Tutvu põhjalikumalt Portugali ning Prantsusmaa koondistega.

KOHTUNIK

Tänast matši vilistab uruguailane Jorge Larrionda (pildil). Kahekordse maailmameistri Uruguay pealinnas Montevideos elav 38-aastane vilemees omab FIFA litsentsi alates 1998. aastast. Ta mõistis õigust 2003. aasta Confederations Cupil, 2004. aasta Ateena olümpiamängudel ja 2005. aasta noorte MM-il. Argielus peab mees kontoriametniku ametit.

Tema abikohtunikeks on kaasmaalased Pablo Fandino ja Walter Rial. Neljanda kohtuniku ülesandeid täidab Mark Shield ja viies kohtunik on Nathan Gibson (mõlemad Austraalia).

ALGKOOSSEISUD

Portugal: Ricardo, Fernando Meira, Costinha, Luis Figo [k], Pauleta, Miguel, Nuno Valente, Ricardo Carvalho, Cristiano Ronaldo, Maniche, Deco. T: Luiz Felipe Scolari (Bra).

Prantsusmaa: Fabien Barthez, Eric Abidal Patrick Vieira, William Gallas, Claude Makelele, Florent Malouda, Zinedine Zidane [k], Thierry Henry, Lilian Thuram, Willy Sagnol, Frank Ribery. T: Raymond Domenech.

ÜLEKANNE

21.45: Tere!
21.46: Pilk koosseisudele näitab, et üllatused puuduvad. Raymond DOmenech saadab platsile täpselt sama algkoosseisu, kes said 1/8-finaalis 3:1 jagu Hispaaniast ja veerandfinaalis 1:0 Brasiiliast.
21.47: Portugal on aga teinud kaks muudatust. Algkoosseisu on ennistatud veerandfinaalis mängukeelu all olnud poolkaitsjad Costinha ja Deco; neile pidi koha loovutama Tiago ja Petit. Viimane neist on täna omakorda mängukeelu all.
21.49: Arvestades, et mõlema meeskonna algkoosseisus on viis mängijat, kel eelnevatest play-off-kohtumistest kollane kaart all, suhtuvad peatreenerid teatud reservatsioonidega tänasesse peakohtunikku Jorge Lariondasse.
21.50: See mees on kõigil meeles kohtumises Itaalia - USA, kus ta eemaldas platsilt kolm mängijat.
21.52: Lisaks tollele matšile on ta vilistanud kohtumisi Portugal - Angola (kollased kaardid Nuno Valentele ja Cristiano Ronaldole) ning Prantsusmaa - Togo (kollane Claude Makelelele).
21.54: MM-finaalturniiril pole need kaks meeskonda varem vastamisi olnud. Küll aga kohtuti nii 1984. kui ka 2000. aasta EM-i poolfinaalis ja mõlemal korral oli Prantsusmaa võidukas. Ja mõlemal korral võitis Prantsusmaa seejärel ka finaalmängu...
21.56: Münchenis kõlab Portugali rahvushümn. Brasiilia päritolu poolkaitsja Deco kaasa ei laulnud. Huvitav miks?
21.57: Nüüd aga Marseljees. Kaasalaulmisprotsent ületas napilt 50-ne piiri; kõige kõvemini tegi seda Henry ja kõige suurema naeratuse saatel Gallas.
21.58: Loosimine möödus ilma suuremate komplikatsioonideta - Larrionda ei kaotanud münti ära.
21.59: Korraks veel koosseisude juurde tagasi tulles, siis nii Luis Figo kui ka Cristiano Ronaldo kaasalöömine oli kuni koosseisude selgumiseni mõnigase kahtluse all seoses vigastustega. Nagu näha, on mehed siiski rivis.

