Eile algasid Bernis iluuisutamise Euroopa meistrivõistlused. Tõsi, medalite jagamine algab alles homme, kuid muutunud reeglite tõttu võitlesid esimesed uisutajad endale välja koha põhivõistlusele. Vana Maailma esivõistluse koosseis erineb suuresti sellest, mida nägime aasta eest Tallinnas. Midagi üllatuslikku aga pole – möödunud kevadel lõppes olümpiatsükkel, pärast mida otsustasid mitmed uisutajad oma karjäärile joone alla tõmmata. Lisaks kannab meeste valitsev Euroopa meister Jevgeni Pljuštšenko rahvusvahelise uisuliidu karistust: mäletatavasti võistles venelane märtsikuus sõuvõistlustel, kuid samal ajal peetud MM-ist loobus. Kolmel viimasel aastal naiste üksiksõidus esikolmikusse murdnud Laura Lepistö (Soome) jätab aga hooaja sootuks vahele, sest varasügisene kukkumine puusale ja pikk taastumine pole võimaldanud tippvormi tõusta. Nii jääbki naiste konkurentsi kaks selget liidrit – Tallinnaski võitnud Carolina Kostner (Itaalia) ja tänavu esimese soomlannana GP-võistluse võitnud Kiira Korpi, kes mullu oli neljas.

Ent iluuisku jälginu teab, et ei Kostner ega Korpi ole kõige raudsemate närvidega: kui nemad peaksid vääratama, tõuseb Euroopa meistriks igal juhul üllatusnaine. „Olen aastatega mõistnud, et iluuisutamine on midagi enamat, kui vaid hüppamine,” sõnas alati kõrge koreograafiahindega Kostner Sport-Expressile. „Tunnen end hästi ja enesekindlalt, pealegi pole EM olümpia,” muigas Kostner, viidates ebaõnnestunud Torino ja Vancouveri mängudele. Euroopas on tal tõesti märksa paremini läinud, viiel viimasel aastal pole ta esikolmikust välja jäänud. Korpi, kelle ainuke medal jääb nelja aasta taha, seadis samuti hooaja eel kindlad sihid: medal EM-ilt ja esikuuikukoht MM-ilt. Tallinna EM-il pronksmedali võitnud Elene Gedevanishvili (Gruusia) ei ole tänavu sama kõrget taset näidanud, tema hooaja parim tulemus on vaid 141,52 punkti. Medalimõtteid hellitavad veel venelannad Ksenia Makarova ja Aljona Leonova ning itaallanna Valentina Marchei. Mustaks hobuseks võib pidada koduseinte toetust nautivat Sarah Meierit, kes on kahel korral Euroopas hõbemedalini jõudnud, kui viimastel aastatel on ta oma sära minetanud. Lisaks kimbutas tedagi vigastus.

Kümnes medal Joubert’ile?

Meeste seas on seis veelgi segasem. Tiitlite poolest võib kullasoosikuteks pidada varasemaid Euroopa meistreid Brian Joubert’i (Prantsusmaa) ja Tomaš Vernerit (Tšehhi), kuid nemadki on tuntud oma ebastabiilse närvikava poolest. Verneri kasuks räägib tänavune kõrge kogusumma (230,31), mis on tervelt 20 punkti enam kui Joubert’il. „Natukene teeb muret vasak põlv, millele kukkusin ja mis annab tunda, kuid vaimselt olen väga hästi ettevalmistunud,” kinnitas Joubert kodumaa ajakirjanduses. Möödunud hooaja põhjal võiks pakkuda üheks suursoosikuks MM-il isikliku rekordi 236 punktini viinud ja neljanda koha teeninud teist tšehhi Michal Brezinat, kuid 20-aastane noormees käis jalaoperatsioonil ja ei osalenud ISU GP etappidel. Kodustel meistrivõistlustel sai ta Verneri järel hõbeda, kuid võrdluses Euroopa paremikuga ei osanud ta oma kohta hinnata.

Kui tšehhidel on kaks medalilootust, siis samade soovidega sõidavad Šveitsi pealinna ka prantslased. Joubert on küll valitsev Prantsusmaa meister ja üheksal EM-il järjest medali võitnud, kuid Florent Amodio on tänavu kogunud 229,38 punkti. Amodio jõudis kahel GP-etapil esikolmikusse ning võistles ainsa eurooplasena GP-finaalis. 20-aastane noormees alustas käesoleva hooaja eel koostööd Nikolai Morozoviga ning parandas kodusel GP-l isiklikku rekordit. Vett võib segada ka 17-aastane venelane Artur Gatšinski, keda juba nelja-viie aasta eest Pljuštšenko mantlipärijaks pakuti. Paarissõidus jätsid pettumusterohke hooaja selja taha kahekordsed maailmameistrid Aljona Savtšenko ja Robin Szolkowy (Saksamaa). Hooaja kulgu arvestades ei tohiks neil seekord ohtlikke vastaseid olla. Ent küllap arvavad teisiti valitsevad Euroopa meistrid Yuko Kavaguti ja Aleksandr Smirnov ning nende koondisekaaslased Venemaalt Vera Bazarova – Juri Larionov. Jäätantsus kroonitakse meistriks paar, kes pole kunagi varem EM-il võitnud. Suurimad pretendendid on kahekordsed EM-i medalistid Federica Faiella – Massimo Scali Itaaliast ja Nathalie Pechalat – Fabian Bourzat Prantsusmaalt.

Uus süsteem: Štork ja Rand pääsesid edasi

•• Esimest korda kasutatakse EM-il süsteemi, kus otse põhivõistlusele pääseb 18 üksiksõitjat ja 12 paari, kohad jagati välja eelmise aasta tulemuste põhjal. Eelvõistluselt tagavad edasipääsu veel kümme meest ja naist, kuus paarissõidupaari ja kaheksa jäätantsupaari.

•• Eestlastest olid eile võistlustules jäätantsijad Irina Štork ja Taavi Rand, kes kogusid vabatantsus isiklikku rekordit tähistava 66,38 punkti ja pääsesid kuuendana põhivõistlusele. Meeste konkurentsis jäi Viktor Romanenkovi sõit poo­leli, sest nädala eest katki läinud ja parandatud uisusaabas ei pidanud võistlusele vastu ning purunes keset vabakava uuesti. Eile õhtul otsisid uisuliidu esindajad Berni poodidest juba uut saabast.

•• Naistest tagas otsepääsu põhivõistlusele valitsev Eesti meister Gerli Liinamäe, Svetlana Issakova alustab täna kvalifikatsiooni. Kuna paarissõidus osaleb vaid 16 paari, pole seal eelvõistlust vaja ning otse lühikavale pääses ka Eesti paar Natalja Zabijako – Sergei Kulbach.