Tutvu põhjalikumalt Tšehhimaa ning Ghana koondistega.

KOHTUNIK

Tänast matši vilistab argentiinlane Horacio Elizondo (pildil), kellele see on käesoleval finaalturniiril teiseks kohtumiseks - ta mõistis õigust ka 9. juunil toimunud turniiri avamatšis Saksamaa - Costa Rica. 42-aastane vilemees omab FIFA litsentsi alates 1994. aastast.

Tema abikohtunikeks on kaasmaalased Dario Garcia ja Rodolfo Otero. Neljanda kohtuniku ülesandeid täidab Jerome Damon (LAV) ja viies kohtunik on Enock Molefe (LAV).

ALGKOOSSEISUD

Tšehhimaa: Petr Cech, Zdenek Grygera, Tomas Galasek (k), Marek Jankulovski, Karel Poborsky, Tomas Rosicky, Pavel Nedved, Vratislav Lokvenc, Jaroslab Plasil, Tomas Ujfalusi, David Rozenhal. T: Karel Brückner.

Ghana: Richard Kingson, Asamoah Gyan, John Mensah, Illiasu Shilla, Michael Essien, Stephen Appiah (k), Sulley Muntari, Habib Mohamed, Matthew Amoah, John Pantsil, Otto Addo. T: Radomir Dujkovic.

ÜLEKANNE

18.45: Tere!
18.49: Nagu tšehhide koosseisust näha, tõi peatreener Brückner oodatult Kolleri asemel 11 alustaja sekka Vratislav Lokvenci, sest ka Milan Baroš on endiselt vigastatud.
18.51: Ghana juhendaja Dujkovic on aga teinud suisa kolm muudatust.
18.52: Suurim üllatus on ehk Samuel Kuffouri algkoosseisust väljajäämine. Sama saatus on tabanud ka Eric Addot ja Emmanuel Pappoet. Nende asemel on koosseisus Otto Addo, Illiasu Shilla ja Habib Mohamed.
18.55: ETV-s mängudele hinnanguid andev FC Flora peatreener Pasi Rautiainen ennustas rohkete grimasside saatel, et viik on võimalik.
18.57: Kölni RheinEnergieStadionilil kõlasid Tšehhimaa ja Ghana rahvushümnid. Mulle meeldis Ghana oma rohkem.
18.59: Ekraanil vilksatanud Tšehhimaa koondise koosseisu silmitsedes hakkas silma ka tõsiasi, et tervelt neljal mehel on esimesest mängust kollane kaart all. Neil seisab ees mäng Itaaliaga, mis suure tõenäosusega otsustab alagrupi võitja saatuse ja üks mu kihlvedu väidab, et tšehhid selle E-alagrupi võidavad. Olen murelik.

