Aastal 2002 lõpetas Valdis Mintalsi partner, ukrainlanna Viktoria Šklover erinevatel põh-justel tippspordi ning siirdus tagasi kodumaale. Nii jäi kuuekordne Eesti meister Mintals partnerita. „Meil oli jaapanlastega kõik kokku lepitud, otsustati, et Kavaguti ja Mintals harjutavad USA-s ja Venemaal tipptreeneri Tamara Moskvina käe all,” rääkis Eesti uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura.

Kuna Mintals ja Šklover olid EM-ilt võitnud 2000. ja 2001. aastal kümnenda koha, näis, et uisutamist jätkata sooviva noormehega tasub tegeleda. „Huvi oli seejuures Kavaguti-poolne,” meenutas Kuura. „Kuid otsustavaks sai rahapuudus – Eesti uisuliidul lihtsalt ei olnud vahendeid, et katta treeningkulud, samuti maksta juhendajale palka,” lisas ta. Nii siirdus Mintals jääsõudesse, kus ta osaleb seni­ajani.

Kõrgharidus Peterburist

Kavaguti, kes siis kandis veel perekonnanime Kawaguchi, sõitis aga mitmete eri partneritega – venelase  Aleksandr Markuntsoviga, ameeriklase Devin Patrickuga ning 2006. aastast Smirnoviga.

Idanaabrite juurde asus jaapanlanna elama ja treenima juba 2003. aastal, mullu sai ta ka Venemaa kodakondsuse. „Seekord ma veel vaid kuulasin Venemaa hümni, järgmisel korral kavatsen kaasa laulda,” sõnas Kavaguti, kes lõpetas 2007. aastal ka Peterburi ülikooli rahvusvaheliste suhete eriala.

Smirnoviga klappis jaapanlanna koostöö algusest peale. Kuigi veel 2007. aastal jäi neil EM vahele, sest neiu murdis treeningul jalaluu, naasid nad aasta hiljem ja pole enam medalita jäänud. Vastupidi, esitus on läinud vaid paremaks – 2008. aastal võitsid nad pronksi, mullu hõbeda ja tänavu kuldmedali.

„Oleme oma kavaga tõesti rahul,” tõdes Kavaguti. „Publik andis meile meeletu energia, loodetavasti vastasime samaga,” lisas ta. Tõepoolest, Venemaa lippe lehvis hallis arvukalt, ka kaasaelamine lukustas kõrvu – aga täpselt nii peabki ühel suur-võistlusel olema.  

Venemaa paari järgmine eesmärk ei saa olla miski muu kui võitlus olümpiakulla pärast. Tallinnas kogutud 213,15 punkti jääb üsna napilt alla hiinlaste Xue Sheni ja Hongbo Zhao maailmarekordile (214,25). Kindlasti äratas üleeilne hõbemedal ka kahekordsed maailmameistrid Aljona Savtšenko ja Robin Szolkowy, kes annavad kuu aja pärast uue võimsa lahingu.