MM-il 800 meetri jooksus maailma hooaja tippajaga kuldmedali võitnud Caster Semenya võetakse täna kodumaal Lõuna-Aafrikas vastu kui kangelane. Rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) on tunnistanud, et küsimust, kas Semenya on mees või naine, oleks saanud lahendada märksa delikaatsemalt. Alaliidu juht Lamine Diack sõnas, et ta teeb kõik endast oleneva, et tulevikus sarnast viga ei tehtaks. MM-il pronksmedali võitnud britt Jenny Meadows sõnas, et tal on väga kurb pealt vaadata, milline nõiaprotsess käib.

„Mitte keegi ei tahaks olla olukorras, kuhu Caster on sattunud. Pärast jooksu ei vaadanud ta kellelegi silma, usun, et tal on väga piinlik kõige selle pärast, mis toimub,” rääkis Meadows.

Pole pettur

Ometi ei taha jutud lõuna-aafriklanna soo kohta vaibuda. Eile teatas Briti päevaleht Dailey Telegraph oma allikale toetudes, et Semenya testosteroonitase on kolm korda kõrgem kui naisele omane. Samuti kuulub LAV-i koondise treenerite sekka Ekkart Arbeit, endine Ida-Saksamaa treener. Faktid on küll välja paisatud, kuid sidusust nende vahel esialgu eriti palju pole – täpselt ei teata isegi seda, kas ja kui palju on Arbeit Semenyaga koos töötanud. Samuti on sakslane väitnud, et tema suhe dopinguga sai lõpu enne Berliini müüri langemist.

Suure tõenäosusega selgub mõne nädala pärast, kui kõik proovid on tehtud, et Caster Semenya on siiski naine. On võimalik, et tegemist on üsna haruldase sünnidefektiga, mille all kannatavatel naistel on küll meeste Y-kromosoom, kuid nende organism ei reageeri meessuguhormoonidele. Arvamus, et Semenya puhtast pahatahtlikkusest naist mängib, on viimastel päevadel vaibunud.

Üllatuslikult on just naiste 800 meetri jooks viimastel aastatel tekitanud küsimusi sooteemadel. Neli aastat tagasi Aasia mängudel hõbeda võitnud Santhi Soundarajanile (India) tehti samuti soouuring, mida ta ei läbinudki. Isegi legendaarne Maria Mutola pidi pidevalt vastama küsimusele, kas ta ikka on naine.