata. Rapla meeskonna peatreener Indrek Ruut peab vajalikuks, et klubi juhtkond, sponsorite esindajad ja treener lepiksid hooaja eel omavahel kokku, mida meeskond peab saavutama ja mida treeneril tuleb teha, et eesmärk täita.

„Eeskätt peab treeneril endal olema selge, kuidas on võimalik eesmärgini jõuda,” lausus Ruut. „Klubi juhil või omanikul on õigus igal ajal küsida järgmise paari kuu treeningukavu. Suutes oma tegevust planeerida ja põhjendada, võidab treener juhtkonna usalduse. Teadmine, mida ma milleks teen ja mida sellega tahan saavutada, annab kindlustunnet perioodil, kui kaotusi tuleb rohkem kui võite.”

Pärast hooaja alguses saadud lüüasaamisi kostis Ruudu kõrvu kriitikat, miks ta kasutas nii palju noormängijaid. TYCO/Rapla meeskond kohtus nelja mängu järel fännidega, et neile oma tegevuskava selgitada.

„Näiteks praegu on meil käsil tugevad treeningud, mis võivad tuua pallurite vormile tagasilöögi,” ütles Ruut. „See ei tähenda, et me ei taha võita, aga väsimus võib mängupilti mõjutada. Tähtis on, et korvpallurid on veebruaris ja märtsis paremad kui kunagi varem.”

Muidugi ei anna miski Ruudule tagatist, et hoolealused on kõige kõvemas löögihoos kevadel, kui medaliheitlusse pääsemiseks tuleb alistada põhikonkurendid, kelle hulgas on peale Rakvere, Valga ja Pärnu ka TTÜ. Siiski pole tal eesmärgi mittetäitumise korral põhjust vallandamist karta.

Tänu Kalev/Cramo alistamisele turniiritabelis Rocki järel teiseks tõusnud Tarva peatreener Andres Sõber on ametikaaslastest suuresti erinevas olukorras. Valides ainuisikuliselt mängijaid, saadab ta ebasobiva palluri kiiresti minema. Ta selgitab sponsoritele, mida tahab meeskonnaga saavutada ja keda on tarvis palgata, hoides latti pidevalt kõrgel.

„Klubi rahastamine põhineb isiklikel suhetel,” lausus Tarva peatreener. „Suurima summa annab Rakvere lihakombinaat, aga käime Randoga (füsioterapeut Rando Maamägi – toim) ka tuhande euro kaupa toetust küsimas. Meie võimalused on teada, saame palluritele maksta tuhat kuni kaks tuhat eurot kuus.”

Kui keegi soovib Sõbra peatreeneritoolilt minema lüüa, peab ta saama selleks Sõbra enda nõusoleku!

„Olen teinud aasta jooksul mitmele inimesele ettepaneku tulla klubi juhatusse, aga mulle on vastatud: „Andres, sa tuled toime, pane edasi,”” ütles Sõber.Valga peatreener pole kaua ametis püsinudAlates 2006. aastast on Eesti meistriliigas kõige sagedamini peatreenerit vahetanud Valga korvpalliklubi.

Kolm hooaega juhendas Valgat Jaanus Liivak. Seejärel oli peatreener leedulane Augenijus Vaškys. Järgmise hooaja keskel asendas Andrus Renterit Anti Vasar. Möödunud hooaega alustas ameeriklane Ozell Wells ja lõpetas lätlane Varis Krūmiņš. Tänavu tuli Tarmo Petteri asemele lätlane Sandis Buškevics. Kokku kaheksa peatreenerit.

Tartu Ülikool/Rocki juhendas 2006/07 leedulane Algirdas Brazys. Järgnes Üllar Kerde, kelle teise ametiaasta keskel edutati peatreeneriks Indrek Visnapuu. Visnapuud asendas keset möödunud hooaega Gert Kullamäe.

Kalev/Cramos on peatreenerina töötanud serblased Veselin Matić ja Nenad Vučinić, tema järel pool hooaega Alar Varrak. Pärast Aivar Kuusmaa lahkumist sai taas peatreeneriks Varrak.

Pärnu korvpalliklubi juhendas kolm hooaega Indrek Ruut, kelle asemele tuli Rait Käbin. Nüüd on ametis Priit Vene. Rapla meeskonna peatreener on Ruut kolmandat hooaega. TTÜ meeskonda on juhendanud Vene, Kuusmaa, Kerde ja Heino Lill. Praegu veab tudengiklubi Tiit Sokk, kes juhendas aastaid Dalkia/Nybitit.