Võitjast Olga Zavjalovast 39 sekundit hiljem rahulikul sammul lõpetanud Šmigun pani kuiva särgi selga ning sõitis kohe metsa lõdvestuma ja homse 10 km vabatehnika distantsi rajaga tutvuma. Ei tele-, raadio- ega lehemehed näinud kahekordse olümpiavõitja finišijärgseid emotsioone.

Kui tugev ta siiski on? Paarikümne minuti pärast rajalt naastes ei väljendanud Šmiguni olek erilist pettumust. Teleintervjuud andes püüdis ta veidi naeratadagi, kuid silmis puudus säde.

“Täna oli selline päev,” ütles Kristina mõrult ja lisas hoogsamalt: “Aga see polnud minu viimane etteaste Sapporos. Olen väga positiivne 27. veebruari vabatehnika distantsi suhtes, ei tahaks endale negatiivset sisse tampida. Ei tahaks mõelda, et midagi on pahasti. Veel pole midagi pahasti!”

Samas ei selgunud Šmiguni tänavuse järjekordse keskpärase etteaste põhjal, kui hea kehalise seisundi on ta pärast Otepää MK-etapil saadud 21. kohta saavutanud.

“See oli mu esimene distants MM-il, jumal teab, kuidas Jaapani ajavöönd mulle on mõjunud, olen ju siin alles viiendat päeva,” lausus ta. “Ettevalmistus läks hästi, südametöö näitajad on sama head nagu enne olümpiat. Olin pärast treeningutsüklit väga heas tujus. Tegin kõik, mis oli minu võimuses.”

Kuigi 7,5 km klassikadistantsil tundis Šmigun jalges kergust, pudenes ta sama pika vabatehnikaosa alguses medaliheitlusest ja lõpukilomeetril jäi maha ka jälitajate grupist.

“Nende järel minek tundus liiast,” ütles ta. “Neljas, viies, kuues koht ei rahuldanuks mind ju niikuinii.”

Kullaheitluses tõrjus venelanna Zavjalova lõpusirgel tšehhitar Katerina Neumannova rünnaku. Pronksmedali teenis uisuetapil pikalt tempot kruvinud norralanna Kristin Steira napi eduga sakslanna Evi Sachenbacher-Stehle ees.

“Pjedestaalile jõudsid samad tüdrukud, kes on sel alal ikka ees olnud,” lausus Šmigun. “Muidugi lootsin, et suudan samuti kõvasti sõita. Aga ärge kandke mind veel maha, kaks individuaalvõistlust on ees.”

Suusk libises kehvalt. Šmigunil läks eilse stardi eel halvasti üks oluline toiming – ta ei saanud vabatehnikasõiduks häid suuski. Ta ütles, et mõistis kohe teisele distantsiosale minnes, et suusad pole liidrite tempos püsimiseks küllaldaselt libedad.

“Pidin igal sammul palju rohkem rabama kui teised,” ütles Kristina. “Ma ei jaksanud niisuguse suusaga neile järele minna. Ma ei saanud lükata vabalt jalalt jalale, suusk jäi pisut lumme kinni. Lootsin, et päikesepaistes libisemine paraneb ja saan tempot tõsta, aga eksisin.”

Klassikadistantsi neljandal kilomeetril rühkis 23. veebruaril 30-aastaseks saanud Šmigun korraks liidriks. Keegi ei võtnud ette äraminekukatset ja eestlanna lõpetas tosina suusataja juhtrühmas viiendana.

“Klassikasõiduga jäin väga rahule,” ütles Kristina. “Tahtsin püsida eesotsas, et kontrollida, kui keegi püüab eest ära minna. Liikusin kergelt, täna võinuks terve distants olla 15 km klassikasõit! Hooldemehed tegid head tööd.”

Samal ajal kui tütar intervjuud andis, istus treener Anatoli Šmigun hoolderuumi pingil ja tema ilme oli morn nagu sügistaevas. Kümmekond minutit hiljem ajas ta publiku hulgas venelastest tuttavatega heatujuliselt juttu.

Esiti seadis Anatoli Šmigun käed risti – ei tahtnud midagi kommenteerida. Siis astus paar sammu lähemale ja selgitas: “Ma pole veel Kristinaga vestelnud, aga ilmselt vedasid teda alt vabatehnika suusad. Võib-olla sattus ta ka nii-öelda aklimatiseerumise auku. Mõõtsin hommikul tema südametööd, aga arve ei vaadanud – teen seda hiljem, siis oskan kommenteerida.”

Jaapani kõige põhjapoolsema saare Hokkaido pealinnas muutub ilm ülikiiresti, selge taevas vaheldub pilvede ja lumetuisuga. See teeb suuskade määrimise ja valimise keeruliseks. Suusavahetusega sõiduks tuleb leida aga tipp-topp paar mõlemaks sõiduviisiks.

“Seepärast ma ei salligi suusavahetusega sõitu!” prahvatas Šmigun. “Kui proovisin uisusuuski, oli rada kõva ja jäine. Hiljem läks rada väga pehmeks. Uisusuuskade valimine viie paari hulgast polnud lihtne.”

Juba 15-aastasena Faluni MM-il debüteerinud Šmigun stardib oma kaheksandal MM-il veel kolm korda: lisaks 10 km vabatehnikasõidule ka 1. märtsil 4 x 5 km teatevõistluses ja 3. märtsil 30 km ühisstardist klassikatehnika distantsil. Kas 48 tunnist järgmiseks distantsiks taastumiseks piisab? “Peab piisama!” lausus 2003. aastal MM-kulla teeninud eestlanna enesekindlalt.