Ainsa eestlasena jõudis 61. kohaga finišisse Janek Tombak, kes veel eelviimase ringi lõpuni püsis peagrupis. Erki Pütsep, Andrus Aug ja Jaan Kirsipuu katkestasid.

Tombak oli nii löödud, et vahetult pärast sõitu keeldus ajakirjanikega suhtlemast. “Tahtsin hästi sõita ja head tulemust, trass oli raske, kuid minu jaoks sobiv,” rääkis Tombak laupäeva õhtu Eesti olümpiadelegatsiooni pressiataašeele Sven Sommerile. “Viis-kuus ringi enne lõppu tõmbas jalg krampi,” selgitas Tombak. “Umbes 1,5 ringi enne finišit, pärast söögipunkti, hakkasid krambid kimbutama käsi. Siis oli selge, et sellest sõidust head nahka ei tule.” Tombak oli isegi üllatunud, et üldse lõpuni suutis sõita.

Ratturite read hakkasid hõrenema juba esimesel ringil, kuid seda veel mitte kuumuse, vaid kukkumise tõttu. Kolmest kannatanust üks oli ka suursoosikute hulka arvatud hispaanlane Igor Astarloa, kes toimetati läbivaatuseks haiglasse. Startinud 144 mehest pidasid finišini vastu pisut enam kui pooled, täpsemalt 75 ratturit.

Bettinil raskeid hetki polnud

Esimese eestlasena ronis sadulast pärast seitsmendat 13,2 km pikkust ringi Jaan Kirsipuu. “Enesetunne oli s…,” tõdes Kirsipuu. “Rajaga oleks veel hakkama saanud, aga see kuumus. Tõesti ei olnud minu päev.”

Samad sõnad käivad ka 14 ringi vastu pidanud Erki Pütsepa ja kümnenda ringi järel katkestanud Andrus Augi kohta. Muide Augiga samal ringil katkestas ka rootslane Magnus Backstedt, kes juba teisel ringil üksinda peagrupist lahti rebis, ning neile lisaks veel 25 meest, kes peagrupis jooksikute püüd-miseks tööd tegid. Pärast seda tehti ridamisi lahtirebimiskatseid, neist mitu ka Bettini algatusel, kuni itaallane endale kolm ringi enne lõppu Paulinho näol lõpuks sobiva kaaslase leidis.

“Ma arvan, et see oli võitluslik, kuid mitte eriti raske sõit,” ütles vastne olümpiavõitja. “Viimasel 400 meetril teadsin, et kui tagasi vaatan, siis Paulinho ründab. Seepärast vaatasin tagasi ja ründasin üheaegselt.”

“See on eriline tunne, see on suurepärane,” rõõmustas samuti kuumuse pärast kurtnud Paulinho hõbeda üle. “See on parim päev minu elus, ma ei lootnud midagi sellist. Olen õnnelik ja pühendan medali kodumaale.”

“Minu jaoks oli olümpiamedal unistus. Ja nüüd on see täitunud!” juubelda Merckx. “Olen väga õnnelik, sest tegin selle nimel nii kõvasti tööd. Üritasin peagrupist lahti rebida ja see õnnestus mul päris hästi.”

Igale mehele üle kümne liitri vett näo peale

•• Peale 36-kraadise kuumuse mingit muud põhjust katkestamistele ja Janek Tombaku äravajumisele eelviimase ringi lõpul küll ei olnud, tõdes Urmas Karlson, Eesti jalgrattapealik Ateenas.

•• “See oli ikka selline palavus, kus üks jõuab sõita ja teine ei jõua,” ütles Karlson. “Ei oska hoobilt öelda, kas keegi oleks võinud kauem vastu pidada, et kedagi aidata ja kui palju seal üldse aidata sai. Igaühel olid oma kannatused. Eks üldiselt võib öelda, et täna ei olnud ka kellelgi kõige paremat minekut.”

•• Karlsoni arvates mängis lõpuks kõige suuremat rolli ikkagi tekkinud vedelikupuudus ja selle tagajärjed, kuigi jootmisega ei koonerdatud. “Meil oli iga mehe kohta 17 veepudelit, kõik 600 grammi,” selgitas Karlson.

•• “Juua saime hästi, vedelikuregulatsioon toimis normaalselt,” arvas ainsa eestlasena lõpetanud Janek Tombak.

•• “Väga ränk oli, mehed olid ikka täitsa läbi,” lisas veejagamisel abiks olnud EOK peasekretär Toomas Tõnise.

LEA LARIN: Pisikeste inimeste pidu

Laupäeval, mil Ateena kesklinn jalgratturite võistluseks suleti, oli ilmaennustuse kohaselt oodata varjus 37 kraadi. Ja kuumus tuli, ei mingit värskendavat tuult (pühapäeval puhus näiteks kõva tuul, mis esmaspäevaks tormiks paisuda ähvardas) ning kivist kesklinn, kus ratturitel tuli sõita, õhkas ahjuna kuuma juurde. Rääkimata sellest, et õhk Ateena kesklinnas on maailma saastatuim. Juba starti oodates hakkasid silme ees jooksma täpikesed ja kuklas oli tunne, et see prõksab päikese tõttu pooleks kui küps arbuus. Sellise ilmaga viis tundi ja 40 minutit ratast vändata? Ainüksi mõte sellele viib pildi eest.

Kuid Paulo Bettinile ei näi kuumus mõjuvat. Lausa lonkides vormistab ta võidu Paulinho ees ning toetab pärast finišit end korraks tiimi keskele maha.

Rattasõit Ateenas on riisunud pisikese mehe näolt kõik emotsioonid ja jätnud alles vaid leebuse.

Kui muidu saavad pisikesed inimesed suures spordis löögile aladel, kus kehtivad kaalupiirangud, mis tõstab tõstmise ja judo populaarustabeli tippu, siis Bettini tõestas, et väike kasv ei takista kuidagi olemast rattakuningas.