Eile otsustas valitsus kultuuriminister Laine Jänese ettepanekul anda eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse kõrgushüppaja Tatjana Kivimäele.

„Kivimägi on andekas kõrgushüppaja, kelle sportlikud tulemused on kõrgel rahvusvahelisel tasemel ja kelle eeskuju ning kogemus oleksid olulised Eesti kergejõustiku arengule,” seisis selgitusena valitsuse teates.

1.98 kõrgust hüpanud venelanna on abielus Eesti kodaniku Mihhail Kivimäega, kes on kõrgeima kategooriaga kergejõustikutreener. „Otsustasime Kivimäe taotlust toetada, sest igast pisiasjast kumas läbi tema siiras soov siin elada ja Eestit suurvõistlustel esindada,” rääkis kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi. „Kui oleksime täheldanud pealiskaudsust, ka detailides, poleks me toetust andnud,” lisas ta.

Abi korteri otsingul

Esimese asjana on alaliit valmis Kivimägesid aitama kodu leidmisel. „Vajadusel anname soovitusi, näiteks kuhu piirkonda korter osta,” sõnas Teigamägi.

Alaliidu esindajad on pidanud läbirääkimisi ka erinevate klubidega teemal, kuhu võiks treenerina tööle minna Mihhail Kivimägi. „Ta peaks sportlasi juurde leidma ja ühe keskmise suurusega grupi moodustama,” arvas Teigamägi.

Mihhail Kivimägi räägib veidi eesti keelt, kuid igapäevase töö tegemiseks peaks sõnavara laienema. „Ka Tatjana on avaldanud soovi kiiresti keelt õppida – oleme talle rääkinud, kui hästi võetakse Eesti ühiskonnas vastu need, kes keelest huvituvad,” lausus Teigamägi, tuues näiteks Pavel Loskutovi, Larissa Netšeporuki ja Ksenija Balta keeleoskuse.

Kuidas edasi? Viimati võistles Kivimägi Venemaa koondises mullu veebruaris, uut riiki tohiks ta esindada aasta pärast viimast võistlust. Venemaa kergejõustikuliit võib Kivimäge kinni hoida veel kaks aastat, kuid Teigamägi hinnangul on naabritega head suhted ning ilmselt laheneb kõik oluliselt kiiremini.

Neli aastat tagasi osales Kivimägi Ateena olümpial. Ta hüppas kvalifikatsioonis 1.92, mis jättis ta esimesena finaali ukse taha.

Isiklikku

Tatjana Kivimägi

Kõrgushüppaja

Sündinud: 23. juunil 1984

Abielus Eesti kodaniku Mihhail Kivimäega

Rahvus: venelane, 18. detsemb­ri 2008 andis valitsus talle Eesti kodakondsuse.

Saavutus: 2005. aasta sise-EM-i viies koht

Isiklik rekord: 1.98