Maailmameistrivõistlustel osalevat Eesti-Suurbritannia rallipaari Markko Märtin ja Michael Park saavad kohalikud autospordisõbrad taas Eestimaal kihutamas näha täna Võrus algaval Livonia rallil.

Märtin tunnistab, et eelkõige tähendab kodumaa teedel kihutamine tema jaoks vastutulekut sponsorite soovidele. Pealegi on järgmine MM-etapp 17.-19. augustini Soomes sõidetav Jyväskylä ralli ning võidusõidutiir Eestisse ei tähenda olulisi lisakulutusi.

Märtin ja Park võistlesid viimati Eestis tänavu jaanuaris. Siis lihviti alles alanud koostööd ja valmistuti Rootsi talveralliks. Jyväskylä võidukihutamisele mõeldes Livonia ralli otseseks treeninguks ei ole. "Kuid loomulikult annab iga läbisõidetud kilomeeter midagi juurde," kinnitas Märtin. "Kindlasti on siin Eesti kõige paremad ralliteed, kus sõita on nauding."

Loomulikult ei lähe Märtin Livonia rallile lihtsalt osalema, kuid võit pole eesmärk omaette, sest sama autoga tuleb kihutada ka MM-punktidele Jyväskyläs. "Tahame autot võimalikult vähe lõhkuda," tunnistas Märtin.

Pärast Soomet jääb maailmameistrivõistluste lõpuni veel viis etappi: 7.–9. septembril Küprose, 28.–30. septembril Korsika, 19.–22. oktoobril San Remo, 9.–11. novembril Austraalia ja 23.–25. novembril Suurbritannia ralli. Märtin sooviks osaleda kõigil Euroopas sõidetavatel etappidel, kuid tunnistab, et mõni osavõistlus võib ka vahele jääda.

"Mingit kindlust veel ei ole. Tahaks küll sõita kõigil Euroopa osavõistlustel, kuid tõenäoliselt see ei õnnestu. Eks asja käigus selgub. Küprose ja Korsika etapid on küllaltki lähestikku, võib olla peab valima neist vaid ühe. Võib olla Küprose ja eks siis vaata jälle, mis edasi saab."

Kindlasti ei ole Märtini plaanides Austraalia rallil osalemist, kuid mees loodab, et nagu tänavu varem Argentiinasse ja Uus-Meremaale saab novembris teoks ka legendikoostamissõit kängurumaale.

"Tutvumiskäik Uus-Meremaale läks igati korda, saime legendid tehtud. Midagi on seal Soome ja midagi Eesti teede moodi, kuid siiski on need väga omalaadsed," rääkis Märtin. "Tõenäoliselt läheme ka Austraaliasse tutvuma, kuid eks seegi selgu hiljem. Ei maksa ette rutata, võtame etappe järjest."

Pikad ja kindlasti kulukad tutvumisreisid on tekitanud spekulatsioone, et Märtinil võib leping tehasemeeskonnaga juba taskus olla.

"Kindlasti ei saa ma midagi sellist kinnitada," lausus rallisõitja. "Ajakirjanikud mõtlevad igasuguseid asju välja. Kinnitan lepingut siis, kui see mul tõesti taskus on. Võib olla selline kinnitus tuleb, võib olla ei tulegi. Aeg näitab. Tutvumissõidud on toimunud meie oma tiimi ja ka mu oma rahaga. See, et mul on Subaru meeskonnas sõpru, kellega ma olen küllalt palju aega koos, ei tähenda veel, et mul on nendega mingi leping."

Ralli MM 2001

Maailmameistrivõistluste esialgne kalender

19.–21 jaanuar

Monte Carlo

9.–11. veebruar

Rootsi

23.–25. veebruar

Küpros

9.–11. märts

Portugal

23.–25. märts

Kataloonia

4.–6. mai

Argentiina

1.–3. juuni

Acropolis

13.–15. juuli

Safari

24.–26. august

Soome

21.–23. september

Uus-Meremaa

5.–7. oktoober

San Remo

19.–21. oktoober

Korsika

2.–4. november

Austraalia

23.–25. november

Suurbritannia

Livonia ralli Stardib täna

FIA rahvusvahelisse kalendrisse kuuluv Livonia ralli stardib täna kell 18.01 Võrus Vabaduse väljakult. Esimesele, Linnamäe kiiruskatsele hakkavad autod kihutama alates kella 18.24-st.

Täna sõidetakse kokku neli kiiruskatset kogupikkusega 35,46 kilomeetrit. Esimese ringi finish on kell 20.30 Antslas.

Laupäeval on nii start (10.01) kui finish (16.45) Võrus Vabaduse väljakul. Teisel päeval läbitakse 11 kiiruskatset kogupikkusega 111,16 km, kahe päeva jooksul koguneb rallisõitjatele lisakatsete kilomeetreid 146,62.

Stardiprotokolli on kantud 40 autot-ekipaazhi. Number 1 all stardib kolmel eelmisel aastal koos Toomas Kitsinguga võitnud Markko Märtin, kelle kaardilugejaks tänavusest hooajast teatavasti inglane Michael Park. Arvestades Märtin/Parki Toyota Corolla WRC ülekaalu peaks MM-sarjas osalevatele meestele Võrumaa teedel võitmine olema vaid esikoha vormistamise küsimus. Rallis aga teadagi võib kõike juhtuda.

Livonia ralli, mille korraldajad loodavad ehk juba tulevast hooajast EM-võistluste osavõistluse staatusesse viia, on Eesti meistrivõistluste viies etapp. Nelja etapi järel juhivad nii Vändra kui Valge Daami ralli võitnud Ivar Raidam ja Robert Lepikson 19 punktiga. Järgnevad Lukoil Tallinn ralli võitjad Saku Vierimaa/Asko Sairanen 13, Dmitri Mälson/Aleksandr Kornilov 10, Aleksander Käo/Aare Ojamäe 8 ning Eesti Talv ralli võitnud Märtin/Park 7 punktiga.

Eesti rallimeistrivõistlused lõpetab 27. ja 28. oktoobril sõidetav Saaremaa ralli.

Andrus Allika