Tallinna lahel peetakse eeloleval nädalavahetusel esimesed matšpurjetamise Eesti lahtised meistrivõistlused, teatab Eesti Matšpurjetamise Liit. Maailma edetabelis Grade 3 tasemega hinnatud regatil osalevad teiste seas mitmed maailma esisajasse kuuluvad meeskonnad, samuti Eesti purjetamiskuulsused vennad Tõnisted, Peter Saraškin ja Mati Sepp.

Favoriitidena asuvad Eesti meistritiitli eest võitlusesse maailma edetabelis 59. kohal paiknev Jevgeni Nikiforovi meeskond Venemaalt ning 80. koha omanik Robert Ingmani meeskond Soomest. Tugevat konkurentsi pakuvad erinevates kiiljahiklassides mitmete MM-i ja EM-i medalitega pärjatud Mati Sepa, vendade Tõnistete ning Peter Saraškini meeskonnad. Samuti võistlevad Laser Standard klassi koondislased Argo Vooremaa ja juunior Karl-Martin Rammo oma tiimidega. Kokku on Piritale oodata kuni 12 meeskonda Eestist, Soomest, Lätist ja Venemaalt.

A.LeCoqi Eesti lahtised meistrivõistlused matšpurjetamises toimuvad Pirital jõesuudme läheduses. Võistlussõidud algavad laupäeval ja pühapäeval orienteeruvalt kell 10. Laupäeval ning pühapäeva hommikul peetakse sõidud, kus kõik meeskonnad võistlevad üks-ühe vastu. Neli parimat meeskonda kohtuvad poolfinaalis, mis peetakse sõltuvalt ilmastikuoludest pühapäeva lõunal. Pealtvaatajatel on võimalik pühapäeval jälgida merel Sailing.ee jahtidel viimased eelsõite ja elada kaasa poolfinaalidele ja finaalile, võistlusi kommenteerib purjetaja Laur Lumet. Väljasõidud toimuvad kell 10, 12, 14 ja 16, võimalikud on väikesed kõikumised vastavalt võistluste ajagraafikule. Kahetunnise pileti hind on 100 krooni, vajalik on eelregistreerimine aadressil alar@sailing.ee.

Matšpurjetamine on meeskondade kahevõitlus – 3-5-liikmelised tiimid võistlevad üks-ühe vastu ning võitlusest väljub üks meeskond võitjana ja teine kaotajana. Seega ei toimu suuri ühisstarte nagu purjetamises üldiselt tavaks. Kuna paadid on identsed ning võistlusrada lühike ja tempokas, saab regati võita vaid see meeskond, kellel on läbimõelduim strateegia ja kavalaim taktika, parimad tehnilised oskused ning sujuvaim meeskonnatöö. Matšpurjetamine kuulub naiste olümpiaprogrammi 2012. aasta Londoni mängudel, meestele oli matšpurjetamine olümpiadistsipliiniks aastal 2000 Sydney olümpiaregatil kombinatsioonis Fleet Race'iga.

Regati korraldavad Eesti Match Race Liit ja Prosailing OÜ koostöös Eesti Jahtklubide Liidu, Sailing Center OÜ ja Sailing.ee-ga.