„Kui Rock ütleb Taltsile kolmapäeval ei, siis tuleb ka Janar meile,” ütles Sõber. „Siit saab ta igal hetkel välisklubisse minna, kui ta pakkumise saab.”

Ühe ajalehe oletust, nagu võiks Arnoldi tulek kahandada 215 cm pikkuse Viljar Veski mänguaega, ei pidanud Sõber tõsiselt võetavaks.

„Eesti meistriliigas osaleb üheksa võistkonda, kõik mängivad kõigiga neli korda,” visandas Sõber eesseisva hooaja koormust. „Balti liiga teises divisjonis tuleb meil kümme alagrupimängu pluss play off. Veski teeb juba ilusaid liigutusi, aga ta ei saa igas kohtumises 40 minutit möllata.”

Huvitavad uustulnukad

Tarva suur küsimus on väärilise asendaja leidmine Valmo Krii­sale, kes läks kahe meeskonna liitumisel moodustatud Tallinna Kalev/TTÜ-le hoogu lükkama. Sõber tahab anda rohkesti mänguaega 19-aastasele tagamängijale Martin Dorbekule, kes peab nädalavahetusel Rakveres peetavast turniirist põlvevigastuse tõttu siiski eemale jääma.

„Usun, et Renato pakub Eesti koondislastele tugevat konkurentsi,” lausus liiga uustulnukat Raplat juhendav Indrek Ruut.

Ka Tarva peamised konkurendid heitluses Eesti meistri tiitli pärast loodavad, et lõid välismaalaste värbamisel naelapea pihta.

„Casey Archibaldilt on meie meestel palju õppida,” hindas Kalev/TTÜ peatreener Üllar Kerde 195 cm pikkust kanadalast. „Eestis on vähe tagamängijaid, kes suudavad ilma kaaslaste abistamiseta viskele minna.”

Eesliini täienduste suutlikkust iseloomustas Kerde vaoshoitumalt. 213 cm pikkune Gabriel Hughes peab end kõigepealt heasse kehalisse vormi viima. Ka Bambale Osby töövõime saab selgemaks kaalukates Balti liiga kohtumistes.

„Nad ei tulnud siia suurt raha teenima, mida meil polnudki pakkuda, aga kõik kolm tahavad end Balti liigas näidata, et edaspidi Euroopas paremat lepingut saada,” lausus Kerde.

Tundub, et võõrmängijate võistkonda sulatamisel on TÜ/Rock, Tarvas, Kalev/Cramo ja Kalev/TTÜ võrdsel lähtejoonel. Meistritiitlit taas pealinna tuua ihkava Kalev/Cramo värskeim jõud, 213 cm pikkune hollandlane Robert Krabbendam pole statistika põhjal kõvem, kui on Tarva Arnold või Rockiga liitunud 208 cm pikkune Nigeeria päritolu keskmängija Callistus Eziukwu. Tugevas töötuhinas peaks ilmsiks tulema, kas nad aitavad eestlastel paremaks saada.

„Noored tuleb panna töise surve alla,” lausus Rocki abitreener Gert Kullamäe. „Meil oli võimalus valida mängijaid perspektiivitundega, aga see ei tä­henda, et me ei tahaks võita. Noored peavad julgema võtta vastutust. Timo Eichfuss, Sten Sokk, Tanel Kurbas – ka neilt ootaks meeskonna vedamist.”

Liiga teise ešeloni moodustavad Valga, Pärnu, Kalev/TTÜ teine võistkond, Võru ja Rapla, kes koolitavad suuresti nooremat põlvkonda.

„Lõviosa meie koosseisust on sündinud 1990. aastatel,” ütles Ruut. „Võtame järelkasvu ettevalmistamist oma peamise ülesandena.”

Ruut loodab võistkonda täiendada esmakordselt Eesti koondisse kandideerinud Jaan Montgomeryga.

Põhitöö kõrvalt Võru meeskonda juhendav Teet Laur võtab 18–20-aastaste utsitamist nii meeldiva vahelduse kui ka väljakutsena.

„Esimesel meistriliiga hooajal pannakse poiste närvikava proovile, kujutan ette, et neil läheb raskeks,” lausus 2000. aastal Tartu Deltaga Eesti meistriks tulnud Laur. „Peamine, et tahtmist ja sädet jätkuks kevadeni.”