Parim naissportlane

Leedulanna sõnul naudib ta sooja ilma, mistõttu oli Barcelonas valitsenud kliima tema jaoks igati sobiv. „Pekingis ja Göteborgis oli liiga külm,” kommenteeris Balciunaite oma seniseid edukaimaid tiitlivõistlusi. Neli aastat tagasi toimunud EM-il jäi ta esimesena medalita. Pronksisest autasust jäi toona vajaka kaheksa sekundit. Pekingi olümpial oli ta 11.

Leedulanna viimane kuu enne Barcelona EM-i möödus Sankt Moritzis, kus ta treenis kaks korda päevas ning jooksis nädalas rohkem kui 200 kilomeetrit. Tavaliselt on Balciunaite igal aastal viibinud ka laagris Ameerika Ühendriikides, ent tänavu otsustas ta sellest loobuda. „Floridas oli nii külm, et otsustasime hoopis Portugali minna,” rääkis Balciunaite. Enim aega veedab vastne Euroopa meister siiski koduses Vilniuses, kus tal aitab treenida ka abikaasa Andrius Žeboulis. „Ta ei ole ise küll teinud tipptasemel ühtegi spordiala, ent kui mu treener ei saa minuga koos viibida, sõidab abikaasa mul rattaga kõrval ning võtab stopperiga aega,” rääkis Balciunaite, kelle ema on Vilniuse ülikooli geneetikadoktor.

Praegu 31-aastane Balciunaite alustas jooksmisega 15 aastat tagasi ning lisaks maratonile meeldib talle ka 10 000 meetri distants. Leedulanna senine parim aasta oli 2005, kust pärinevad tema isiklikud tippmargid – 2:25.15 maratonis ning Leedu rekordit märkiv 32.30,48 10 000 meetris. Heal tasemel tulemused kindlustasid talle 2005. aastal ka Leedu parima naissportlase tiitli.

Värske Euroopa meistri populaarsust kodumaal näitab seegi, et Leedus on mitmel aastal korraldatud üritust „Jookse koos Zivile Balciunaitega”. Mullu pidi ürituse staar küll külmetuse tõttu jooksu raja kõrvalt jälgima. Elus 26 maratoni läbinud Balciunaite jaoks oli laupäevane teiseks esikohaga lõp­penud võistluseks. Eelmine võit pärines 2004. aasta Valencia maratonilt.

Kullamees neelas pool aastat tablette

•• Maratonijooksja Viktor Röthlin, kes armastab muusikat, filme ja head sööki, ütles kunagi kuldsed sõnad: sellega, kes ei unista suu­relt, ei juhtu kunagi ka suuri asju. Meeste maraton näitas, et 35-aastane šveitslane järgib oma sõnu. Nelja aasta eest võitis ta Göteborgi EM-il hõbeda, 2007. aasta Osaka MM-il pronksi. Ent isu oli suurem. Eile riputati tema kaela Euroopa meistri kuldne medal. Ent kõik oleks võinud minna teisiti. Poolteist aastat tagasi õhulennul Araabia Ühendemiraatidesse tabas teda veresoonte ummistus, pärast vahejuhtumist kästi Röthlinil pool aastat süüa verd vedeldavaid tablette ning puhata rasketest treeningutest. Uuesti treenima sai šveitslane hakata alles tänavu märtsis.

••  „Mul oli tunne, nagu jookseksin oma elu esimest maratoni,” rääkis Röthlin. „Stardis ma ei teadnud, kuidas mul läheb, oli ka variant, et see jääbki minu viimaseks võistluseks. Kuid praegu tunnen end väga hästi, mulle meeldib joosta kuumaga, pealegi, võrreldes Osakaga oli täna (eile – toim) pigem jahe,” lisas ta. Hõbeda võitis hispaanlane Jose Manuel Martinez ja pronksi venelane Dmitri Safronov.