Euroopa meister Jevgeni Pljuštšenko näitas taas võrratut neljakordset hüpet, kuid tema kava terviklikkus jätab ikkagi asjatundjate arvates soovida. On ju venelane isegi tunnistanud, et tema jaoks ongi kõige olulisemad hüpped, sest just see element kaunistab iluuisutamist. Sama joont hoidis ta ka Vancouveris, heites konkurentidele ette paigaltammumist.

„Kiiruisutajad, short track, isegi laskesuusatamine on aastatega arenenud, kuid meie ala seisab,” rääkis Reutersile 90,85 punkti teeninud Pljuštšenko, lisades, et mees, kes ei julge hüpata neljakordset, ei tohiks üldse tiitlivõistluste kuldmedalist unistadagi.

Fänniarmee

Ometi, kohtunikud nii ei arva, nemad jätsid võimaluse ka tehniliselt veidi nõrgematele, kuid esituse poolest tugevamatele. Valitsev maailmameister Evan Lysacek (USA) kogus 90,30 ja jaapanlane Daisuke Takahashi 90,25 punkti.

Pljuštšenko, kes püsis aastaid võitmatuna, peab üle pika aja tõesti pingutama, et oma kohta troonil kindlustada. „Olen juba end ajalukku kirjutanud, kolm aastat olin tippspordist eemal, kuid tagasi tulles võitsin EM-i tiitli, Venemaa meistrivõistlused, GP-etapi ning juhin ka olümpial,” püüdis ta veidike ootusi pehmendada. Ent kõik need kaasmaalased, kes Pacific Coliseumis loosuniga „Pljuštšenko, sinu unistus on ka meie oma” lehvitavad, ei taha teisest kohast midagi kuulda. Oma soojad õnnitlused saatis ka hokistaar Aleksandr Ovetškin, kinnitades, et terve meeskond hoiab Pljuštšenkole pöialt. Nii et mitmeski mõttes paneb olümpiavõistlus raudmehe närvid taas kord proovile.

Lysaceki liigutuspisar

Lühikava järel rõõmustas kõige rohkem aga hoopiski Lysacek, ameeriklane ei uskunud isegi, et esitus nii suurepäraselt välja tuli. Kui ekraanile ilmusid punktid, hoidis ta tagasi pisaraid. Nelja aasta eest Torinos ebaõnnestus kõhugripiga võidelnud Lysacekil just lühikava.

„Suutsin jääda rahulikuks, kuid surve on meeletu – Torino õhtu oli justkui õudusunenägu, ilmselt viletsaim minu karjääris. Tänane õhtu on jällegi imeilus,” sõnas ta New York Timesile.

Küll aga näeb arenguruumi Takahashi, kes oma särtsaka tantsuga just väga rahule ei jäänud. „Tõsi küll, sel aastal pole ma paremat näidanud, kuid karjääri tippesitus see kindlasti ei olnud,” sõnas jaapanlane, kes hoiab enda käes  264,41 punktiga meeste maailmarekordit.

Kindlasti ihaldab medalit ka šveitslane Stephane Lambiel, kes leppis viienda kohaga, kuid näitas kuu aega tagasi Tallinnas peetud EM-il, kui võimsaks vabakavaks ta võimeline on. Kahekordne maailmameister tunnistas, et võistluse ootamine muutis ta närviliseks. „Ometi, ma ei tohiks ju nuriseda, möödunud aastal samal ajal ei lubanud vigastus mul enam kui kaks korda nädalas uisutada, nüüd aga võitlen olümpiamedali eest,” lisas ta.

Juba eeloleval ööl saavad vastuse kõik põletavad küsimused – kas Pljuštšenko võidab ning teeb seejuures ajalugu – pärast 1952. aasta olümpiat pole meesüksiksõitja suutnud tiitlit kaitsta? Või jäävad peale mehed, kes ei hüppa neljakordset, kuid vaimustavad publikut tantsulisusega?

Margus Hernits: panustan Takahashi kullale

Jevgeni Pljuštšenko

•• Tema pluss on stabiilsus, nelja­kordne hüpe ja kogemused, miinuseks aga tühi kava, sest elementide vahel ei toimu niipalju kui teistel. Vahejuppide eest sai ta märksa vähem punkte kui teised juba lühikavas.

Evan Lysacek

•• Ameeriklase trump on jällegi hea esitus, samuti on ta kogenud, kui sõi­dab puhtalt, on võima­lused olemas. Miinuseks on suutmatus hüpata neljakordset hüpet.

Daisuke Takahashi

•• Tema kavad on ühtlaselt kõrgel tasemel, kuid tihtipeale ei suuda ta mõlemat stabiilselt hästi esitada. Ometi, maailmarekord on Takahashi käes ja kui närvid teda alt ei vea, panustan mina tema olümpiakullale.

Stephane Lambiel

•• Esikolmiku selja taga on üks ohtlik konkurent, mina ei kannaks maha ka Lambieli, kelle vabakava on oluliselt parem kui lühikava. Tema esitus ja piruetid on nii võrratud, et ta võib isegi vähem hüppeid teha.

Seis pärast lühikava

1. Jevgeni Pljuštšenko (Venemaa) 90,85

2. Evan Lysacek (USA) 90,30

3. Daisuke Takahashi (Jaapan) 90,25

4. Nobunari Oda (Jaapan) 84,85

5. Stephane Lambiel (Šveits) 84,63

6. Johnny Wier (USA) 82,10