22.00: Kohtumine on alanud!
22.01: Juba esimesel minutil tekib ka esimene terav olukord, kui pikisöödu järele joostes pääseb karistusalas löögile Malouda, kelle sooritus lendab siiski tagumisest postist selgelt mööda.
22.02: Ronaldo esimene tribling vasakul äärel päädis Sagnoli õnnestunud sekkumisega.
22.03: Pall püsib selgelt enam Prantsusmaa käes, kuid just praegu teeb Portugal ohtliku kontra, mille tulemusel peab Barthez ennast kopu oma mitte liiga pikas pikkuses venitama, et Deco kauglöök altnurgast välja koukida.
22.04: Kohtumise algus on olnud tempokas!
22.06: Maniche, Figo ja Deco üritavad Bartheziga silmitsi viia Ronaldot, kuid Gallas lõikab söödu vahelt.
22.07: Nuno Valente ei suuda palli korralikult alast välja lüüa ja Prantsusmaa teenib esimese nurgalöögi. Selle lööb Valente korralikult klaariks.
22.08: Ribery künnab Migueli tõuekst maad, kuid Larrionda ei pea seda karistuslöögi vääriliseks.
22.09: Ronaldo kannasöödu järel pääseb 28-lt meetrilt vabalt löögile Maniche, kes on oma kauglöökide ohtlikkuse poolest tuntud. Pall lendab napilt-napilt üle.
22.10: Portugali järgmine rünnak lõppeb Figo terava tsenderdusega, kuid Prantsusmaa kaitsjad on tasemel. Vähemalt esialgu.
22.12: Hirmutame Prantsusmaa poolehoidjaid - Portugali peatreener Luiz Felipe Scolari on seni MM-idel juhendanud oma meeskonda (kas Brasiiliat või Portugali) 12 korda. 11 esimest kohtumist ta võitis ning 12-nda mängis viiki ja võitis penaltitega.
22.14: ETV abikommentaator Aivar Pohlak: "Võib tunduda, et jalgpall on nagu pornofilm, kus kõik simuleerivad." Jutt käib Portugali mängustiilist...
22.15: Esimene nurgalöök Portugalile. Teenijaks Figo ja andjaks samuti tema. Costinha teeb aga Abidalile vea ja midagi ohtlikku ei sünni.
22.16: Figo lööb 24-lt meetrilt madalallt peale ja Barthez püüab kindlalt. Väravat Figo oma nimele ei saa, kuid meedikud tõttavad Portugali kaptenile appi küll. Ees ootab prii küüt kanderaamil küljejoone taha.
22.17: Portugaallane naudib seda täielikult, kuid sihtpunkti jõudes on ta kõpsti püsti ja Larrionda annab talle loa väljakule naasta.
22.19: Esimene tuhin on nüüd mõlemal meeskonnal möödas ja mäng on mõnevõrra rahunenud. Kiire avaväravani ei jõutud ja nüüd ei soovi kumbki olla see, kes esimesena palli võrgust peab noppima.
22.20: Abidal teeb vea ja Portugal teenib keskväljal karistuslöögi, kuid Prantsusmaa surve tõttu kaotatakse pall ja nii pääsevadki prantslased vasturünnakule, mis lõppeb Henry pealelöögiga, mis blokeeritakse.
22.22: Prantsusmaa rünnak lõppeb Malouda tsenderdusega, mille Carvalho peaga vahelt lõikab.
22.23: Portugali äärepoolkaitsjad Figo ja Ronaldo on ääri vahetanud - esmamainitu on nüüd vasakul ja Inglismaa rahvusliku viha objekt paremal.