19.00: Mäng on alanud! Punases vormis tšehhid löövad palli lahti. Ghana mängib valges (ei mingit Kreisiraadiot, kusjuures).
19.01: Põnev-põnev! Ghana teenib esimesel minutil nurgalöögi. Selle lööb Cech rusikatega klaariks, aga...
19.02: GHANA LÄHEB KOHTUMIST 1:0 JUHTIMA. KARISTUSALAST VÄLJA PÕRKUNUD PALL SAADETAKSE SAMASSE SUUNDA TAGASI JA 18 MEETRI PEAL VÕTAB SELLE OMAKS ASAMOAH, KES PALLI SIIS TEISE PUUTEGA TšEHHIMAA VÄRAVA ALUMISSE NURKA SAADAB!!!
19.03: Mulle meenub, et ühes teises kihlveos väitsin, et selle turniiri kiireim värav lüüakse 2. minutil! Pihtas-põhjas! Vähemalt praeguse seisuga.
19.05: Teleriekraanile vaadates näen, et ründab Tšehhimaa. Poborsky nurgalöögi järel pääseb löögile Jankulovski. Pall läheb selgelt mööda.
19.07: Kui pigem Araabiamaade sekka liigitatav Tuneesia välja jätta, on Ghana Togo kõrval teine Aafrika koondis, kes suutnud sel MM-finaalturniiril mõnda kohtumist juhtima minna.
19.08: Togo kaotas tolle kohtumise Lõuna-Koreale 1:2 ja lõpetas kümnekesi. Kas Ghanal läheb paremini?
19.10: Praegu igastahes läheb. Maha niidetakse värava autor Asamoah ja Ghana teenib karistuslöögi 30 meetri kaugusel väravast.
19.11: Otsustatakse tsenderduse kasuks, mis langeb Cechi saagiks. Pärast šokeerivat algust kuluvad Chelsea väravavahile sellised hõlpsad pallid ära.
19.12: Rosicky söödab karistusala suunas ja annab söödu Nedvedile, kes 20-lt peale lööb. Värava keskele ja Kingson püüab probleemideta.
19.14: Väga lahtine mäng mõlema meeskonna esituses. Appiah pääseb palliga tšehhide värava suunas jooksma ja tulistab 25-lt meetrilt. Postist selgelt mööda, aga Cech igaks juhuks hüppas.
19.15: Ka tšehhidel oli vahepeal paar rünnakualget, kuid pealelöögini ei jõutud.
19.16: Vasakkaitsja Illiasu Shilla suurepärane spagaat võtab palli Grygera jalalt, kes oleks muidu paremalt äärelt ohtlikult tsenderdama pääsenud.
19.17: Nurgalöök Ghanale, kuid seekord ei teki midagi väravaohtlikku ei kohe ega ka veidi hiljem.
19.18: KOLLANE KAART! Otto Ado sõidab sisse Rozehnalile ja teenib hoiatuse.
19.19: Skoor on avatud ka kaartide osas, 1:0 Ghanale nagu väravadki.
19.20: Väga vabalt võinuks kollaste seis viigistuda, kuid kehalise kasvatuse õpetaja Elizondo otsustas jõhkravõitu vea teinud Poborskyle halastada.
19.22: Karistuslöök tšehhidele 35 meetri kaugusel väravast. Pall mängitakse lühikese sööduga Nedvedile löögile, kuid Juventuse poolkaitsja ei suuda Kingsoni väravat ohustada.
19.23: Rosicky üritas üksinda kokku umbes kuuest Ghana mängijast mööduda. Tahtis kõige paremat, aga läks nagu alati. Ghana väravalöök.
19.24: Ghana rünnakul jätavad tšehhid oma kaitse ja poolkaitse vahele taas selgelt liiga palju ruumi ning seekord saab hoo üles võtta ja kaugelt tulistada Muntari. Siiski mööda.
19.25: 25 minutit mängitud. Pealeöögid 5:5, löögid väravale 1:1.
19.26: Ghana karistuslöök paremalt äärelt ning tšehhide kaitsjad löövad palli kornerisse. Selle löövad tšehhid auti.
19.27: Peagi järgneb järgmine korner Ghanale. Muntari üritas terava nurga alt ja kaugelt peale lüüa, kuid ebaõnnestus.
19.28: Tšehhid teenivad karistuslöögi. paremalt äärele 15 meetrit otsajoonest. Palli taga Poborsky.
19.29: Pall mängiti 25 meetri peale, kus on Jankulovski, kelle kauglöök blokeeritakse aga nelja (!) vasturutanud Ghana mängija poolt.
19.30: Nedvedi sööt vabastab Poborsky, kes karistusala paremast servast palli mööda maad tagumisest postist poole meetri jagu mööda saadavad. Arvatavasti tšehhide seni ohtlikeim võimalus.
19.31: Minut hiljem on aga Ghanal hea šanss 2:0 juhtima minna, kui karistusalas leitakse Amoah, kes keerab ja lööb, kuid lööb üle.
19.32: Tšehhide kaitse on aga esimese poole tunni jooksul osutanud selgelt, et nad on haavatavad.
19.33: Ghana 2:0 on taas õhus. Essien leiab sööduga värava autori Gyani, kelle madala tugeva löögi aga Cech tõrjub.
19.34: Nüüd said nii Aivar Pohlak, Ivar Jurtšenko kui ka Ott Järvela aru, et tegemist oli siiski suluseisuga.
19.35: Kingson eksib tsenderduse püüdmisel, järgneb segadus aafriklaste trahvikastis, mis päädib Rosicky löögiga, mis blokeeritakse.
19.36: Eelmises lauses oli vist üks mis liiga palju. Või mis?
19.37: KOLLANE KAART! Michael Essien saab väga segastel asjaoludel kollase kaardi. Vea tegi ju ometigi Nedved?
19.38: Pakun välja teooria, mille kohaselt solgutasid Ghana spioonid Tšehhimaa koondislaste hommikusöögi sisse rahustit. Tšehhid, eriti kaitses, magavad väljakul.
19.39: Appiahi kauglöök veereb Cechi väravapostist nii napilt mööda, et oi-oi-oi.
19.41: Värava autor Gyan Asamoah on kukkudes enda seljale viga teinud ja aidatakse platsilt minema. Paistab, et ta saab siiski jätkata.
19.42: Poolaja lõpuni on jäänud vähem kui viis minutit. Tšehhid üritavad viigiväravat, kuid Grygera kauglöök on mannetu.
19.44: Kombinatsioon Nedved-Poborsky-Rosicky, mille kahe söödu pikkus ületab 50 meetrit, lõppeb avamängus USA-le kaks väravat löönud Rosicky pealelöögiga, mis aga mööda läheb. See oli ilus rünnak.
19.45: 45. minutil teenib Tšehhimaa nurgalöögi. Poborsky leiab üles Ghana kaitsja. Pall tagasi Poborskyle, kelle teine tsenderdus langeb Kingsoni saagiks.
19.46: Tšehhidel tekib veel üks moment, kui õnnega pooleks vasakul äärel palli saanud Nedved lööb selle õnnetusega pooleks vasturutanud Ghana kaitsja jala pihta, mis tähendab, et alas ootavad kolm tšehhi jäävad tühjade pihkudega.
19.47: Esimene poolaeg on lõppenud. Kohe ka veidi numbritest.

