Kovaltšukiga on väga rahul ka Devilsi peatreener John MacLean, kelle sõnul on Venemaa hokimängija näol tegemist tõelise talendiga. „Ta sõlmis lepingu eesmärgiga võita meistritiitel,” lisas New Jersey peatreener.

2001. aasta draftis (hooaja eel toimuv uute mängijate valimine – toim) Atlanta Thrashersi poolt esimesena valitud ründaja on seni aga ihaldatud karika võitmisest üsna kaugele jäänud. Mees on küll säranud põhihooajal ning löönud kaheksast NHL-is veedetud aastast seitsmel vastaste väravasse üle 40 litri, ent vaatamata sellele on Kovaltšuk pääsenud play-off’idesse vaid kahel hooajal ning sealgi mõlemal korral kohe avaringis välja kukkunud. Kokku on Kovaltšuk üheksast mängust võitjana lahkunud vaid ühest…

Juuli alguses vabaagendiks saanud ründemängija oli tänavu suvel NHL-is väga kuum nimi. Talle jooksid tormi ning üritasid teda oma ridadesse meelitada nii New York Islanders, Los Angeles Kings kui ka Venemaa liiga klubi Peterburi SKA, kes pakkus mängijale rekordilist 14 miljoni dollari suurust aastapalka.

Veel eelmisel nädalal käis Kovaltšuk Kingsi ametnikega kohtumas ning näis, et ta on lepingule väga lähedal. „Kovaltšukil oli kaks väga head valikut. New Jersey pakkus talle rohkem ning nii lihtne see ongi,” sõnas Los Angelese klubi omanik Tim Leiweke pärast superstaari kaotamist Devilsile. Kings pakkus Kovaltšukile nimelt 15 aasta pikkust lepingut, mis oleks mehele sisse toonud 80 miljonit USA dollarit.

Karjääri jooksul on Kovaltšuk mänginud vaid kahes NHL-i klubis. New Jerseysse liikus ta tänavu veebruaris, olles eelnevalt keeldunud Atlanta poolt pakutud 101 miljoni dollari suurusest ja 12 aasta pikkusest lepingust.

Kovaltšuki meeskonnakaaslane Zach Parise usub, et algaval hooajal venelase mäng Devilsi eest paraneb, kuna nüüd on ta tiimiga koos algusest peale. „See mängib suurt rolli. Poole hoo­aja pealt meeskonnaga liituda on väga raske,” kommentee­ris Parise. New Jersey eest män­gis Kovaltšuk lõppenud hooajal 32 mängu, lüües neis 12 väravat. 

DiPietro hädade küüsis

NHL-i senine pikim leping sõlmiti 2006. aasta sügisel, kui New York Islandersi väravavaht Rick DiPietro kirjutas alla 15 aasta pikkusele tehingule. Lepingu väärtus oli 67,5 miljonit USA dollarit.

Pärast kolme hooaega, kus DiPietro mängis kõigis  vähemalt 62 mängu, on teda viimastel aastatel tabanud aga vigastused. Korduvad põlveoperatsioonid on lõppenud sellega, et väravavaht on saanud kahe viimase hooaja jooksul oma meeskonda esindada vaid 13 korda. Lisaks Kovaltšukile ja DiPietrole on veel mitmed NHL-i staarid viimastel aastatel ennast klubidega pikaajaliselt sidunud. Näiteks sõlmis Venemaa praegune kuulsaim hokimängija Aleksandr Ovetškin 2007. aastal Washington Capitalsiga 13 aasta pikkuse lepingu. Slovakk Marian Hossa kirjutas möödunud aastal Chicago klubiga alla aga tosina aasta pikkusele tehingule ning tuli Blackhawksiga tänavu ka Stanley karikavõitjaks.

Isiklikku

Ilja Kovaltšuk

Hokimängija

•• Sündinud 15. aprillil 1983

•• Saavutused NHL-is: 630 mängus 341 väravat ning 309 söötu. 2004. aastal võitis nii Harlamovi trofee (parim Venemaa mängija NHL-is – toim) kui ka suurima väravaküti tiitli.

•• Saavutused maailmameistrivõistlustel: kuldmedal 2008 ja 2009, hõbemedal 2010, pronksmedal 2005 ja 2007, turniiri kõige väärtuslikum mängija 2009.

•• Olümpiamängudelt pronksmedal 2002. aastal Salt Lake Cityst.