22.25: Mängitud on 25 minutit ja meeskonnad on kahepeale teinud vaid viis viga - need kollased kaardid kummitavad meeste ja peatreenerite peades vist üpris korralikult.
22.26: Makelele ei ole nõus talle fikseeritud blokeeringule, kuid pärast Larrionda selgitustööd prantslane laabub ja mäng jätkub.
22.27: Zidane kukub Portugali väravast 20 meetri kaugusel, kuid Larrionda näitab, et mäng jätkub. Viis sekundit hiljem fikseerib vilemees aga Vieirale vea ning väljakul kipub mokalaadaks minema.
22.28: Prantslased soovisid teada, miks vile esmalt ei kõlanud ja siis kõlas ning Portugal (üllatus-üllatus!) nõudis Vieirale kaarti.
22.29: Henry tantsib palliga Portugali karistusalas kiiret fokstrotti ja pääseb löögile, kuid saadab palli välisküljega Ricardo sülle.
22.31: Muuseas, sellises mõttetus üllitises nagu FIFA edetabel, paiknevad tänased vastased kõrvuti - Portugal on seitsmes ja Prantsusmaa kaheksas.
22.32: PENALT PRANTSUSMAALE!!! Carvalho niidab palli temast mööda lükanud Henry maha ja Larrionda määrab penalti.
22.33: Zidane versus Ricardo...KINDEL JA TUGEV LÖÖK ALUMISSE NURKA NING PRANTSUSMAA JUHIB 1:0!!!
22.34: Ricardo hüppas õigesse suunda, kuid maestro Zidane'i sooritus oli ideaalilähedane ja puurivahil šansid selle tõrjumiseks puudusid.
22.35: Barthez veeeeniiiiib ja püüab Figo tsenderduse.
22.36: Saksamaa teleülekandetegijad suutsid tribüünilt üles otsida Carvalho saatusekaaslase Abel Xavieri - 2000. aasta EM-i poolfinaali lisaajal mängis Xavier karistusalas käega ja Zidane realiseeris penalti, mis andis Prantsusmaale kuldse värava reegli alusel võidu.
22.37: Portugali rünnak. Figo tsenderdab phtlikult ning õhuvõitluses kukub teatraalselt Ronaldo, kuid vile vaikib ja kordus näitab, et õigustatult.
22.38: Ronaldo sooritanuks käesoleva hüppega selvelennu eksami hindele "A".
22.39: Portugal on aga pärast kaotusseisu jäämist oma mängu selgelt aktiviseerinud ja Ronaldo sööst lõppeb pealelöögiga, mille Abidal blokeerib ja Portugal teenib nurgalöögi, mille järel teevad portugaallased Barthezile vea.
22.41: Prantsusmaa rünnakud on pikemad ja lõpuks mängib Ribery vasakul äärel end kahest Portugali kaitsjast mööda, kuid abikohtunik lippu ei tõsta ja Larrionda vile vaikib. Küll aga teenivad prantslased peagi kaks karistuslööki. Midagi mainimisväärset neist ei sünni.
22.43: Valente käsivars käib keskjoone kandis vastu Ribery pead ja Larrionda vilistab vea. Küünarnukkidega tasub ettevaatlik olla - itaallane de Rossi sai sarnase sigaduse eest sama vilemehe käest punase ja FIFA käest neljamängulise võistluskeelu.
22.45: Poolaja lõpus püsib pall enam Prantsusmaa käes ja Portugali väljakupoolel, kuid selget võimalust teise värava löömiseks ei avane.
22.46: Esimesele poolajale on lisatud üks minut. See on nüüd läbi ja esimene poolaeg on lõppenud.

