Iluuisutamise EM-il Bernis on peategelaseks tõusnud külm hall, mis segab nii võistlejaid kui ka pealtvaatajaid. Šveitsi pealinna uisuovaal on kütmata ega sobi uisuvõistluse korraldamiseks – nii väidavad paljude delegatsioonide juhid. Publikule pakutakse küll armeetekke, kuid sellele vaatamata korraldasid kolmkümmend prantslast üleeile aktsiooni. Uisufännid tõusid püsti, karjusid „liiga külm” ja viskasid neile pakutud tekid jääle. Berni uisuhalli keskmine temperatuur on vaid kolm kraadi, sportlased teevad soojendust jopedes. Paarissõitu lühikava järel juhtinud Aljona Savtšenko ja Robin Szolkowy (Saksamaa) kartsid eeskätt vabakava pärast, mis peeti eile hilisõhtul.

„Muretsen, sest mul hakkas lühikava keskel külm,” rääkis Szol­kowy. „Vabakavas on meil aga teise poolde planeeritud kolmekordne salchow, lisaks veel üks hüpe ja tõsted. Loodan, et mu partner vahepeal ära ei külmu,” lisas ta. Ka Venemaa paar Yuko Kavaguti ja Aleksandr Smirnov ei jäänud korraldajate tööga rahule. „Hall on sama külm kui Venemaa talv,” muigas Smirnov. Palju on uisutajad rääkinud ka kostüümidest: paksem jakk hoiab külma eemal, kuid õhuke särk, mida kannavad mitmed jäätantsijad vabakavas, paneb nad juba enne õudusest õlgu väristama.

Amodio liidriks

Seevastu soomlased tõdesid, et nende uisutajad ei ole oma tagasihoidlikke kohti küll külma kaela ajanud. „Lisaks oskasime valmistuda, sest info saali kohta tuli rahvusvaheliselt liidult varakult,” sõnas Soome koondise juht Tarja Ristanen Helsingin Sanomatele. Eesti meistri Gerli Liinamäe treener Tiiu Valgemäe tõdes, et paarissõitjate kommentaarid on üsna erinevad, leidub ka neid, kes ei kurda. „Treeningsaal on küll väga soe ja mugav, me ei ole veel põhihallis uisutanud, kuid ma ei usu, et võistlussõidu ajal külm hakkab,” lisas ta.

Eile peeti meeste lühikava. Kuldmedali suunas liigub tänavu ainsa eurooplasena GP-finaali jõudnud Florent Amodio (Prantsusmaa), kes kogus 78,11 punkti. Kõik võimalused säilitas ka 20-aastane tšehh Michal Brezina, kes vaatamata jalalõikusest tingitud vähesele võistlemisele suutis näidata heal tasemel kava. Lõplikult pole veel mängust väljas ka 2008. aasta Euroopa meister, viiendat kohta hoidev Tomaš Verner ning viimasel üheksal EM-il medali võitnud Brian Joubert, kes kogus seitsmendana 70,44 punkti. Täna alustavad naised, teiste seas eestlannad Gerli Liinamäe ja Svetlana Issakova.