Cakarsi tulised vastased, kelle sekka kuuluvad näiteks eeloleva hooaja tippspordis vahele jättev Eveli Saue ja spordist loobumist kaaluv Kadri Lehtla, esitasid küll väidetavalt nädalapäevad tagasi juhatusele arutamiseks ka alternatiivkandidaadi, teise lätlase Jekabs Nakumsi, kuid Nakumsi nime Eesti Päevalehele teada olevalt eile suhu ei võetud.

Miks siis? Alaliidu president Aivar Nigol väitis pärast koosolekut, et kuulis Nakumsist kui pea-treenerikandidaadist Eesti Päevalehelt. Lugejale taustaks: 39-aastane Nakums on endine tipplaskesuusataja, kes teenis 1998. aastal Nagano olümpial viienda ja kuuenda koha. Ta on korduvalt esikümnesse jõudnud ka MM-võistlustel ja MK-sarja etappidel.

„Nakums? Kes selle alternatiivi välja pakkus? Meil oli peatreeneri kohale ainult üks kandidaat, Maris Cakars, ja hetkel otsustasime tema kasuks,” ütles Nigol.

Seevastu juhatuse liige Jaanus Beilmann möönis: „Jah, nädal tagasi esitati küll Cakarsi kõrvale alternatiivkandidaat Nakums, aga juhatusel pole tema kohta piisavalt infot. Sestap otsustasime üles tõstatunud probleemid lahendada nii, et tõime Cakarsile abiks teise treeneri, kes püsivalt tema kõrval tööle hakkab.”

A-koondise teiseks treeneriks kinnitati Mihkel Joosing, kes jagas end läinud hooajal nii põhikoondise kui ka U-26 esinduse vahel. Tema lisandumisel täis-ajaliselt A-koondise juurde loodetakse lahendada nooremate sportlaste ja Cakarsi vaheline väidetav keelebarjäär, kuigi Eesti Päevalehe allikate sõnul on keelebarjäärile osutamine vaid lätlase oponentide ettekääne temast loobumiseks. Tegelikult ei pooldavat mitmed sportlased Cakarsit tema isikuomaduste tõttu.

Nigoli sõnul ootab alaliit Cakarsilt 10. maiks ettepanekut, millised sportlased kinnitada uueks hooajaks Eesti koondisse ja keda palgata määrdetiimi, massöörideks ja võistkonna arstiks.

Lehtla, kes kuulis Cakarsi peatreeneriks kinnitamisest esimesena Eesti Päevalehelt, ütles, et peab sportlaskarjääri jätkamise suhtes nüüd tõsiselt järele mõtlema. „See pole tõesti meeldiv uudis,“ tõdes 3. mail 26-aastaseks saav laskesuusataja. „Aga nii äkki ei saa midagi letile visata, esmalt tuleb mul seedida ja tõsiselt mõelda.”

Eesti laskesuusajuhtide jäikus sportlaste soovidega arvestamisel on ammu teada. Aasta tagasi esitasid koondislased Nigolile ja alaliidu peasekretärile Kristjan Ojale allkirjastatud pöördumise, kus väljendasid soovi palgata koondise peatreeneriks soomlane Asko Nuutinen ja ütlesid sõ-na-sõnalt välja: „Me ei toeta antud ametikohal Maris Cakarsit.“

Nigol on paraku sellise kirja olemasolu meedias eitanud.

Kodus Elvas puhkust nautiv Saue ei soovi praegu end alaliidu tegemistesse segada. Aga ta andis selgelt mõista, et kui alaliidu inimesed pühenduksid rohkem sportlaste teenimisele, võiks teda stardijoonel näha ehk järgmiselgi talvel. Nüüd tuleb paraku leppida, et informaatikaalase kõrgharidusega Saue proovib tavainimese elu ja läheb tööle.

Kas Saue jätkanuks tippspordis, kui alaliit arvestanuks tema ja veel mitme sportlase Nuutineni-lembusega ning leidnuks vahendeid soomlasest laskespetsile töötasu maksmiseks? „Sel aastal oli suhteliselt vähe asju, mis mõjutaksid mind mu otsust üle vaatama,” lausus Saue naerdes ja lisas diplomaatiliselt: „Vaheaasta võtmine polnud ainult kevadise mõttetöö tulem.”

Saue on võtnud vaheaasta, Lehtla ja Sirli Hanni kaaluvad lõpetamist, tuleval nädalal seljavaevusest vabanemiseks uuringutele siirduv Saue elukaaslane Priit Viks pole samuti kindel, kas jätkab sportlasena… See pole veel kõik – noor ja andekas Martten Kaldvee tegi tippspordiga lõpp-arve juba eelmisel suvel! Raamatupidajakarjääri valinud mees jätkanuks laskesuusatajana, kui alaliit suutnuks talle elementaarsetki stipendiumi maksta ning Nuutineni teenuste eest tasumisel abikäe ulatada.

Alaliit palkab turundaja

„Ma poleks nii resoluutne, et näiteks Kadri (Lehtla) kindlasti ei jätka sportlasena,” ütles Nigol. „Kui ta rahulikult mõtleb ja analüüsib, ei tohiks Cakarsi jätkamine peatreenerina kindlasti olla põhjus, miks ära lõpetada. Kommunikatsiooniprobleemid saavad samuti lahendatud, pole ületamatuid hädasid!”

Lisaks treenerite küsimuse lahendamisele otsustasid laskesuusajuhid palgata alates juuni keskpaigast alaliidu büroosse tööle turundusjuhi, et oma ala nähtavamaks muuta.