Märtsi keskel allkirjastasid sõudeliidu, Pärnu linna ja kultuuriministeeriumi esindajad ühiste kavatsuste protokolli, mille kohaselt peaks praeguse Pärnu sõudebaasi kõrvale kerkima uus 40 miljonit krooni maksev keskus.

Lähinädalatel peaks selguma, kas kultuuriminister Laine Jänes soovib täita oma eelkäija Raivo Palmaru lubadust toetada keskust poole maksumuse ulatuses. Kui jah, siis võib keskuse (rajatisse tulevad ellingud sõudepaatide jaoks, samuti väike võimla ja inventari rentimise ruumid) ehitamine alata.

“Ma ei näe põhjust, miks ei võiks see juba järgmise aasta lõpuks valmis saada,” avaldas Pärnu aselinnapea Vambo Talu lootust.

Võimalus linlasele

Uus sõudekeskus ei ole mõeldud üksnes tippude jaoks. Alaliidu peasekretär Jaan Tults avaldas lootust, et pärnakad haaravad tervisesõudmise võimalusest kinni ja ala harrastatavus kasvab oluliselt.

“Meie suurem eesmärk on laiendada ala kandepinda kuni kaks korda,” täiendas Tultsi sõudeliidu president Rein Kilk. “Kui koondis on kaheksapaadi ja naiste paatide näol suurem, peab ka olema, kelle hulgast valida.”

Tults avaldas lootust, et linn tunnistab 200 meetrit mere poole nihkuvat distantsi kui veestaadionit. See päästaks sõudjad (aga ka näiteks aerutajad ja purjelaudurid) seal seni segamatult kihutavatest kaatritest.

Kui linna ja riigi õlule jääb projekti rahastamine, siis alaliidu kohustus on kindlustada uues keskuses Eesti meistrivõistluste, karikavõistluste ja ühe rahvusvahelise mõõduvõtmise toimumine.

“Voolava vee tõttu ei saa seal pidada vaid olümpiaregatti ja MM-i, kuigi kaks aastat tagasi toimus Jaapani MM voolavas vees,” sõnas Tults. “Küll saab pidada noorte MM-i.”

Tippvõistlusi võib mujalegi Eestisse tulla. Mullu võistlesid Tartus 200 meetri sprindivõistlusel sõudestaarid Olaf Tufte, Václav Chalupa, Iztok Cop, kes jäid võistlusega igati rahule.

Nüüd on Copil suusalendurite nelja hüppemäe turneest indu saades tekkinud plaan korraldada kuu aja jooksul neljas linnas sõudmise sprindivõistlus. “Tartu jättis neile hea mulje, kindlasti me kandideerime, kui see mõte teoks saab,” lubas Kilk.