Samas puudub pärl, ehe tipp, kellega saaks ala müüa nii sponsoritele kui ka meediale.

Alaliidu juhi Sirje Lubi hinnangul on kõige aluseks motivatsioon. „Ma ei usu, et raha kedagi mängima paneb, kuid kindlasti tuleb teha valikuid – kas õppida või teha sporti. Kui pere valib lapsele treeninglaagri asemel puhkusereisi, siis sealt tippsportlast ei kasvata,” toob ta näite. Seda enam, et tippu saab tõusta vaid tugeva treeneri ja tugeva perekonna jäägitu toetusega.

„1990. aastate alguses oli paljudele eesmärgiks jõuda Eesti koondisesse, sest nii pääses välismaale võistlema,” rääkis Lubi. „Praegu ei motiveeri  sõit mitte kedagi.”

Paratamatult tuleb rinda pista ka suhtumisega: ah, mis ala see pinks veel on! Spordialadel on välja kujunenud imago ja mis seal salata, palju popim on öelda, et laps mängib tennist kui lauatennist.

„Äsja küsiti minu käest, kas vähene huvi ala vastu võib tulla sellest, et asiaadid on lauatennise täielikult vallutanud ja noored ei näe enam võimalust päris tippu tõusta,” tõi Lubi esile karmi vaatenurga, kus tõetera kindlasti sees. Ka Euroopa riikides on tegijad kas sisse rännanud või juba seal sündinud Aasia päritolu sportlased. Rääkimata maailmast.

Samas tõdes Lubi, et pärl ei saa sündida süsteemi sees. Talendi ümber peab tekkima tiim, treener peab tegelema vaid ühe lootusega. Ja kui õige aeg käes, peab andekas noor minema mujale, kus ta saab partneriks vastaval tasemel mängija.

„Maret Ani ja Kati Tolmoff oleks ilmselt kunagi Eestisse jäädes praegusele tasemele jõudnud, sest sportmängus peab olema kaks poolt,” nimetas Lubi veel ühe olulise nüansi.

Meister õpib

Ka mitmed Eesti lauatennisistid õpivad ja mängivad välismaal, kuid mitte täiskoormusega. Märtsis Eesti meistriks kroonitud Karin Lindmäe, kes finaalis alistas viimaste aastate valitsejanna Tatjana Tšistjakova, läks 2006. aastal Prantsusmaale lauatennist mängima, kuid aasta hiljem astus Bordeaux’i ülikooli.

„Õpin psühholoogiat, samas mängin liigamänge Raquette Marmandaise’i klubi eest,” rääkis Lindmäe. „Treenin vastavalt tunniplaanile, umbes neli korda nädalas, liigamängud peetakse üle nädala.”

Lindmäede perekond hingab lauatennisega samas rütmis – Karini vend Erik astus üle pika aja esimese lauatennisistina Audentese spordikooli, mõlemale lapsele annab treenerinõu isa Rein, tuntud mängumees. „Kõige lähem eesmärk on klubiga võita Prantsusmaa esiliiga tiitel, aprillis toimuval MM-il tahan pääseda kvalifikatsioonimängudelt põhitabelisse ja uuel hooajal soovin kaitsata Eesti meistri tiitlit,” rääkis Lindmäe.

Prantsusmaal on ping-pong au sees. Koolides mängitakse kehalise kasvatuse tunnis lauatennist, andekamad kutsutakse klubidesse treenima. „Noored on väga motiveeritud, hoolas töö toob edu, mis omakorda loob eelduse populaarsuse tõusuks,” tõdes Eesti meister.