“Reeglid ei keela ju!” teeb Valeri Nikitin küsimuse peale, mis tõi kogenud mehe tagasi tippseltskonda, hämmastunud näo. Pikka aega Eesti kreeka-rooma maadluse juhtiv mees tõmbus tagasi pärast tulutuid katseid pääseda Ateena olümpiamatile.

Eelmisel aastal Nikitin tiitlivõistlustel ei käinud, kuluaarides kinnitati, et mees on loobunud. Eile sõitis 37-aastane Nikitin koos noorematega MM-võistlustele Hiina. “EM-il käisin kohal, kuid matile ei läinud. Vaatasin ja uurisin. Pärast viimast määruste muutumist pole võhma osakaal maadluses enam nii suur. Leidsin, et võiksin uuesti proovida,” kuulutab Nikitin kavala muige saatel.

Juba 14 aastat tagasi EM-võistlustel medali saanud Nikitinil on kogemusi autokoormatäis. Aga kiirus ju vanusega väheneb?

“Tõsi. Minu kaalus on nooremaid jõude peale tulnud, aga usun, et noori saab üle kavaldada. Hiina MM-il pole Pekingi olümpiakohtade suhtes küll kaalu, aga pärast järgmise aasta EM-i on selge, kas minusugusel vanamehel on võimalusi. Kui on, siis miks mitte üritada?” väidab Nikitin.

Koos teiste MM-ile sõitvate meestega tuli Nikitin äsja Ukrainas korraldatud laagrist. “Seal oli kohal mitme riigi maadlejaid. Sain sparringmatše teha paljude tuntud nimedega. Hammas läks verele,” leiab Nikitin, kes vähemalt nime poolest kuulub tuntud meeste sekka.

Loodetakse Nabile

Soomlase moodi rahuliku sõnaseadmisega koondise treener Henn Põlluste ongi aastaid Soomes töötanud. Tema prognoose ei pillu. “Võime rahuliku südamega MM-ile sõita, sest mehed on korralikult harjutanud. Aga lubama midagi ei hakka.”

“Tarvi Thomberg on operatsioonist taastunud, Nikitin on terve ja motiveeritud. Elan huviga kaasa noore Heiki Nabi tegemistele. Tema peale loodan vargsi kõige rohkem,” veeretab Põlluste.

21-aastane Nabi on kaks korda üliõpilaste tiitlivõistlusel medali saanud, ent täiskasvanute MM-ile läheb esmakordselt. “Ma ei kavatse varvast väristada. Ukrina laagris oli ka minu kaalu olümpiavõitja egiptlane Karam Gaber Ibragim, inimene nagu teisedki,” võrdleb Nabi, kes on Hiinasse sõites varunud vahendeid kõhulahtisuse vastu.

“Olen kuulnud, et Hiina toit võib kohati probleeme tekitada. Mongoolias olen võistelnud, seal midagi hullu polnud. Aga igaks juhuks,” naerab Nabi. “Ära muretse, tühja kõhtu pole vaja karta,” pistab Nikitin vahele.

Thomberg peab MM-il silmas kohti 8.–10. piires. “Kõik on võimalik. Maadluse sisu on teisenenud, taktika hoopis teine. Me ei lähe Hiinasse nalja tegema.”

Eesti kolmik läheb MM-il tulle 26. septembril. Kaks päeva hiljem on ainsa Eesti vabamaadlejana matil Elar Hani.