Enne viimast vooru seisis nii Kanteril kui ka Aleknal kirjas 67.86. Leedu vägilane pole aga asjata tulnud kahekordseks olümpiavõitjaks ja maailmameistriks ning äsja ka Euroopa tšempioniks. Ta sirutas oma käe pikalt välja, keerutas kindlalt ja lasi ketta ürgse jõuga lendu.

69.30! Maailma hooaja edetabelijuht valitseb kettaheidet kõigutamatult. Alekna võitis tänavu kolmeteistkümnenda võistluse järjest.

Kanter ponnistas viimasel katsel nagu jaksas, ent heide jäi poolikuks ja ketas maandus alla 60 meetri.

“Alekna võitis tänu suurematele kogemustele,” ütles Kanter. “Üritasin viimasel heitel, aga polnud enam jõuvaru. Tegin ühtlase seeria, kuid eredat sähvatust ei tulnud. Täna polnud 70 meetriseks heiteks püssirohtu.”

Pärast EM-i häälestas Kanter end just Tallinnas püüdma leedulaselt revansˇi. 34-aastane Alekna virutas avakatse võrku, eestlane läks 66.60-ga juhtima. Teisel katsel haaras külaline korraks 67.21-ga juhtkoha, kuid võõrustajate soosik vastas 67.86-ga.

Kolmandas voorus lisas Alekna kümme sentimeetrit, viiendas võrdsustas Kanteriga seisu. Kanteri parem teine tulemus, 67.49 hoidis võidumaitset veel tema suus.

“Raske võistlus,” tunnistas Alekna. “Meenutasin enne viimast heidet eelmise aasta MM-võistlusi. Ka seal oli Gerd enne kuuendat vooru liider. Teadsin, et olen suuteline heitma kaugemale.”

Alekna vihastas

Kui Kanter jagas pärast põnevat vaatemängu poolehoidjatele Eesti Päevalehe EM-i albumisse autogramme, küsis üks fänn sõbralikult: “Millal siis tuleb võit Alekna üle?”

“Loodan veel sel aastal teda esimest korda võita,” vastas Kanter. “Alekna ütles ju, et seekordne võit tuli raskelt. Ta üritas mitu korda kõigest väest.”

Neljanda koha saanud Aleksander Tammert pidas võistluse käiku Aleknale väga riskantseks. Ta imestas, et leedulane jättis võidu viimase katse otsustada.

“Kui mees vihastab, siis suudab ta teha ikka kõva tulemuse,”ütles Tammert. “Kanter on enamikus näitajates veel Virgilijusest tsipake nõrgem. Ka tema võinuks vihastuda.” Kanter tahab teha järgmise püüdluse Aleknat edestada reedel Zürichis Kuldliiga etapil. Kui seal ka ei õnnestu leedulaselt indiaanlaste kõnepruuki kasutades “skalpi võtta”, jääb viimane tänavune võimalus 10. septembril toimuvaks Stuttgardi Grand Prix’ finaaliks.

“Nüüd oleks vaja natuke treenida, toonus lihastesse saada,” lausus Kanter. “Olen Aleknale lähemal kui kunagi varem. Tunnen, et 70-meetrine heide on veel kehas.”

Jaan Kanter kehitas õlgu ja ütles naeratades: “Täna polnud midagi teha!” Eesti kettavägilaste poolehoidjad lahkusid Kadriorust heatujuliselt. Ässad andsid ilusa etenduse.

USA kuulitõukaja Christian Cantwell, kes tunneb hästi nii Kanterit kui ka Tammertit, kiitis Eesti kettameeste võimeid.

“Nad on kõvad treenijad,” lausus ta. “Kahe aasta pärast saabub Kanteri kord. Gerd on võidunäljane nagu noor loom, aga Alekna on vana hunt, kes ei anna võimu käest.”

Kettaheide

Virgilijus Alekna, Leedu 69.30

Gerd Kanter, Eesti 67.86

Piotr Malachoewski, Poola 65.54

Aleksander Tammert, Eesti 64.99

Franz Krüger, Lõuna-Aafrika Vabariik 64.45

Märt Iisrael, Eesti 62.27