Kullamäe käsi terve

“Mul on ööpäev aega mõelda, aga algviisikusse kolme tagamängija nimetamine võib kõne alla tulla küll. Selge, et kõik pikad hollandlased korraga korvi alla ära ei mahu, Tein ja Kullamäe on aga kontrollmängudes endast pikematega hästi hakkama saanud. Peame kõik plussid ja miinused läbi kaaluma.”

Kõik kaksteist meest olid eile hommikul mõni minut enne kella kümmet suurhalli korvpalliväljakul. Polnud aru saadagi, et viskekäe ranne Kullamäele veel hiljuti valu tegi – üks pall teise järel vuhises läbi rõnga. “Täna lähen viimast korda ultrahelisse. Tähtis, et pallid homme (täna – V.A.) võrku vajuksid,” seletas Kullamäe hiljem.

Kui soojaks saadud ja painutused tehtud, läks taktika õppimiseks. “Kuivalt” tulid rünnakud päris hästi välja, kui viis meest vastu astus, läks hoopis keerulisemaks. Paar valesöötu nii sini– kui ka valgesärkide poolt järjest ning Enden tegi kurja nägu ja seletas, kuhu pall tegelikult liikuma peaks. Palju kordi mängiti pall korvi alla Ärmpalu kätte.

Treeningu lõppu jäi viskevõistlus, kus omal ajal polnud teistel paaridel lootuski Kullamäele ja Aivar Kuusmaale vastu saada. Nüüd lõi Kullamäe kampa Pehkaga ja võitis jälle. Vabavisetes tegi lühematele meestele aga ära Leho Kraav.

“Pilt oli parem kui eile – erksam ja teravam,” nentis Enden rahulolevalt. “Nüüd hakkavad lugema hing ja tahtmine. Peame pallikaotuste arvu saama umbes kümne kanti. Kui lõpetame rünnakud loogilise viskega, peaks meil sel valikturniiril šanssi olema küll. Ja kindlasti on üks määravaid tegureid lauavõitlus,” loetles juhendaja üles tähtsaimad elemendid.

Aasta aega Hollandis mänginud Valmo Kriisa tõdes, et vastase kohta luure tegemisel pole temast mingit kasu. “Seal oldud aja jooksul ma koondist ei näinud, nad vist ei pidanudki mänge. Pallureidki tean vähe, minu klubist Groningenist on koondises äär Kees Akerboom,” rääkis Kriisa.

Eesti ja Hollandi mäng algab Saku suurhallis täna kell 18. Täpselt nädalaste vahedega võõrustatakse veel Bosniat ja Hertsegoviinat ning Türgit.

Hollandi juhendaja: Eesti on favoriit

•• Hollandi koondise peatreener Glenn Pinas asetas soosikukoorma kindlalt Eesti õlule.

•• “Eesti on favoriit. Me ei mõtle finaalturniirile jõudmisele. Selle nimel heitlevad suured riigid nagu Türgi, Bosnia ja Hertsegoviina ning Eesti. Täpsemalt suured korvpalliriigid,” muheles Pinas.

•• “Meil on palju probleeme. Kõige rohkem teeb muret asjaolu, et

kuus-seitse head meest on puudu. Näiteks Milwaukee Bucksis mängiv Dan Gadzuric on vigastatud. Ka koostöö pole kõige parem, sest oleme selle koosseisuga ainult nädal aega koos harjutanud. Samas läheb meie mäng järjest ülesmäge. Poisid teavad, mida peavad võitmiseks tegema,” märkis Pinas.

•• Paberi peal tunduvad hollandlased võimsad – seitsmel mehel on pikkust vähemalt kaks meetrit. “Kahjuks pikkus ei loe. Olen näinud, milleks on suutelised Valmo Kriisa, Martin Müürsepp ja Gert Kullamäe. Kuid see on ka kõik, mida ma Eesti koondise kohta tean,” ütles Pinas.

•• Hollandi nimekaim, Denver Nuggetsi 214 cm pikkune keskmängija Francisco Elson oli hoopis optimistlikum.

•• “Arvan, et Eesti ja Holland mängivad samal tasemel. Mõlemad on väikesed korvpallimaad. Teil on väike eelis , sest mängite kodus. Esimene mäng on väga tähtis: võit lisab motivatsiooni, kaotus aga tekitab paanikat.” Andres Kalvik