„Raskest olukorrast väljatulek annab positiivse laengu,” lausus Balta rõõmsal ilmel. „Ma pole nii halvas vormis, nagu täna näitasin. 6.59 pole minu tulemus.”

Suursoosikud kindlad

Sündmused kulgesid nagu tsirkuseareenil, ka Baltal polnud teada, mis suunas õnneratas liigub. Esimesel katsel astus Ksenija tunduvalt üle paku ja sai nulli. Teisel katsel tõukas ta 30 sentimeetrit paku tagant ja kirja läks 6.23.

Vallandunud vihmasadu muutis sinise tartaanraja märjaks, kuid tugevad sportlased säilitasid külma närvi. Näiteks seitsme meetri naine Naide Gomes Portugalist hüppas 6.86. Balta katkestas kolmanda katse hoojooksu ja kohendas  pisut sammu märki – nihutas seda ettepoole.

Julgelt joostes tõukas Balta ometi 27 sentimeetrit enne pakku, kuid kerkis kergelt üles, sirutas jalad ette ja maandus 6.59-ni. Sellest piisas, et 12 parema hulka pääseda. Kvalifikatsiooninormi 6.75 täitsid kolm naist.

„Viimase katse eel ei mõelnud ma enam kvalifikatsiooninormile, vaid minimaalsele tulemusele, mis edasi viinuks. Tahtsin hüpata 6.55. Mõtlesin, et ma pole nii vilets, et seda ei suudaks,” kirjeldas Balta üleelamisi. Segadust paku tabamisel põhjendas Balta hoojooksu kõikumise ja ebakindlusega, mis tekkis juba proovikatsel. „Võtsin proovikatset liiga lõdvalt,” tunnistas Ksenija. „Kolm pöida jäi pakust puudu. Viisin sammumärgi pöia võrra ettepoole, avakatsel jäi väga kitsaks. Siis võtsin kaks ja pool pöida märki tahapoole, aga hakkasin hoojooksul tagasi hoidma.”

Balta õpib vigadest

Balta tunnistas, et olukord muutus närviliseks, kuid treener Andrei Nazarovi nõuanded aitasid lahendust leida.

„Olin nagu esimese klassi laps esimest korda hüppamas,” ütles Balta. „Hea, et üks päev on veel lõppvõistluseni. Saan rahulikult mõelda, mida tegin täna valesti. Hea, et suutsin end kokku võtta.”

Eelvõistlustel põrusid kaks soosikut. USA kergejõustiklanna Funmi Jimoh piirdus 6.34-ga, venelanna Jelena Sokolova 6.51-ga. Kvalifikatsiooninormi täitsid veel Brittney Reese USA-st 6.78 ja Tatjana Lebedeva Venemaalt 6.76-ga. Olümpiavõitja Maurren Higa Maggi Brasiiliast ja Olga Kutšerenko Venemaalt said kirja 6.68.

Hinne

4 Andres Raja

Kümnevõistluses

15. koht, 8119

Rassis tõusude-mõõnadeta oma tasemel, suutis uuendada isiklikku rekordit ühe punktiga. Seni eestlastest ainus oma tulemuse ületaja.

3 Mikk-Mihkel Arro

Kümnevõistluses

33. koht, 7528

Kandis debütandi rasket koormat, jäi oma tippsummale 7779 selgelt alla.

4 Mihkel Kukk

Odavise, 78.18

Jõgevalane tegi hooaja kolmanda tulemuse, jõukohased paar lisameetrit ja pääs lõppvõistlusele jäid tehnikapuuduste tõttu saavutamata.

2 Sirkka-Liisa Kivine

Kaugushüppes 33. koht 6.10

Tartlanna tegi hooaja kõige viletsamad hüpped. Enda lubatud tippvormi ta MM-il ei näidanud.