Nädalavehetusel algavad Eesti meeste võrkpallimeistrivõistluste poolfinaalid, vastamisi on Tartu Ösel Foods ja Pärnu VK ning Viljandi Volle ja tiitlikaitsja Rakvere Rivaal. Finaalipääsuks tuleb koguda kolm võitu. Viimastel aastatel kulla eest heidelnud Pärnu ja Rivaal võivad taas otsustavates lahingutes kokku saada, ent poolfinaale alustab kumbki siiski harjumatus autsaiderirollis. Põhiturniiri kahe paremana jätsid Ösel Foods ja Volle veerandfinaali vahele. Rakverlased alistasid sedaaegu Paide Herese mängudega 2:0. Pärnugi vajas vaid kaht mängu, et lülitada medalikonkurentsist välja põhiturniiril ettepoole pääsenud Tallinna Matek.

Pärnu: poistest onmehed kasvanud

Pärnu Võrkpalliklubi peatreener Andrei Ojamets nõustub tartlaste favoriidiseisusega, kuid hoiatab: “Matek arvas ka, et meist pole tõsist vastast. Ilmselt ei märgatud, et me ei ole enam sügisene meeskond, keda igaüks võib lükata–tõugata. Kahest poisist, ma mõtlen Argo Meresaart ja Jaanus Nõmmsalu, on vahepeal mehed kasvanud. Ka meie meeleolu pole sügisene.”

Sügisel vaatas Ojamets maailma, tusane kui novembriilm. Klubi rahaline seis oli vilets, kolm juhtmängijat — Ardo Kasela, Marek Pihlak ja Kristjan Kais — lahkunud. “Hilissügisel, kui võlad makstud, sain jälle südamega treeneritööd teha,” ütleb Ojamets kergendusega. “Nägin, et noored lähevad kogemuste lisandudes aina kindlamaks. Mõtlesin juba nii: kui vanemad poleks ära läinud, jäänuks Meresaar ja Nõmmsalu rohkem pingile ega teinuks arenguhüpet. Ma arvan, et Laimons Raudsepp vaatab neid juba kui koondise kandidaate.”

Ojamets ei karda, et teised klubid nüüd Meresaare ja Nõmmsalu ära ostaksid: “Pärast seda, kui turvafirma ESS Pärnu pealik Aivar Pärna klubi presidendiks asus, seisame tugevasti maa peal. Mõtleme pigem ostmisele kui loovutamisele.”

Tartu: pikk pinkannab eelise

“Meil pole kavaski pärnakaid alahinnata,” ütleb hooaja keskel Fortuuna Lotost Ösel Foodsi peatreeneriks tulnud Andres Toode. “Nende võit Mateki üle oli mõõdukalt ootamatu, mitte superüllatav. Igatahes treenime praegu tugevalt ja tahame medalilahingutes hästi mängida.”

Ösel Foodsi põhieesmärk on loomulikult meistriks tulla, seda Toode ei varja. “Oleme pika turniiriga proovinud erinevaid asetusi, koosseise ja mänguskeeme ning teame, et meie pink on suhteliselt pikk. Ühe või teise mehe vigastus ega alavorm meid rütmist välja ei löö.”

Intrigeeriv on muidugi tõsiasi, et kolmel Tartu meeskonna pärnakal tuleb kauaaegse kodupubliku ees kauaaegse koduklubi vastu astuda.

“Arvan, et need mehed ei taha Pärnule kuidagi kaotada ja mängivad võimete piiril,” ütleb Toode.

“Pluss on see, et ma neid hästi tunnen,” arutleb Ojamets. “Aga tean ka nende tugevust, ja seda, et Pihlak on tänavu kahtlemata Eesti parim esimese tempo ründaja. Tähtis pole niivõrd see, kuidas me suudame endiste meeskonnakaaslaste nõrkusi kasutada, vaid oskus nende tugevaid külgi neutraliseerida. Sest tugevaid külgi on neil palju rohkem.”

Viljandi: loodabkoduseinte toele

“Viljandi spordihoone saal on meile üks ebamugavamaid,” tunnistab Rivaali treener Mati Merirand. “Loodame kummutada arvamuse, et sealt võidukalt lahkuda ei saa. Kui tahad meistriks tulla, pead igal pool võitma.”

Meenub Volle ja Pärnu VK mäng eelmisest aastast, kui viljandlased lärmaka kodupubliku toel otsustavas geimis võidu võtsid. Rakverlased on tänavu mõlemad Mulgimaal peetud mängud kaotanud, Volle vastu saadi silm pähe alles finaalturniiri viimases voorus. Tänu Volle paremale asetusele toimuks vajadusel otsustav mäng Viljandis.

Volle treener Ülo Vares ütleb, et Rivaali vastu on välja nuputatud kindel relv. “Kui suudame plaanitu teoks teha, peaksime finaali jõudma,” loodab Vares.

Volle ja Rivaal on sarnases seisus — pool põhikoosseisust elab nädala keskel Tallinnas. Kui Margus Niinemägi, Argo Arak ja Raido Vares teistega ühinevad, kulutatakse aeg taktikapeensuste lihvimiseks.

Meeste tervise üle Vares ei kurda. Aimar Arakul sai sõjaväeteenistus läbi, nüüd heitleb ta Marko Susiga põhikuuiku koha eest.

Rakvere: palju otsustab sidemängijate täpsus

Murelikum Mati Merirand ütleb, et esimese tempo ründaja Janis Sirelpuu oli kolm päeva palavikus. “Kolmapäeval osales ta treeningul, usun, et ta taastub laupäevaks.”

Paide Herese seljatamine vaimuenergiat ei nõudnud, Merirand märkas kohendamist vajavaid olukordi: “Mõni asetus pole nii resultatiivne kui soovime. Selle nädala treeningutel lihvime teatud kombinatsioone.”

Pärast eelmist hooaega lahkusid põhjanaabrite klubisse Rivaali põhiründajad Eivo Îuravljov ja Teet Viita. “Eks rünnak muutus ebastabiilsemaks,” leiab Merirand. “Suurimad probleemid olid hooaja alguses. Nüüd sammume ülesmäge.”

“Võidumängus Vollega kerkis Sirelpuu resultatiivsusprotsent väga kõrgele — 68–ni,” sõnab juhendaja rahulolevalt. “Janis vajab täpseid tõsteid, tolles mängus suutiski Marko Loide hästi sööta.”

Kas põhisidemängijaks saab Loide või pangadirektor Ivo Järvala, ei oska Merirand öelda. Pealik näib olevat kimbatuseski: “Kui üks on pikemalt, mitu mängu platsil olnud, näen tema puudusi, saadan teise mehe väljakule, ja vaatan, et olukord muutub palju paremaks. Veidi hiljem on vastupidi. Kokkuvõttes jään mõlema mehega rahule, nad täiendavad teineteist.”