Vaid võhik võib oletada, et kõige rängemalt mõjub 42,195 km läbimine kõige kauem rajal olijatele. Maraton on nii salakaval katsumus, et murrab ka väga hästi treenitud ja rikkalike kogemustega jooksuässasid.

Eesti tänavuses edetabelis ajaga 2:24.59 teisel kohal olev Margus Pirksaar keris distantsi esimesel poolel üle Pirita silla nii ladusas rütmis ja kaasjooksjad liikusid nii kaugel, et tema võit näis olevat vormistamise küsimus. Ent maraton algab pärast 32 kilomeetri läbimist ja Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi võhmamehe energiavaru oli just selleks ajaks lõpukorral.

“Algus tundus kerge,” ütles poolmaratoni ajaga 1:13 katnud Pirksaar. “Miski ei näidanud, et võin nii ootamatult ära vajuda. Äkki polnud enam kuskilt jõudu võtta, tahtsin seisma jääda.”

Pirksaare võttis velotrekil finišis vastu abikaasa Külli Kaljus, kelle isiklik rekord on mehe eilsest ajast 2:34.26 vaid veidi nõrgem. Naisele toetudes üritas jooksumees ettevaatlikult kõndida, kuni istus tekki sisse mähituna telgi nurka ja jälgis leebel pilgul kaaskannatajate lõpuponnistust.

Nägemata jäi tal küll esmakordselt Eesti maratonimeistriks kroonitud Aleksei Saveljev reibas samm. Kaks nädalat varem Eesti poolmaratoni meistrivõistlustel Pirksaarele rohkem kui viie minutiga kaotanud Mihhail Jutkini hoolealust ei peetud soosikuks, kuid tänu targale energia jaotamisele parandas ta isiklikku tippmarki ligi seitsme minutiga.

“Poolmaratonis vaevas mind kõhuvalu ja jooksin kehvalt,” lausus ajaga 2:29.33 võitnud Saveljev. “Järgisin täpselt oma plaani, Pirksaare algus tundus väga kiire. Lootsin joosta alla 2:35, võidule küll ei mõelnud. Aga kui Margusest möödumisel sain aru, et ta ei jaksa kannul püsida, teadsin, et on minu päev. Mul oli veel värksust.”

Ka naistest esmakordselt Eesti meistriks tulnud Kaja Vals jooksis mitte ainult jalgade, vaid ka peaga. Tasuks isiklik rekord 3:07.25. Temast tunduvalt kiiremini alustanud Olga Andrejeva katkestas.

“Selle eest võib mind kiita küll,” kommenteeris Vals arukat taktikat. “Suvel treenisin alla 200 kilomeetri kuus, kolme tunni alistamiseks jääb sellest väheks.”

Suur arenguruum

Maratonile startis 115 osalejat, enamikul neist oli kurnava distantsi läbimise kogemus. Osalejate hüppelist kasvu pole ilmselt lähiaastatel oodata, sest viimastel hooaegade Eesti 42,195 km edetabelis leidub veidi rohkem kui paarsada nime.

SL Õhtulehe rahvajooksu korralduse enda kanda võtnud Stamina spordiklubi esindaja Urmo Raiendi sõnul ei julgenud nad esimesel üritusel võtta eesmärgiks osalejaskonda eeskätt välismaalaste arvel plahvatuslikult kasvatada.

“Tahtsime korraldada nii hästi kui võimalik ja õppida tundma, mida suurjooksu läbiviimine nõuab,” lausus Raiend. “Väikesed õpetused saime – maratoni ja 10 km start tulnuks anda eri ajal.”

Raiend tunnistas, et meepotti kukkus ka üks tõrvatilk – esimestena lõpetasid avaringi kaks jooksjat, kes eksisid rajavalikul.

“Raja suunaja tegeles parajasti ühe auto poolt pikali sõidetud liiklusmärgiga ega näinud nende kahe jooksja vales suunas minekut,” lausus korraldaja. “See oli eksijatele dramaatiline, aga seda eksimust ei saa võimendada – teised

raja kehva tähistuse üle ei kurtnud.”

Iga pealinn väärib heal tasemel rahvarohket maratoni. Selles suunas arenemiseks on Tallinna maratonil palju ruumi. Järgmisel sügisel peaks julgeid üritajaid olema vähemalt poolsada, selle tahavad korraldajad sihikule võtta.

Tallinna maraton

Eesti meistrivõistlused.

Mehed.

1. Aleksei Saveljev 2:29.33, 2. Margus Pirksaar 2:34.26, 3. Elar Vulla 2:41.58, 4. Ilja Nikolajev 2:45.12, 5. Margus Tamm 2:46.28, 6. Jaanus Gross 2:48.45.

Naised.

1. Kaja Vals 3:07.25, 2. Tatjana Sotnikova 3:09.54, 3. Alma Sarapuu 3:22.11. Alla viie tunni oli 100 lõpetajat, startis 115 osalejat.

10 km. Mehed.

1. Vjatsˇeslav Kosˇelev 30.37, 2. Taivo Püi 31.55,

3. Taavi Tambur 33.29.

Naised.

1. Rasa Drazdauskaite, Leedu 35.47, 2. Sigrid Valdre 36.43, 3. Jekaterina Patjuk 37.24.