22.49: Esimese poolaja statistika Portugali poolt vaadatuna: pealelöögid 7:3, löögid väravale 3:2, tehtud vead 10:6, kollased kaardid 0:0, nurgalöögis 3:1, suluseisud 0:0, pallivaldamine 50:50.

23.03: Teine poolaeg on alanud! Kumbki meeskond vahetusi teinud ei ole.
23.04: Esimese rünnaku teeb Portugl, kuid Ronaldo tsenderdus ei ole edukas. Seejärel teeb Figo vea Gallas'le.
23.05: Henry mängib 1-1 olukorras üle Nuno Valenet ja teeb terava pealelöögi, mille Ricardo raskuste ja õnnega kornerisse tõrjub.
23.06: Konreri mängib Zidane Vieira pea peale, kuid kaitse jõuab vahele. "Teise laine" rünnak lõppeb Ribery kauglöögiga, mille Ricardo raskustega tõrjub.
23.07: Hetkeks tundub, et pall on Henry jala külge liimitud, kuid veidi jõulisem võte prantslase kallal purustab selle pettekujutelma.
23.09: Uskumatu, et Figo ei saa kollast kaarti! Tema putsa käib ära Abidali näos, kuid kohtunik näitab vaid karistuslööki. Kui selle eest kollast ei saa, siis mille eest veel?
23.11: Portugal pole teise poolaja alguses suutnud Prantsusmaale korralikku survet avaldada ja pigem paistab lähemal olevat prantslase teine tabamus kui portugaallaste viigigvärav.
23.12: Nüüd annab enast märku ka Portugal! Figo leiab osava söödu karistusalas olevale Pauletale, kes mängib end löögile, kuid tulistab küljevõrku.
23.13: Ronaldo tribling võidab Portugalile nurgalöögi, mis on selles kohtumises nende neljas. See osutub sama ohutuks kui eelmisedki.
23.15: Prantsusmaal ohtlik kontra, kui Ribery ja Zidane ei suuda palli korralikult Henry'ni toimetada. Too teenib aga nurgalöögi, kuid Vieira on pealööki sooritades tasakaalust väljas.
23.16: Kaameras vilksatas Prantsusmaa saal õlgadel tribüünil istuv Aime Jacquet - mees, kes juhendas Prantsusmaad 1998. aasta võidukal MM-il. Kas nelja aasta pärast istub tema kõrval Raymond Domenech?
23.18: Portugal nõuab, et Larrionda vilistaks Migueli kukkumise järel vea, kuid uruguailane seda ei arva ja Scolari  laiutab küljejoone ääres käsi ning keskmised sõrmed on kahtlaselt väljasirutunud...
23.19: Teist poolaega on mängitud 15 minutit, mis tähendab, et Portugalil on armuaega jäänud 30 minutit.
23.20: Paistab, et Miguel sai eelpool mainitud kokkupõrkes vigastada ja peab platsilt lahkuma.
23.21: VAHETUS! Migueli asemel tuleb platsile Paolo Ferreira.
23.22: Samas on võimalik, et sunnitud vahetuse peab tegema ka Prantsusmaa, sest Deco tugev tsenderdus tabas Abidali täpselt meelekohta ja prantslane jäi vähemalt esialgu platsile lebama. Jääkott paistab aga siiski tema vaevu leevendavat.
23.23: Ferraira esimene asjalik tegu oli tsenderdus, mille Barthez probleemideta püüab.
23.24: Pauleta peksab meeleheites rusikatega vastu maad - miks ometi see Larrionda nende kasuks karistuslööke ei vilista? Me ju kukume nii ilusti.
23.25: Prantsusmaa üritab keskväljal rünnakut üles võtta, kuid portugaallased käivad tihedalt peale ja Portugal alustab vasturünnakut, ent Prantsusmaa kaitse peab.
23.26: VAHETUS! Portugal teeb teise vahetuse. Pauleta välja ja Simao Sabrosa sisse.
23.27: Simao esimene tegu on tribling mööda vasakut äärt, mille lõpuks ta Sagnolile vea teeb.
23.28: VAHETUS! Maloda välja ja Sylvain Wiltord tema asemel sisse.
23.29: Taktikaliselt tähendas see prantslaste jaoks seda, et Ribery liikus vasakult äärelt paremale ja Wiltord asus ise vasakusse äärde.
