Pärast pikaajalise treeneri Tamme haigestumist seisis Laasma valiku ees, kellelt paluda edaspidi nõu. Seitsmeaastase koostöö ajal oli andekas neiu pidevalt arenenud.
„Arutasin Jaaniga palju, kelle käe all edasi harjutada, ta soovitas Merilat,” lausus Laasma. „Jaan ütles, et on odaviset õpetanud Merila käekirja järgi ja peab temast palju lugu.”

73-aastane Merila on juhendanud suurt osa meie paremaid naisodaviskajaid eesotsas riigi rekordi omaniku Moonika Aava ja vana tüüpi oda eestlannadest kõige kaugemale visanud Raili Kadarikuga. Tema treenimisel jõudis 2000. aastal Sydney olümpiale Eesti rekordi omanik Andrus Värnik ja täitis 1992. aastal olümpianormi Sulev Lepik, keda siiski Barcelona mängudele ei võetud.
„Jaan Tamm küsis, kas saaksin Liinat juhendada,” lausus Merila. „Kui ta oleks terve, oleks olnud teine olukord. Nüüd olen kohustatud Liinat treenima.”

Läänemaal Paliveres pensionipõlve pidav Merila lisas, et ennatlik on rääkida, kuidas koostöö käima hakkab.

„Liina on sümpaatne noor naine, olen temaga suhelnud ja usun, et klapime,” lausus ta.

Käsil on taastusravi

Kolm nädalat tagasi tegi doktor Madis Rahu Laasmale küünarnukisidemete operatsiooni, praegu keskendub patsient taastusravile.

„Harjutuste tegemiseks võtan kipsi käelt ära, seejärel panen peale tagasi,” ütles odaviskaja. „Käin jooksmas ja teen jalgadele harjutusi. Kuu või pooleteise pärast loodan alustada korrapäraseid treeninguid.”
Dr Rahu ütles, et kolm kuud pärast operatsiooni ei tohi Laasma küünarnukile koormust anda. Ta lisas, et kokku kulub parema käe taastumiseks üheksa kuud.

„Loodan, et Liina küünarnukk paraneb hästi ja järgmisel suvel saab ta jälle oda visata,” lausus ortopeed.

Küünarnukivigastus segas Laasmat ka juunioride EM-tiitlit võites, võistelda sai ta tänu tuimestussüstile. Mai lõpus tehti talle esimene operatsioon.

„Neuroloogid tegid väikese lõikuse, et vabastada Liina käsi närvivalust,” lausus dr Rahu. „Ta soovis veel proovida saada olümpiale. Küll sai aga selgeks, et vigastatud sidemed vajavad kirurgilist ravi.”

Mullu 57.82 visanud Laasmat lahutas olümpiamängude B-normist vaid meeter ja 18 sentimeetrit, kuid haige käsi ei lasknud tal seda kordagi püüda.

„Veidi kurb, et nii läks, aga võib-olla oli hooajas ka midagi head, sain koguda motivatsiooni,” ütles Liina. „Küünarnukk tuleb terveks saada. Kui haige käega edasi treeninuks, võinuks oht suureneda.”



ISILKLIKKU

Liina Laasma
Odaviskaja

Sündinud 13. jaanuaril 1992

Tulemuse areng (sulgudes kergema oda kaal):
2006 – 40.36 (400)
2007 – 45.09 (500) ja 42.84
2008 – 50.97 (500) ja 47.37
2009 – 53.66
2010 – 54.25
2011 – 57.82
2012 – vigastatud

Saavutused:
2011. aastal juunioride Euroopa meister
2009. aastal Euroopa noorte olümpiapäevade esikoht

Senine treener: Jaan Tamm
Uus treener: Toomas Merila