„Ta vajab paari päeva kodus rahulikus õhkkonnas, usun, et ta otsustab jätkata,” rääkis Gebremariam Telegraphile. On ju Haile korra varemgi otsustavaid samme astunud, kuid ikkagi tagasi tulnud. Näiteks pärast Ateena olümpia 10 000 meetri viiendat kohta kinnitas ta, et ei kavatse enam staadionil joosta. Kuid neli aastat hiljem Pekingis oli ta taas olümpiaareenil, finišeerides kuuendana.

Gebrselassie on alati öelnud, et ta lõpetab siis, kui keha märku annab. Enne New Yorgi võistlust kirjutas ta oma Twitteri kontole lühikese teate, et paremas põlves on põletik, kuid miski ei viidanud lõplikule otsusele. Pärast katkestamist 25. kilomeetril võttiski keha sõna ja andis teada, et on aeg. Pikalt Gebrselassie ei mõelnud, vaid teatas oma mõtetest tervele maailmale juba samal õhtul. Ehk isegi liiga rutakalt?

„Ma ei rääkinud mänedžeri ega kellegi teisega, otsus lõpetada on minu isiklik tahe,” kinnitas ta, pisar silmas. „Treenisin selleks võistluseks kõvasti, olen õnnetu ja pettunud, tunnen, et on aeg senisele elule punkt panna,” lisas ta.

Endine Suurbritannia keskmaajooksja Sebastian Coe rääkis

BBC-le, et tema arvates on Haile näol tegemist 50 viimase aasta maailma parima kergejõustiklasega: ta on püsinud tipus kakskümmend aastat, võitnud erinevaid distantse alates 1500 meetrist ja lõpetades maratoniga, ta on olnud ühtviisi hea nii staadionil kui ka maanteel. 

Rikas ärimees

Äkiline otsus üllatas ka teisi Briti endisi tippe Steve Crami ja Brendan Fosterit.

„Usun muinasjuttudesse, lootsin, et Haile lõpetab karjääri hetkel, kui talle riputatakse kaela Londoni olümpiamängude kuldmedal,” tunnistas Foster. „Ausalt öeldes olin sellest uudisest šokeeritud. Ta on küll juba ennast suurte tähtedega ajalukku kirjutanud, ent kuna otsus oli emotsioonipõhine, loodan, et Haile mõtleb ümber: ta on piisavalt hea, et endiselt kõik noored selja taha jätta,” ütles Foster BBC-le. Tõepoolest, vaid paar päeva pärast šokeerivat teadet tunnistas ka Haile ise, et ta veel mõtleb ja kaalub oma otsust. Igati lootustandev, kas pole?

Gebrselassie kasvas üles koos üheksa õe-vennaga, koolini oli tal kümme kilomeetrit, mida ta igal hommikul ja õhtul joostes läbis. Vasaku kaenla all olid tal tavaliselt õpikud ja seetõttu hoidis ta ka hiljem kätt veidi kõveras.

Esimest korda kuulis maailm noorest jooksutalendist 1992. aastal, kui ta võitis juunioride MM-il nii 5000 kui ka 10 000 meetri jooksu. Aasta hiljem krooniti ta 10 000 meetris juba täiskasvanute maailmameistriks.

Gebrselassie on rikas mees. Tal on Etioopias ehitusfirma ja autode edasimüügifirma, mis annavad tööd umbes tuhandele inimesele. Möödunud aastal avas ta ka hotelli.