Poleks saanud jätkata

Kuigi kohtunikud, tuhanded pealtvaatajad ja miljonid televaatajad vaevlesid pikki minuteid teadmatuses, kas Carteri viskest litter ikka ületas täielikult väravajoone ja värav on määrustepärane, ütleb mängija, et tema närvid polnud otsust oodates katkemiseni pingul.

“Ma nägin, et litter läks sisse, kuid samal ajal teadsin, et minu arvamus ei loe,” räägib sellest hoolimata rõõmutantsu alustanud Carter. “Poisid ülakorrusel (videokohtunik – toim) ja kohtunik teevad otsuse. Aga ma nägin, et litter ületas joone. Mul on väga hea meel, et litter oli sees, sest rõõmutantsu ajal väänasin põlve ning ma pole kindel, kas oleksin saanud mängu jätkata.”

“Kirjeldamatult tore oli vaadata kutte, kes tulid esmakordselt maailmameistriks,” lisab juba 1994. aastal juunioride ja 1997. aastal täiskasvanute MM-tiitli võitnud Carter.

Karjääri parim hooaeg

Torontos sündinud Carter alustas mängimist Michigan State Spartansis ja valiti kaks korda CCHA-liiga All-Star meeskonda (1994, 1995). NHL-i karjääri alustas Carter 1996. aastal Washington Capitalsi ridades, kuigi Quebec Nordiques valis ta juba 1992. aasta draftis kümnendana (kokku 220-ndana).

Juba samal hooajal tuli Carteril kolida Bostonisse, olles osaline kuut mängijat hõlmanud tehingus, milles vahetasid klubi ka sellised kuulsused nagu Adam Oates, Bill Ranford ja Rick Tocchet. Boston Bruinsis tegi Carter endale mängijana nime. Tema kõige tugevamaks küljeks peetakse jõulist tungimist värava alla ja seal võimaluste loomist.

2000. aastal siirdus Carter Bruinsist Edmonton Oilersisse, kes andis tema eest vastu teise eliitründaja Bill Guerini. Tänavu märtsis aga vahetas Edmonton tema ja Ales Pisa New York Rangersi Radek Dvoraki ja Cory Crossi vastu. Kokku pidas ta lõppeval hooajal 79 mängu (11 Rangersi ja 68 Edmontoni eest, viskas 26 väravat, andis 34 resultatiivset söötu ja kogus 60 punkti. Viimased kaks näitajat on tema karjääri uued tippmargid.