Zhalgirise peatreener Jonas Kazlauskas ütles Eesti Päevalehele, et meeskonna omanikud on seadnud kõrge eesmärgi. "Nad tahavad, et kindlustaksime koha Euroliigas, Vana Maailma 24 parema klubi seltskonnas. Seda ihkame ka ise."

Kevadel jäi Zhalgiris Euroopa karikavõistluste veerandfinaalis Prantsusmaa klubile Pariisi St Germain napilt alla. Võõrsil kaotas Leedu meister vaid kahe punktiga, ent koduski tuli tulistel lõpuhetkedel alla vanduda.

"St Germain tuli Prantsusmaa meistriks ja murdis Euroliigasse, järelikult olime juba eelmisel hooajal midagi väärt," ütles Kazlauskas.

Zhalgirise tuumiku moodustavad Leedu koondislased Saulius Shtombergas, Dainius Adomaitis, Eurelijus Zhukauskas, Mindaugas Zhukauskas, Darius Maskoliunas, Kestutis Sheshtokas ja siiani ainsa välispallurina 32-aastane horvaat Franco Arapovic. Koondise piirile on jõudnud juunioride MMvõistlustel osalenud Leedu esinduse põhitegijaid Tomas Masiulis. Vanimad leedulased meeskonnas, 27aastased Tauras Stumbrys ja Darius Sirtautas on kalevlastele tuttavad 90ndate aastate algusest. Registreeritud on ka Egidijus Kavoliunas Kaunase Atletasest ja Alvydas Pazdrazdis Klaipedast.

"Kodus mängivatest leedulastest saime meeskonda kõik, keda tahtsime," rääkis Kazlauskas. "Kutsusime ka Gintaras Einikist ja Arturas Karnishovast - kes ei tahaks saada parimatest parimaid! Aga nad on ka kõige kallimad."

Eile saabus Zhalgirisse teinegi välismängija, ameeriklane Danya Abrams. Turniiril Mariampolis ta veel ei osalenud. 201 cm pikkune Abrams ootab nüüd Kazlauskase otsust.

Mariampoli turniiri finaalis alistas Zhalgiris Leedu liigas teiseks tulnud, Plungest Zhemaitisesse kolinud klubi ligi paarikümne punktiga. Leedu ajakirjanikele näib, et keegi Zhalgirises pingile istuma ei jää, meeskond on ühtlane.

"Küll jätkub ka soliste," märkis neljandat hooaega Zhalgirist juhendav Kazlauskas ja leidis, et tema võimuajal pole klubi nii tugev olnud. "Arapovic on korvialune jõud. Shtombergas näitas end EMil kindlakäelise ründajana. Nooremal põlvkonnal, Euroopa 1994. aasta juunioride meistritel on aeg end juba maksma panna."

Euroopa karikavõistluste C-alagruppi peab Kazlauskas üheks tugevamaks. "Villeurbanne kuulus kevadel Euroliiga esinelikusse. KK Zagrebiga mängisime mullu kaks korda, võitsime kodus, ent kaotasime võõrsil. Horvaadid ostsid äsja kaks ameeriklast. Mazowszanka on tugevdanud meeskonda Poola koondislastega, Poola esines aga väljapaistvalt EMil Hispaanias. Lisame Kalevi ja Zhalgirise - keegi viiest järgmisse ringi ei pääse."

Karikavõistluste võidusoosik on Zhalgirise peatreeneri arvates Ateena Panathinaikos.

ANDRUS NILK