Enne võistlust on ootustest keeruline rääkida, see ei pruugi tulemusele hästi mõjuda. Kuigi male on üldiselt individuaalala, on olümpiaformaadi puhul tegemist meeskonnavõistlusega. Kõik algab sellest pihta, et kui igaüks näitab sellist mängu, milleks on võimeline, siis tuleb ka tulemus. Kuna see on pikk võistlus, mis kestab kaks nädalat, siis peab arvestama, et seal võib kõike juhtuda, aga kui meeskonna sisekliima on hea ja kõigil sujub mäng hästi , siis on lootusi korralikule tulemusele.

•• Milline konkurents maleolümpial valitseb? Kas kõik tugevaimad maletajad on kohal?

Ikka, üldiselt küll, enamikul riikidel on esinumbrid kohal. Vanasti oli riike vähem, nüüd on maleolümpial rohkem võistkondi ja konkurents seetõttu tihedam. Selge see, et väikesel riigil nagu Eesti pole võistkondlikul võistlusel kerge. Kokku on kohal 160 osalevat võistkonda, meie oleme saanud 49. asetuse, seega oleme keskmise reitinguga. Eelmisel maleolümpial Dresdenis lõpetasime näiteks 33-ndana ehk mitu head kohta üle algse asetuse. Kui tolle tulemuse üle lööme, on hea. Selge, et seda on raske serveerida suure saavutusena – huvitavam on ikka esikümne või esikuue koht, aga peab arvestama, milline on konkurents.

•• Hantõ-Mansiisk on maleolümpia korraldamiseks omapärane paik – mida korralduselt oodata?

Ma loodan, et asjad saavad sujuma, kuigi enne võistlust on siin erinevaid küsimusi juba üles kerkinud. Osalejad toimetatakse Moskvast edasi tšarterlendudega, neid aegu on juba miljon korda muudetud ja nüüd täpselt ei teagi, kes millal lendab ja kuidas. Ma ei kujuta ette, mis seal toimub, aga kindlasti on see midagi muud kui Moskva või Peterburi, kus olen ka varem käinud. Usun siiski, et päris niisama neile seda korraldusõigust ei antud, loodetavasti on kohapeal kõik okei ja tingimused head. Venemaa on alati tuntud maleriik olnud ja tahab seda ka tulevikus olla, ei usu, et nad siis nüüd mingi jama korraldavad.

Tüli ei saanud siiski saatuslikuks

•• Suvel kirjutas Eesti Päevaleht, et maletajatel võib alaliidu sisetüli pärast jääda olümpiale sõitmata. Eesti male toetusühing (EMTÜ) lubas katta meeskonna sõidukulud, kuid maleliit leidis, et kui naiskonna jaoks raha ei leita, ei saa sõita ka mehed.

•• Eesti olümpiakomitee hakkas tülis vahendajaks, lõpuks tasus EMTÜ meeskonna Moskva-lennu kulud, tšarterite tasud ja päevaraha. Naiskonna lähetamiseks tulid appi sponsorid, õla panid alla ka kultuurkapital ja kultuuriministeerium.

•• Meeskonda kuuluvad Külaotsa kõrval ka Meelis Kanep, Olav Sepp, Aleksandr Volodin ja Tarvo Seeman, kapten on Kalle Kiik. Naiskonnas on Tatjana Fomina, Valeria Gansvind, Leili Pärnpuu, Tuuli Vahtra ja Triin Narva, kapten on Jaan Narva.