Streikimiseks andis ettekäände kurb juhtum - Urmo Tölp viidi pärast kukkumist seljavigastusega haiglasse. Organisaatorid pidid trassi kärpima.

Mägiratturite võidukihutamise üks eestvedajaid Evald Pärni ei jaganud mässumeelsete kartust. "Eesti meistrivõistlustel pidid selguma MMile pääsejad," ütles Pärni Eesti Päevalehele. "Tiitlivõistluse rada on vähemalt kaks korda raskem kui Otepääl."

Pärni meenutas, kuidas pärast mullust MMi Itaalias kiruti trassi. "Septembri keskel ootab rattureid Shveitsis veel hullem katsumus," kinnitas ta. "Eelmise aasta ponnistustele peab lisama kolm teravat tõusu. Kui ilm on kuum, tuleb väga karm võidusõit."

Eilse võistluse võitis meesteklassis Alges Maasikmets Helmet Tamkõrva ja Urmas Välbe ees. Pärni sõnul sõidavadki Shveitsi MMile Maasikmets ja Välbe, Tamkõrv osaleb kuni 23aastaste ratturite konkurentsis. "Seni on lahtine, kas kaasa lööb mõni juunior," ütles Pärni. "Silma on paistnud Enn Rohtla, kuid suurvõistlusele pääsemiseks peaks ta ise sponsori leidma."

Pärnit vaimustas ekssuusataja Urmas Välbe pealehakkamine. "Kaks nädalat tagasi edestas Välbe Maasikmetsa enam kui minutiga. Sõelal oli ka Sigvard Kukk. Tal on hea tehnika, kuid viimastel võidusõitudel kiskus vahe Urmasega MMi silmas pidades liiga suureks."

Pärni ei usu, et Eesti ratturid on suusatajate pealetungi kartuses mandunud. "Välbe on kosunud," nentis ta. "Paar aastat tagasi võitles Urmas 4.-5. koha pärast, nüüd on tehniline pagas jõudsalt edenenud. Selge, et MMil esikümnesse pääsemisest me ei unista. Põhieesmärk on jõuda 24 edukama rattariigi hulka. Siis võime järgmisele suurvõistlusele lähetada neli meest, noppida ka olümpiamängudeks vajalikke punkte."

Tänavune Eesti mägiratturite meistrikulla omanik Alges Maasikmets on 29aastane, Eesti edukaima tiitli on ta pälvinud 12 korda. Ka parim koht tiitlivõistlustelt on Guvatraki ratturi päralt - 1995. a. MMil oli Maasikmets 38.

Eesti Jalgratturite Liidu peasekretäri Urmas Karlsonit rõõmustas Otepääl järelkasvu ettevõtlikkus. "Juuniorid püsisid meestel kogu aeg kannul," nentis ta rahulolevalt.

Tulemused. Mehed. Eliitklass: 1. Alges Maasikmets, 2. Helmet Tamkõrv, 3. Urmas Välbe. Juuniorid: 1. Enn Rohtla, 2. Magnus Mändoja, 3. Heiko Sepp. Sport-klasss: 1. Andre Adusson, 2. Madis Joosep, 3. Oliver Johanson. Naised: 1. Gea-Kaija Ilves, 2. Jana Rehemaa, 3. Eva Johanson.

RAIVO JOHANSON