23.30: Deco annab Portugali nurgalöögi, kuid Prantsusmaa lööb palli kindlalt klaariks. Scolari hoolealused ei suuda mingi valemiga nende vastas seisvast kaitseliinist mööda mängida.
23.31: VAHETUS! Prantsusmaa teine vahetus - Ribery välja ja Sidney Govou sisse. Viimast vahetust valmistab ette ka Scolari, kes kavatseb sisse tuua ründaja Helder Postiga.
23.32: VAHETUS! Portugal teevki oma kolmanda vangerduse. Costinha välja ja Postiga sisse.
23.33: Mängida on jäänud 15 minutit.
23.34: Valente žongleerib Prantsusmaa karistusalas, kuid ebatõhusalt - tsenderduse llõikab Vieira vahelt.
23.35: Portugali järgmine rünnak. Valenete tugev ja madal tsenderdus ning kaks portugaallast kukuvad. Kukkuge terviseks, vastab Larrionda.
23.36: Portugali karistuslöök 30-lt meetrilt. Ronaldo põrutab pommi otse Barthezile sülle, kuid prantslane pudistab selle palli õhku, kust Portugali ründajad pääsevad seda peaga vabalt lööma, ent suunavad nahkkera üle värava lati.
23.37: Kui Portugal selle mängu kaotab, siis just seda võimalust hakatakse enim kiruma.
23.38: Ronaldo on jälle karistusalas siruli, kuid Larrionda on vana rahu ise ning osutab väravalöögile.
23.39: Vähem kui minut hiljem teenib aga Ronaldo vasakult äärelt Portugali kasuks karistuslöögi. Annab Figo, kuid jälle on Vieira see, kes peanupu teravale tsenderdusele vahele saab.
23.40: KOLLANE KAART! Kohtumise esimene hoiatus, kui Carvalho niidab jõhkralt maha Wiltordi. Finaal või pronskimatš jääb Portugali keskkaitsjal vahele.
23.41: Uskumatu, aga tõsi - see oli matši esimene kollane kaart.
23.42: Portugal teenib nurgalöögi, kuid taas on lahendus liiga lihtne ja Prantsusmaa kaitse tegutseb kindlalt.
23.43: VAHETUS! Prantsusmaa peatreener Domenech võtab välja esimesel poolajal penalti teeninud Henry ja toob tema asemel sisse Louis Saha.
23.44: Kuna mõlemad meeskonnad on kõik vahetused ära kasutanud, mängitakse nende koosseisudega kohtumise lõpuni. Olgu see siis 90 või 120 minutit.
23.45: Praegu paistab, et 90 minutit, sest pall püsib Prantsusmaa käes, kes ohustab Portugali väravat. Mängida on jäänud neli minutit pluss kohtuniku antud lisaaeg.
23.46: KOLLANE KAART! Saha sõidab Figole korgid ees sisse ja teenib hoiatuse ning ka temal tuleb turniiri viimane mäng vahele jätta.
23.47: Prantsusmaa fännid laulavad omal algatusel Marseljeesi - finaalist lahutab neid väga vähe.
23.48: Portugal üritab pika palliga, kuid Postiga ei suuda seda Ronaldole suunata. Varsti järgneb Figo tsenderdus tagumisse posti, kus pole peale Barthezi kedagi. Ja prantslane seekord palli ei pilla.
23.49: Kohtunik on teisele poolajale lisanud neli minutit. Pikk pall karistusalasse, kus ootab neli portugaallast, kuid taas on kõige kõrgemal Prantsusmaa kaitsja.
23.50: Portugalil on pärast Prantsusmaa pallikaotust hea võimalus rünnata, kuid Deco lahendab selle arusaamatul kombel saates pika palli karistusalasse, selle asemel, et see paremal äärel vabanenud Figole sööta.
23.51: Postiga mängib karistusala joonel löögile Meira, kuid löök läheb üle. Scolari kratsib kukalt ja lööja ise haarab kahe käega peast.
23.52: Piortugalil on nurgalöök ja üleval on ka Ricardo! Tulemust see aga ei too.
23.53: Viimasel sekundil on Ronaldo pääsemas Bartheziga silmitsi, kuid kohtunik tõstab õigustatult suluseisulipu. Kohtumine on lõppenud ja Prantsusmaa on finaalis!

23.54: Aitäh jälgimast Sportneti LIVE-ülekannet! Kohtumiseni laupäeval, mil Saksamaa ja Portugal selgitavad kolmanda koha omaniku.

OTT JÄRVELA,
SPORTNET
Foto: Reuters