19.51: Esimese poolaja statistika Tšehhimaa poole pealt vaadatuna. Väravad 0:1, pealelöögid 8:8, löögid väravale 1:1, vead 9:13, kollased kaardid 0:2, nurgalöögis 2:4, suluseisud 0:1. Pallivaldamine 50:50.
19.58: Cardo kirjutab: "Peab tõdema et Ghana pole papist meeskond, avamängus puudus mängust terav press, aga näe Aafrika meeskond on teel kaitsma Aafriklaste au. Aafrika jalgpall pakub tõeliselt pinget ja emotisoone. See kohtumine kujuneb pingeliseks, kuna Tšehhi ei kavatse alla anda."
19.59: Ma isiklikult loodan sellest mängust viiki, sest seda olen pakkunud ainsas ennustusvõistlus, kus mul veel võidušanss olemas on.

20.02: Teine poolaeg on alanud.
20.03: VAHETUSED! Poolajal tegid kumbki meeskond ühe vahetuse. Tšehhid võtsid välja kapten Galaseki ja tõid tema asemel sisse Jan Polaki. Ghana asendas Otto Addo Derek Boatengiga.
20.04: Teise poolaja esimesel minutil saadab teiseks poolajaks Galaseki väljavahetamise tõttu kaptenipaela saanud Nedved palli peaga Ghana väravasse, kuid joonekohtunik fikseerib suluseisu. Telekordus kinnitab lipumehe õiget otsust, milles keegi meist niikuinii ei kahelnud.
20.05: Telepilt näitas esimest korda suures plaanis sisse vahetatud Polakit. Mehe soengut võib mõnes USA osariigis pidada külmrelvaks.
20.07: KOLLANE KAART! Lokvenci kollane kaart muutis Brückneri halli pea veelgi hallimaks. Nimelt sai ta kollase ka esimeses mängus ja seega Itaalia vastu platsil tulla ei saa. Liita siia vigastatud Koller ja Baroš ning käes on olukord, mida võib iseloomustada sõnaga ründajatepõud.
20.09: Teist poolaega on tšehhid selgelt aktiivsemalt alustanud, kuid täpselt eelmise lause kirjutamise ajal võttis Ghana ette kontrarünnaku. Gyan lõi, mille tõrjumiseks Cech võimsa hüppe pidi tegema.
20.11: Rozehnal teeb vea Appiah vastu ja Ghana teenib standardolukorra 30 meetri kaugusel väravast. Ei midagi ohtlikku.
20.12: VAHETUS! Poborsky välja ja sisse ründaja Jiri Stajner.
20.13: Kohe algatab vahetusmees ka ohtliku rünnaku, kuid Plasili pealelöök ebaõnnestub ja Brückner sügab kukalt.
20.14: Nedvedi kiirusest ei piisanud karistusalasse sööstetud palli kinnipüüdmiseks ja tema frustratsiooni saab tunda reklaamplakat, mis putsatalla abil eeskujulikult mulgustatakse.
20.16: Tšehhimaa karistuslöök vasakult äärelt, kuid nihu läheb kaks asja. Esiteks - Jankulovski tsenderdus on kehv. Teiseks - Lokvenc teeb Ghana kaitsjale vea.
20.17: Ghana vasturünnakul saab Ujfalusi viimasel hetkel pea vahele ohtlikule tsenderdusele.
20.19: Tšehhimaa saadab aina suuremaid jõude ründesse ja see tähendab, et Ghanal tekib aina rohkem ruumi kontrarünnakuteks. Mängitud enam kui 60 minutit.
20.20: Nedved sai paremal äärel karistusalas heale tsenderduspositsioonile, kuid laseb palli kriitilisel hetkel napilt üle otsajoone. Sobiva reklaamiplakati puudumisel jääb mulgustamine seekord teostamata.
20.21: PENALT GHANALE!!!
20.22: Ujfalusi niidab maha Amoahi ja kohtunik näitab penaltit. Kuna ta oli viimane mees, järgneb ka PUNANE KAART!!!
20.23: Lööma asub avavärava autor Gyan. KES LÖÖB POSTI!!!
20.24: KOLLANE KAART! Sel ajal, kui Elizondo jooksis väljakult ära saatma Ujfalusit, saatis Gyan penaltipunktil olnud palli väravasse ja teenis kollase kaardi.
20.25: Polnuks vaja harjutada, ütleb tagantjärele tarkus.
20.26: VAHETUS! Vähemusse jäänud, kuid vastaste penaltiväravast pääsenud Tšehhimaa teeb oma kolmanda vahetuse tuues platsile Libor Sionko, kes asendab Jaroslav Plasilit.
