Pavel Loskutov lõpetas eile Hamburgi maratoni kümnendana, aeg 2:15.36 jäi tema mullu samal rajal joostud Eesti tipptulemusele sekundiga alla. 16. koha sai Toomas Tarm tulemusega 2:18.40 ja 22. Margus Pirksaar 2:21.39-ga.

Esikoha pälvis 12 000 startinu seas Zimbabve staier Tendai Chimusasa ajaga 2:11.00.

Chimusasa jättis eelmise hooaja vahele, põdedes malaariat. Võitja on elanud ja treeninud Saksamaal seitse aastat.

Naistest võitis Atlanta olümpia neljas sakslanna Katrin Dörre-Heinig rajarekordiga 2:25.23. “Alustasin liiga kiiresti, pidin lõpus tempot kahandama,” selgitas Dörre-Heinig.

Salumäe ihkab võita

Eesti aja järgi täna õhtul kell seitse stardib meie parim naiskergejõustiklane Jane Salumäe 102. Bostoni maratonile.

“Loodan joosta aja 2:26 või 2:27,” ütles Salumäe maratoni-eelsel pressikonverentsil. “Aga tegelikult olen ma siin, et võita. Võidu püüdmine on kõige tähtsam.”

Praegu kehtiva Eesti tippmargi jooksis Jane mullu kevadel Torino maratoni võitjana tulemusega 2:27.04. “Harjutasin kaks kuud Keenias, olen võistluse heaks teinud kõik, mida vaja,” rääkis Eesti jooksupiiga. “Tahan distantsi arukalt läbida, sest rada pole kergete killast. Kindlasti tuleb pea tööle panna.”

Salumäed tutvustati kui mulluse tugevakoosseisulise Tokyo maratoni kolmandat. Jaapani pealinnas välgutas ta teiste seas kandu ka Atlanta olümpiavõitjale Fatuma Robale. “Tunnen, et võin teda taas edestada.”

Salumäe mänedÏer itaallane Gabriele Rosa rääkis, et Jane on väga, väga hoolsalt harjutanud. “Loodan, et ta enesele liiga ei teinud. Ta pole kunagi läbinud nii palju kilomeetreid kui viimasel paaril kuul Keenias. Ta on kaotanud kehakaalu, usutavasti aga mitte jõudu.”

Esikohta kaitsev etiooplanna Roba sõnas, et plaanib läbida distantsi ajaga alla 2:26.

Peasoosikuna stardib olümpiavõitja Roba

MMil Ateenas sundis põlvevalu Roba katkestama. Nüüdseks on ta vigastusest jagu saanud. “Olen kodustel mägiteedel väga tugevasti harjutanud. Olen väga heas vormis.”

Mullu võitis Roba ajaga 2:26.23, rajarekord kuulub sakslannale Utah Pippigile tulemusega 2:21.45.

Esikoha taotlejatena tulevad arvesse ka 1995. aasta maailmameister Manuela Machado Portugalist, sama MMi hõbe ja 1996. aasta New Yorgi maratoni kiireim Anuta Catuna Rumeeniast ja lõuna-aafriklanna, mulluse Bostoni maratoni kolmas Colleen De Reuck.

“Oleksin rahul ajaga 2:27,” sõnas Machado. “Kogu talve treenisin kodumaal Viana de Castelos. Tunnen end sama hästi, kui enne eelmisi tähtsaid maratone.”

Catuna kavatseb parandada isiklikku tippmarki 2:28.18. Rumeenlanna valmistus Colorados Boulderis, kõik sujus.

De Reuck püstitas hiljuti 10 miili jooksus maailma tipptulemuse 51.16. Temagi ettevalmistus on ladusalt läinud.

Viimasel momendil loobus osalemast teine lõuna-aafriklanna Elana Meyer. Mulluse Bostoni maratoni teine venitas nädal tagasi treeningul üle laia oja hüpates selga.

Meestest rühib esikohale kimp keenlasi - Bostoni võitja 1993-1995 Cosmas Ndeti, 1996. aasta kiireim ja poolmaratoni rekordimees Moses Tanui, mulluse New Yorgi maratoni teine Joseph Chebet. Võidujanulised on mehhiklased, kaks korda New Yorgis pärjatud German Silva ning Londoni, Rotterdami ja Fukuoka maratoni võitnud Dionicio Ceron.

Bostoni maratonist teeb otseülekande Eurosport.