Gruusias Thbilisis toimunud judo Euroopa meistrivõistlustel alistas Martin Padar raskekaalu finaalmatšis hollandlase Grim Vuijstersi. Passiivselt alanud heitluses teenisid mõlemad judokad kohtunikult hoiatuse, viis minutit kestnud matši lõpetas aga Padari waza-ari, vastane saavutas oma ainsa punkti yukoga.

„Üldiselt oli jah elu parim võistlus,” nõustus värske Euroopa meister. „Finaalmatš küll võitlusstiili poolest ei olnud kõige parem, natuke ettevaatlik olin, kuid heited tulid kõik ilusti välja ja võtsin asja rahulikult,” analüüsis Padar.

Tema seni parim tiitlivõistluse koht pärineb 2002. aastast – tollal tõi ta Mariborist koju hõbeda. Absoluutkaalu EM-idelt on eestlane viimasel neljal aastal võitnud ka kolm pronksi, kuid kuld oli auhinnakapis seni puudu. „Viimasel kahel aastal on palju selliseid võistlusi olnud, kus tunnen, et võiksin saada võidu. Füüsiliselt tundsin ka 2007. aastal EM-il, et olen võimeline kullaks, kuid jäin viiendaks. Eks nendest vigadest olen õppinud,” arvas ta.

„Lihtsalt kõik head asjad sattusid seekord kokku,” võttis hoolealuse eduka võistluse kokku Eesti koondise peatreener Aavo Põhjala, kellele Padari võit oli nendel võistlustel ainuke põhjus rõõmustamiseks. Reedeses matšis langes Künter Rothberg juba avaringis, Põhjala sõnutsi kohtuniku kummaliste otsuste tõttu. „Seekord nautis ainsana edu Martin, järgmine kord ehk keegi veel,” lausus peatreener lootusrikkalt.

Avaringis sai Padar kindla võidu bulgaarlase Ivan Ilievi üle. Teises ringis sai eestlasest judoka jagu mulluste Euroopa meistrivõistluste pronksmedali võitjast prantslasest Pierre Robinist. Poolfinaalis langes Vene sportlane Aleksandr Mihhailin.

Uued reeglid, millest enne EM-i palju juttu oli ning mis ähvardasid eestlasi vale võtte puhul lausa karistusega, Padarit Thbilisis väga ei kummitanud. Mees möönis, et tundis natuke kammitsust, kuid kuna sai uutest reeglitest esimese maigu suhu kaks kuud tagasi MK-etapil Varssavis, teadis, mida oodata ja mida vältida. „Õnneks ei pidanud neid väga kartma, sai vastavalt harjutatud.”

Baas on tugev

Padar arvas, et tubli põhja lõi alla ettevalmistus olümpiamängudeks. „Tunnen, et baas on tugev all, ümbritsevat kära on vähem – selles foonis mulle meeldib võistelda.”

Nüüd ootavad kullameest ees kaks MK-etappi, seejärel Saksa liiga võistlus. Suvel hakkavad ettevalmistused juba maailmameistrivõistlusteks. „Ikka loodan ka seal edu korrata. Kaks-kolm nädalat tagasi lõi mul 30. eluaasta ette. Raskekaallase jaoks on see selline ilus keskiga – tunnen, et füüsist on ja tugevust ka. Varem lootsin ehk liiga ruttu liiga palju saada.”

Paraku ei jäänud rõõmus kullavõit Padarile kauni päeva lõppakordiks. Finaalmatšilt soojendussaali naasnuna avastas judomees, et pikanäpumees oli nagist viinud tema jope, mille taskus ka mobiiltelefon. „Jah, juhtus nii tõesti. Õnneks see pidutuju väga ei rikkunud,” nentis Padar eestlasliku rahuga.

Isiklikku

Martin Padar

judoks

Sündinud:

11. aprillil 1979

Saavutused:

EM-i kuld, raskekaal (2009),

EM-i hõbe, kuni 100 kg (2002), absoluutkaalu EM-i pronks (2005,2006,2007).

Treener:

Aavo Põhjala