20.27: Mängu lõpuni on jäänud 20 minutit. Ghana juhib 1:0 ja on eksinud penaltiga. Tšehhimaa mängib Ujfalusi eemaldamise tõttu vähemuses.
20.28: Ujfalusi oli täna väga kehv. Lisaks idiootsele punasele kaardile (Amoah polnud sööstmas otse värava poole) oli tal oma roll mängida ka Ghana juhtväravas.
20.29: Ghana kasutab arvulist ülekaalu ära. Tšehhimaa ajab taga viigiväravat ning kaitses on augud, millest aafriklased läbi pugeda üritavad. Vahepeal hiilgas tõrjega Cech.
20.30: Cech tegi veel ühe suurepärase tõrje. Tšehhe päästab mees, kelle perekonnanimi tähendab tõlkes tšehhi.
20.31: See pillavus tšehhide karistusalas tekkivate võimaluste realiseerimisel võib Ghanale valusalt kätte maksta...
20.32: KOLLANE KAART! Rosicky maha niitnud Derek Boateng teenib hoiatuse.
20.33: Jankolovski karistuslöök 30-lt meetrilt lendab ohutult üle Kingsoni värava.
20.34: Ghana järjekordne kontra päädis rikošetiga tänu millele pall Cechi käte vahele sattus. Pakun, et kui nad varsti seda teist väravat ära ei löö, mis mitmel korral enam kui lähedal on olnud, lõppeb see mäng viigiga.
20.35: Mulle viik sobiks. Ja seetõttu naudin Cechi suurepärast jalatõrjet. Pealelööjaks oli tema klubikaaslane Chelsea'st, Michael Essien.
20.36: Ma ei jõua enam kõiki neid olukordi siis kirja panna, kui Ghana pääseb kolm kahe või neli kolme vastu rünnakule ja Cech tõrjub pealelöögi. Eelmise lause kirjutamise ajal juhtus see näiteks kahel korral, aga võibolla kolmel.
20.37: VAHETUS! Penalti teeninud Amoah välja ja Eric Addo sisse.
20.38: 2:0 GHANALE!!!!!!! LÕPUKS OMETI!
20.39: Gyan mängis söödu Muntarile, kes keskel vabanenud kaaslasele söötmise asemel otsustab ise vasakuga 10-lt meetrilt tulistada. Pall lendas ristnurka jätmata Cechile võimalust.
20.41: KOLLANE KAART! Rosickyle vea teinud Muntari saab kollase. See on Ghana viies kollane kaart tänases mängus.
20.42: VAHETUS! Avavärava autor ja teisele söödu andnud Gyan võetakse mängust välja ja tema asemel tuleb platsile Razak Pimpong.
20.44: Mängu lõpuni on jäänud kolm minutit ja kaamera näitas pisarates tšehhi fänni. Nende seis on tänase mängu järel kehv - viimases mängus Itaalia vastu vajatakse vähemalt viiki, kusjuures kindlasti ei saa kaasa mängida mängukeelu all olevad Lokvenc ja Ujfalusi ning arvatavasti ka vigastatud Koller ja Baroš.
20.46: Ghana on kolme mehega Cechi vastu, kuid suudavad sellest olukorrast suluseisu välja võluda. Uskumatu, et tšehhid pääsevad vist vaid kahe neile löödud väravaga.
20.47: Kaamera näitas nokamütsis nukralt istuvat ja nätsu närivat Kollerit. Kui ta poleks vigastada saanud...
20.48: Käib kohtuniku antud lisaaeg. Ghana teenib korneri.
20.49: Peab mainima, et lisaks jooksvale ründemängule on ka Ghana kaitse täna pea laitmatult toiminud.
20.50: KOLLANE KAART! Kuues hoiatuse teeninud Ghana mängija on Habib Mohamed.
20.51: Järgnenud karistuslöögi ja korneri järel pääsevad tšehhid kahel korral ohtlikult löögile, kuid lõpuhetkedel teeb Kingson kaks väga head tõrjet.
20.52: Kohtumine on lõppenud! Ghana võidab 2:0!

20.54: Statistika Tšehhimaa poolt vaadatuna. Väravad 0:2, pealelöögid 14:20, löögid väravale 4:8, vead 16:22, kollased kaardid 1:6, punased kaardid 1:0, nurgalöögid 6:7, suluseisud 4:10.

OTT JÄRVELA,
SPORTNET
Foto: Reuters, fifaworldcup.yahoo.com