Eilne meeste 15 km vabatehnikasõit pani paljud suusasõbrad ja ajakirjanikud kasutama sõna “loterii”. Päriti isegi, kas kõne alla võiks tulla uue võistluse korraldamine nagu suusahüpetes. Suusatreenerid võtsid asja leplikumalt.

Meeldetuletuseks: suusatamine toimub lumel, värskes õhus, lageda taeva all, mõjutatuna ilmaoludest. Mõni sprint on toimunud katuse all, aga see on pigem erand.

Võistlusmääruste järgi seatakse eraldistardist sõitudes stardijärjekord järgmiselt: viimasena stardivad hetke MK-sarja tavasõitude 30 paremat pööratud järjestuses, nende ees ülejäänud sportlased oma hetke tasemepunktide järgi. Varem tuli võistkonna esindajal paigutada sportlased nelja või õigemini isegi kolme gruppi, sest nn kuum grupp moodustati 30 parimast sportlasest edetabelipunktide järgi. Gruppide järjekord 1-2-3-4 tagas tavaliselt tugevamate startimise lõpus, nagu ka praegu kehtiva korra puhul.

Eelnev kehtib normaalsete olude puhul. Võistluste zˇürii pädevuses on eriolukordades stardijärjekorda muuta, tagamaks kuumale grupile parimad tingimused. Eriti keerulistes oludes võib zˇürii võistluse edasi lükata või ära jätta. Mida tegi zˇürii eile? Nende kasutuses oli ilmaennustus, mis lubas kella 15 ja 18 vahel 1 cm lund ehk põhjus stardijärjekorda muuta puudus ja seda ei arutatudki. Kui võistlus eile algas, lund veel ei sadanud. Sellest hetkest enam võistlust ei peatata.

Meenutagem: 1999. aasta Ramsau MM-il oli Andrus Veerpalu stardinumber 2. Ta oli pandud kolmandasse stardigruppi ja loos andis sellise numbri. Nende järel tuli kohe kuum grupp. Võistluse ajal ilm soojenes ja stardikoht aitas kaasa hõbemedali võitmisele.

Jaak Mae stardikoht Torino MM-il lumesajus toimunud 15 km sõidus sattus olema selline, kus pärast eessõitja kinnipüüdmist polnud tükk aega ees kedagi ja tuli ise rada puhastada. Sinna läks paljude meelest medal. Selliseid näiteid võib jätkata.

Mis teha, suusatamine toimub lumel ja on mõjutatav ilmatingimustest. Kas seda võib nimetada loteriiks, on igaühe hinnata.