Pekingi olümpiamängude 200 m kompleksujumise nimel tegi Martin Liivamägi kaks aastat ränkrasket tööd. Ent kõige olulisem start ebaõnnestus. Vahetult pärast pettumusterohket reisi Hiina pakkis Liivamägi uuesti kohvrid, lendas üle ookeani ja seadis end sisse kuulsas Berkeley ülikoolis.

•• Martin, oled enam kui kolm kuud elanud senisest sootuks teistsuguses rütmis. Kas elu kuulsas ülikoolis erineb väga varem kogetust?

Esimestel päevadel oli raske, kuid ütleksin, et meeldivalt raske. Kõik oli uus ja põnev – kogemus oli võrreldav olümpia või esimeste suurvõistlustega. Koos on palju noori, kes liiguvad meeletult suures ülikooli campus’es. Loengud inglise keeles ei ole rasked, teise keelega harjub kiiresti ning sõbrad on alati valmis aitama.

Praegu võtan kolme ainet, ei midagi konkreetset ülikooli lõpetamist silmas pidades. Füüsika klass on suhteliselt algne füüsika ning klassi tegelik nimi on „Füüsika tulevastele presidentidele”, siis on itaalia klass „Rooma impeeriumist Berlusconini” ning kõige raskem praegustest klassidest on ärindus.

•• Nii et sulasid kiiresti uude ellu?

Sisse sulamine läks suhteliselt kergelt, seda suuresti tänu Marttile (Aljand, kes õpib samas ülikoolis – toim). Meeskonnas on kõik sõbralikud. Alguses oli probleeme 32 tiimikaaslase nimede meeldejätmisega, kuid muidu sujus. Paari võistkonnakaaslast tundsin varem, sloveenlase ja iisraellasega tutvusin olümpial.

•• Kas elad koos Martti Aljandiga või on tekkinud oma sõpruskond?

Esimesel aastal peavad kõik elama ühiselamus, teisel aastal otsitakse oma elukoht. Martti elab praegu koos sloveenlase Damir Dugonijciga, eks järgmisel aastal paistab, kuidas edasi. Uustulnukate klassis on mõnusad kutid.

•• Kuidas treeningukoormust oled talunud?

Kõik algab detailidest. Käisin äsja esimest korda Berkeleyst väljas, Washingtoni osariigis võistlemas ja nägin, kui palju on Eesti ujumisel arenguruumi. Sportlastel on kõik olemas – taastusjoogid, imelised hotellitoad. Ujuja ei pea millegi pärast muretsema, üksnes tööd tegema. Uskumatu, kuidas suudetakse 32-liikmelist meeskonda nii kergelt ja veatult juhtida.

Hooaja kava on selge, valmistume üliõpilaste meistrivõistlusteks. Treeningud on suurepäraselt organiseeritud, alati on kellegagi võidu ujuda. Kilometraaž ei ole nii suur kui mullu, kuid harjutame pingelisemalt. Tiimis on palju häid ujujaid, kuid tahame end tunda rohkem ühtse löögirusikana.

•• Kui palju oled juba kasu saanud?

Suurimat edasiminekut näen mõtlemises, tundub, et olen lõpuks leidnud meeskonna, kus suudan oma võimeid täielikult teostada. Naudin ujumist rohkem kui mullu, usaldan treenereid täielikult. Eelmisel hooajal kahtlesin pidevalt, kas üks või teine tegevus on ikka õige. Tunnen, et olen teinud väga õige otsuse, pean silmas nii hariduse saamist kui ka treenimist.

•• Miks sa ei osale neljapäeval Horvaatias algaval lühiraja EM-il?

Otsustasin nii juba enne USA-sse minemist. Vaja on sooritada eksamid, mis on täpselt samal ajal.

•• Kuidas mõjub meetribasseinist tulijale treenimine jardibasseinis?

Treeningud on hommikuti 50 meetri basseinis ja õhtuti jardibasseinis. Seega suurt muutust ei ole, arvan, et jardibassein tuleb isegi kasuks.

•• Jõuluks tuled vanemaid ka vaatama?

Ei. Arvatavasti veedan pühad Berkeley lähedal oma välismaalastest tiimikaaslastega, kes jäävad samuti USA-sse. Pärast jõule algab Colorado Springsis treeninglaager.


Koosolekud justkui USA filmis

Ujujad on USA Berkeley ülikooli treeningurühmas jaotatud sprinteriteks ja keskmaaujujateks, eestlane kuulub viimaste sekka. Enamiku treeningutest viib läbi abitreener Greg Meehan. „Treenerid on targad, oma tööle sama pühendunud kui ujujad,” lausus Liivamägi.

Pärast raskeid treeninguid peetakse innustavaid koosolekud. „Kõik toimub nagu USA filmis – treener näitab meeskonnale suuna, kuhu tuleb liikuda ehk mida peaks parandama. Harjutame ka jõusaalis, seal koostab treeningukava endine olümpia­ujuja Nick Folker,” ütles Liivamägi.


Eluloolist
Martin Liivamägi
Sündinud: 5. juulil 1988
Haridus: Tallinna saksa gümnaasium, California Berkeley ülikool
Klubi: Cal Berkeley
Saavutused: 2006. aastal juunioride EM-i 200 m komp­leksujumises hõbemedal, lühiraja EM-il 100 m kompleksis kuues ja 200 m kompleksis kaheksas koht, 2007. aastal lühiraja EM-il 200 m kompleksis viies ja 100 m kompleksis seitsmes koht.