Erinevatel põhjustel pole rahvusmeeskonnas viit taseme poolest kandidaatide sekka kuuluvat mängijat: Janis Peda (Castellana Grotte Materdomini, Itaalia), Vladislavs Hotulevs (Almeria Unicaja, Hispaania), Ansis Medenis (Doha Ryan Sports Club, Katar), Valters Ramma (Limassoli Anorthosis, Küpros) ja Vjaceslavs Grimailovs (Kuldiga Elvi).

"Peda ja Hotulevs ei taha koondises mängida. Medenis on naljakas kutt - ta lubas telefonitsi korduvalt, et tuleb, kuid ei ilmunud välja. Grimailovsil olid puhkuseplaanid varakult tehtud," loetles Läti peatreener Raimonds Vilde. "Minu valik pole väga suur, kuid näiteks Artjom Andilevko võtsin koondisse tulevikule mõeldes. Mulle meeldib tema suhtumine."

Vilde ei tahtnud kahe nädala eest Mogiljovi Kuberneri karikaturniiril saadud 3:1 võitu Eesti üle üle tähtsustada. "Tegemist oli sõprusmänguga, kuid väikese psühholoogilise eelise see andis. Ettevalmistuse käigus pöörasime palju tähelepanu kangitreeningutele ja poisid on seetõttu füüsiliselt heas vormis," kinnitas Vilde.

Kuigi Läti on kahes senipeetud kohtumises kasutanud peamiselt seitset mängijat, ei usu abitreener Ugis Krastinš, et taastumine probleeme tekitab. "Meil on noored mehed, vanim on libero Austris Stals," märkis ta. "Meie käekäik sõltub väga palju servi vastuvõtust. Küll olen ma kindel, et Holland ei tee Türgile hinnaalandust. Ma pole Hollandi peatreenerit Peter Blanged nii vihasena näinud kui avageimis mängus Eestiga."

Läti poolel ei saa kaasa teha esimesel päeval jalga vigastanud nurgaründaja Aivars Petruševics. Türgi vastu mängisid enamuse ajast vastuvõtja kohal nutikalt tegutsevad vennad Toms ja Janis Šmedinš. Temporündajatele Armands Celitansile ja Viktor Korzenevicsile jagas tõsteid Deniss Petrovs.

Rünnakul saab palju tööd Belgorodi Lokomotivis leiba teeninud diagonaalründaja Gundars Celitans, kuid näiteks Türgi vastu tegutses ta ebastabiilselt. "Gundarsil oli paha päev. Kindlasti annab tunda see, et hooaja teisel poolel sai ta vähe mänguaega," selgitas Krastinš.

Kolm Läti koondise liiget on ka juba välislepinguni jõudnud. Lisaks Tallinna Selverisse siirduvale Petrovsile sai Krastinšist Soome meistrivõistlustel neljanda koha pälvinud Vammala peatreener, Janis Šmedinš siirdub Saksamaa klubi Berliini SCC ridadesse.

volley.ee