Kahe ühendriiklase, olümpiavõitja Bryan Clay ja Berliini maailmameistri Trey Hardee ning mitme medaleid jahtiva noorema rivaaliga visalt sammu pidada ihkava maailmarekordimehe Roman Šebrlega koos pingutamine annab eestlastele tugeva laengu. Miks mitte oodata nii Pahapillilt kui ka Rajalt jahmatavaid tulemusi juba sel nädalavahetusel Götzises, vähemalt üksikaladel!

„Götzis on alati magus võistlus, maailma parimad on kohal,” lausus Pahapill. „Sügisesel Talence’i võistlusel pole niisugust tähendust, seal enam tavaliselt nii tugevat konkurentsi ei teki.”

Kindluse kogumine EM-iks

Pahapill, kelle üksikalade tippmarkide kogusumma on 8801, peab igat punkti isiklikule rekordile juurde plussiks.

„Treeningutel võetud eesmärgid on täidetud, vundament on korralik, nüüd tuleb tehtud töö lihtsalt realiseerida,” lausus Mikk. „Avavõistlus võib kujuneda rabedaks, aga tähtis on koguda tehnilist kindlust, et olla maksimaalseks etteasteks valmis juuli lõpul Barcelona EM-il. Götzises tuleb kontrollstart, aga see ei tähenda, et vorm on kehv.”

Raja täiendas treeningupartneri mõttekäiku: „Ootan head tulemust, et seejärel EM-iks valmistudes ei peaks muretsema. Kui ka vigu esineb, ja tahes või tahtmata mitmevõistluses neid esineb, siis loodan, et mitte nii olulisi, mis sunniks tehnikas väga suuri muudatusi tegema.”

Aprillis neli nädalat Lõuna-Aafrika Vabariigis Potchefstroomis ja mais kaks nädalat Lõuna-Euroopas Rhodose saarel harjutanud Remigija Nazaroviene hoolealuste ettevalmistus suvehooajaks on klappinud märkimisväärsete tõrgeteta.

„Aafrikas keskendusime palju pikkadele heidetele, odale ja kettale,” ütles Pahapill. „Tähtis oli soorituse tehniline kvaliteet. Nüüd oleks vaja saada võistlustunnetust. Eriti kettaheites, kus hea tulemuse saamiseks kolme katsega peab palju riskeerima. 47-meetrise heitega ei võida ma midagi (Pahapilli isiklik rekord on 49.51 – toim).”

Miku odakaartesse on tekkinud suur arenguvaru: tunamullu Pekingi olümpial viskas ta 67.07, ent mullu Talence’is 59.99.

„63 meetrit on päris normaalne, aga ka selle saavutamiseks peab sooritus õnnestuma,” lausus ta. „Mullu suutsin lühikese hooga korralikult visata, aga pika hooga ei saanud jõudu odasse. Tegelikult pidanuks olema vastupidi.”

Rhodosel viimistlesid Pahapill ja Raja kõigi alade tehnikat. Eritähelepanu nõuab aga edaspidi teivashüpe. Rajal, kelle etteasted sel alal kõiguvad, treenis teisipäeval Lasnamäe hallis Holger Peeli juhendamisel.

„Suvehooajal tuleb palju õues hüpata, aga selleks on vaja sooja ilma,” märkis Pahapill, kelle isiklik rekord 5.10 pärineb mulluselt sise-EM-ilt Torinos, kus ta krooniti seitsmevõistluses Vana Maailma tšempioniks.

„Mikk on ületanud viis meetrit stabiilselt, aga suure kogusumma tegemiseks oleks vaja alistada 5.20–5.30,” lausus Nazaroviene. „Pärast Götzise mõõduvõtmist tuleb teivashüppe arendamisel palju töötada, sel alal näen varu.”

Šebrlel suur võidusoov

Missuguse edasimineku annab tugev vundament jooksualadel, on Nazaroviene sõnul avavõistlusel vara vastust tahta.

„Nii Andres kui ka Mikk peaksid oma 400 meetri aega parandama, aga töövõimet tuleb veel parandada ja see paraneb oluliselt võisteldes,” selgitas treener, kes ootab täit õnnestumist Barcelonas.

8832 punkti mees Clay on lubanud rünnata nädalavahetusel 2001. aastast Šebrlele kuuluvat maailmarekordit 9026 punkti. Eestlased veendusid aprillis Lõuna-Aafrikas, et ka 35-aastane tšehh pole alla vandunud.

„Roman oli esimesena staadionil ja lahkus viimasena,” lausus Pahapill. „Teda kannustab suur võidusoov, niisama ta Barcelonasse ei tule!”