Schumacheri võit tekitas eufooria kogu Itaalias, tõi ta jalge ette mullu Schumile selga pöörama hakanud Saksamaa fännid ning lohutas Ferrari poolehoidjate südameid mujal maailmas. Fiati kontserni ja Ferrari bossid on täis tänumeelt Schumacheri vastu. Kui Ferrari 1996. aastal Schumacheri palkas, maksti talle 25 miljonit dollarit aastas, kahe aasta eest tõusis sakslase aastateenistus 32 miljonini ning tänavu pole Ferraril kahju ka 50 miljonist dollarist. Üksmeelsest kinnitatakse, et arved on tasa, MM-tiitli võit oli Ferrarile auküsimus.

Maranellos, kus asub Ferrari peakorter, ummistasid 20 000 fänni kogu kesklinna. Linnapea Giancarlo Bertacchini võttis vastu Itaalia peaministri Giuliano Amato õnnitlusi, Ferrari president Luca di Montezemolo tegi piduliku pöördumise: "Kauneim päev mu elus, nii ameti- kui eraelus. Piloot, auto ja meeskond näitasid, milleks ollakse võimelised. See on Itaalia tehnoloogia ja kogu maa ärielu võit."

MCLAREN MÄNGITI ÜLE. Esimeselt stardipositsioonilt lähtunud Schumacher üritas blokeerida Häkkineni tee, kuid kiire vastumanööver võimaldas soomlasel sõitu juhtima asuda. Keskmiselt paarisekundiline vahe säilis ka pärast esimest boksipeatust. 7,4 sekundit väldanud teise boksipeatuse tegi soomlane esimesena, Schumacher arendas kerge autoga sel ajal pöörast tempot. Sakslase boksipeatus võttis 6 sekundit ja vihmamärjale rajale pääses ta turvalise 4-sekundilise eduga Häkkineni ees. Sellega oli Jaapani GP saatus Suzuka rajal otsustatud.

"Oleme viis aastat selle edu nimel töötanud. Ferrari võit tähendab mulle rohkem kui kõik muud tiitlid. Hooaeg kulges üles ja alla, kõik lahenes alles viimases kurvis. Mul jääb oma tunnete kirjeldamiseks sõnadest puudu," nentis Schumacher, kes lõpetas oma pressikonverentsi itaaliakeelsete tänusõnadega meeskonnale ja kõigile oma poolehoidjaile.

Esimene, kes pärast sõitu sakslast õnnitlema ruttas, oli Häkkinen. Juunis jäi ta MM-sarja arvestuses Schumacherist maha 24 punktiga, kuid jõudis enne Indianapolise etappi 6-punktilisse eduseisu. Ikkagi osutus ta kaotajaks. "Et olla suur võitja, tuleb olla ka hea kaotaja. Schumacher teenis oma edu, elu läheb edasi," kinnitas Häkkinen mõrkja naeratuse varjus.

SCHUMACHER SUURTE SEAS. Varem kahel korral Benettonil maailmameistriks tulnud Schumacher on nüüd kolmekordne tiitlivõitja, millega on varem hakkama saanud brasiillased Nelson Piquet ja Ayrton Senna, austraallane Jack Brabham, britt Jackie Stewart ja austerlane Niki Lauda. Neli MM-tiitlit on võitnud prantslane Alain Prost, viie tiitlivõiduga troonib seni tipus vormeli algusaegade suurim nimi Juan Manuel Fangio Argentinast.

Suurte vormelipilootide sekka jõudnud Schumacherile ei keela tunnustust konkurendid ja asjamehed. "Michaeli ja Ferrari poolt hästi tehtud, Itaalia oleks see koht, kus mulle meeldiks täna olla," sõnas Eddie Irvine, kes mullu heitles Ferraril ise MM-tiitli pärast. Jaguari tehnikadirektor Gary Anderson näeb laiemalt: "Schumacheri võit on hea F1 sarjale tervikuna kui ka Ferrarile. Meie alale lisandub rohkem raha."

SAMAL TEEMAL

Vaba mees või Ferrari vang?

Vormelitippude lepingud oma meeskondadega on rangelt konfidentsiaalsed. Mis saab kolmekordsest maailmameistrist Michael Schumacherist, kui leping Ferrariga 2002. aastal lõpeb?

Schumacheri mänedzher Willy Weber jätab intervjuus Saksa Bild am Sonntagile otsad lahtiseks. "Kõigepealt tähistame võitu, siis vaatame. Miks peaks Michael lahkuma edu tipul olevast meeskonnast, kus ta end hästi tunneb?" esitab Weber vastuküsimuse.

Weberi kinnitusel vaatab

Schumacher enne kella kukkumist lepingu läbi, võimalikud on mitmesugused variandid. "Meeskonna juhtfiguurid Jean Todt ja Ross Brawn on Michaelile väga olulised inimesed. Kujutan hästi ette, et nad soovivad tema jätkamist," sõnab Weber.

Kuluaarides sosistatakse, et Schumacheril pole siiski valikuvabadust. Tema kehtiv leping Ferrariga, mille kohaselt Schumacher saab 50 miljonit dollarit aastas, sisaldavat "kuldsete käeraudadena" tuntud klauslit. Ka pärast karjääri lõppu olevat Schumacher kohustatud tegema Ferrari heaks PR-tööd ning osalema promoüritustel.

Michael Schumacher

* Sündinud 3. jaanuaril 1969 Hürth-Hermülheimis Saksamaal

* Abielus Corinnaga, lapsed Gina Maria (sündinud 1997) ja Mick (1999)

* F1-meeskonnad: 1991 Jordan, Benetton, 1992 - 1995 Benetton, 1996 - 2000 Ferrari

* GP sõite: 144; GP võidud: 43; parim stardikoht: 31; kiireimad ringid: 41; MM-punkte kokku: 590

* Maailmameister: 1994, 1995 (Benetton), 2000 (Ferrari)