Eilseks oli Hispaanias peetavast teisest ringist mängitud neli vooru, tänu võidule omavahelises partiis oli poolepunktilise edu saanud Anand. Nooruke Carlsen üllatab jätkuvalt.

Kui Oslo lähedal Lommedalenis elav Carlsen pole tõestanud ka muud, siis vähemalt seda, et ta kuulub malemaailma tippu. Ametlikult on ta FIDE reitingutabelis Eloga 2690 küll alles 24. kohal.

Carlsen äratas laiemat tähelepanu 2004. aastal, kui võitis 13-aastasena Wijk aan Zee kõrvalturniiri ja sai suurmeistriks, olles nimetuse saamise hetkel kõigi aegade noorim tiitlikandja.

Nagu kirjusid koeri

Tänapäeval võiks väljendi kõrge tiitli kandjad asetada jutumärkidesse, sest suurmeistreid on maailmas nagu kirjusid koeri. Neid on sadu. Paul Kerese parimail päevil tähendas suurmeistri nimetus kõigutamatut kuulumist eliitklassi.

Kui eksmaailmameister Boris Spasski sai aegade noorimana 18-aastaselt suurmeistriks, tekitas see kerge hämmastuse. Teine eksmaailmameister Bobby Fischer pääses suurmeistrite hulka 15 aasta ja 6 kuu vanuselt. See oli juba lausa sensatsioon!

Eestiski on praegusel hetkel koos USA lipu all purjetava Jaan Ehlvestiga viis suurmeistrit (Kaido Külaots, Mihhail Rõtšagov, Igor Švõrjov ja Meelis Kanep), neist edukaimana kuulub Ehlvest FIDE reitingu teise saja hulka. Noorimana, 23-aastaselt, teenis suurmeistri nimetuse Kanep. Varalahkunud Lembit Oll sai suurmeistriks 24-selt, Ehlvest aasta vanemana.

Kes on praegu maailma noorim malesuurmeister? Ukraina koolipoiss Sergei Karjakin, kes tõsteti male aadliseisusse 12 aasta ja 7 kuu vanuselt. Karjakin ja mõni kuu vanem indialane Parimarjan Negi on veel tundmatud suurused, kuid Carlsen on juba maletipu lähedal.

USA malepublitsist Lubomir Kavalek nimetas paari aasta eest Washington Postis Carlsenit male-Mozartiks. Paganiniks või Mozartiks on noori malemeistreid varemgi nimetatud, kuid vähesed on selle nimetuse ka välja kandnud.