Piletimüüki ja järelturule paisatud pääsmete kosmilisi hindu arvestades on üheks menukamaks Vancouveri olümpiaalaks iluuisutamine. Paraku võivad publikul jääda filigraanseimad sooritused paarissõidus nägemata, sest uisutajate hinnangul on Pacific Coliseumi halli jää ebamugav.

Probleemi, mis takistab täiuslikke sooritusi, möönavad nii Eesti paarissõitjad Ilja Glebov ja Maria Sergejeva, jäätantsijad Taavi Rand ja Irina Štork kui ka paarissõidu kullasoosikud Robin Szolkowy ja Aljona Savtšenko Saksamaalt.

„Jää on tõesti väga naljakas, selline kleepuv. Aga sama jää peal peavad sõitma kõik võistlejad, nii et tingimused on võrdsed,” tõdes Savtšenko Eesti Päevalehele. Esialgu on jää kvaliteet pinnuks silmis homme ja ülehomme võistlevatel paaridel – meeste üksiksõit algab alles teisipäeval, jäätants koguni järgmisel laupäeval, mistõttu nende alade medalipretendendid veel olümpiajääl ei harjuta.

Eesti uisutajad ja nende treenerid kinnitavad, et kaebuse taga pole hiinlaste kõrval favoriidikoormat kandva Saksa paari katset ebaõnnestunud EM-i järel neile pandud kõrgeid ootusi pehmendada.

„Mitmed paarid on juba jää üle kurtnud,” rääkis Glebovi ja Sergejeva poolakast treener Mariusz Siudek. Sama nentisid koos paarissõitjatega ainsate Eesti sportlastena lipuheiskamistseremoonial osalenud noored jäätantsijad Taavi Rand ja Irina Štork.

„Kannatab eelkõige hüpetele minek, aga ka näiteks spiraalid,” kõlas senise olümpiakogemusega muidu igati rahulolevate Glebovi ja Ranna suust üksmeelselt.

Savtšenko sõnul uuris paar Saksamaa ametnike kaudu korraldajatelt, kas enne homset lühikava suudetakse veel midagi muuta või tuleb uisutajatel leppida ideaalini mitteküündivate võistlustingimustega.

„Probleem on tegelikult (samas hallis asuva - toim) lühiraja kiiruisutamise tõttu, kellel on vajalik halli temperatuur kaheksa kraadi ja meil neli,” selgitas viimase kahe aasta maailmameister ja tänavusel Tallinna EM-il hõbeda võitnud Saksamaad esindav ukrainlanna. „Vastuseks saime, et vajatakse veel aega, mistõttu probleemi kõrvaldamiseks enne võistlust midagi teha ei anna.”

Sihiks kuldmedal

Eelolevalt võistluselt ootavad nii Szolkowy ja Savtšenko kui ka nende treener Ingo Steuer vaid üht – kuldmedalit. „Oleme kõvasti treeninud nii siin Vancouveris kui ka eelnevalt kodus Saksamaal ning eks konkurendid eesotsas hiinlastega ole meie kava ja taset viimasel paaril kuul tähelepanelikult jälginud,” rääkis Steuer, kes on omakorda Hiina paaride Jian Tongi ja Qing Pangi ning Hao ja Dan Zhangi treeninguid vaadanud. „Eesmärk on muidugi kuldmedal, kõik muu oleks pettumus.”

Kerge sakslastel olema ei saa, sest tugevad Hiina paarid võivad Vancouveris jäähallis vaat et koduseinte toetust nautida. „Võistleme Vancouveris justkui kodus, sest siin on nii palju Hiina immigrante,” lausus neljandatel mängudel võistlev Shen Xue.

Muudatused kavas

Kuid sakslastega võrreldavat favoriidikoormat hiinlased enda peale siiski ei võta, rääkides esialgu vaid medalist, mille värv polevatki tähtis.

Tallinnas võidetud hõbemedali järel oli Saksa paar silmanähtavalt pettunud – vihjas ju Savtšenko uisumaailma kombe kohaselt Aleksandr Smirnovi ja Yuko Kavaguti võidu järel kohtunikele, väites et kohtunikud eelistavad Ida-Euroopa koolkonda. Siin Vancouveris üritavad nad koos treeneriga Saku suurhallist suhu jäänud mõru maiku pehmendada. „Iluuisutamine jääb alati alaks, kus võitjat ei selgita aeg, vaid see, mida jääl tehakse,” valis treener Steuer hoolikalt sõnu.

Kui EM-il kulla võitnud Smirnov ja Kavaguti on treeningutel näidanud isegi puhast neljakordset salchow’it, siis sakslased on eksimuse vältimiseks oma programmi pisut muutnud ja asendanud kolmekordse salchow’i kahekordse axel’iga.

„See (kahekordne axel – toim) on meil trennis 99-protsendilise kindlusega välja tulnud ja soovime näidata kunstiliselt võimalikult puhast kava, mistõttu tegime muudatusi,” selgitas Steuer. „Kui tahame konkurentsi pakkuda, peab kindla peale minema nii programmi, elementide kui ka esitusega.”

Eesti noori üllatab kiirtoidu rohkus

•• Olümpiale vanema venna Kristjani ja tema partneri Caitlin Mallory asemel sõitnud Taavi Rand seab koos treenerist ema Lea ja paarilise Irina Štorkiga eesmärgiks ületada isiklik rekord, mis on seni 121,61 punkti.

•• Kui küsida, mis on neid olümpial seni kõige enam üllatanud, tuleb paaride söakamatel osapooltel Glebovil ja Rannal üheaegselt muie huulile toidule mõeldes. „Poleks arvanud, et igal pool on nii palju McDonald’sit ja Coca-Colat,” naeravad nad. Samas kinnitavad nii noormehed kui ka nende ujedamad paarilised vähemalt treenerite silma all kui ühest suust, et tervislik toit on sportlastele samuti kättesaadav ja kiirsöögi tarbimist üritatakse minimaalsena hoida.

•• Kuulsamaid, medalipretendentidest ametivendi ja -õdesid Eesti iluuisutajad seni Vancouveris veel trehvanud pole. „Eks paljud harjutavad siinsamas Ameerikas ja kui see võimalus olemas, pole mõtet olümpiakülla väga vara kohale tulla,” märkis Glebov.