Raske trauma tõttu jääb eemale inglasest vutiikoon David Beckham, kelle puudumine Aafrika staadionitelt on suur löök MM-i turundajaile.

Beckhami purunenud unistus

Viimasel ajal nii Los Angeles Ga­laxys kui ka AC Milanis klubivutti mänginud David Beckham ei saa Inglismaa koondist aidata Achilleuse kõõluse vigastuse tõttu, mille ta sai 14. märtsil Itaalia liiga mängus Chievoga. Et tema unistus osaleda neljandat korda MM-finaalturniiril on purunenud, selgus juba samal õhtul.

35-aastane Beckham ei kavatse siiski MM-i noruspäi kodus diivanilt vaadata, vaid toetab meeskonda Lõuna-Aafrikas nii palju, kui saab. Ta liigub tänavatel samasuguses rõivastuses nagu koondisekaaslased ning teeb meeskonna treeningutel kaasa venitusharjutusi.

Sarnaselt Beckhamiga oli juba ammu selge Manchester Unitedi poolkaitsja Owen Hargreaves’i eemalejäämine MM-ilt. Tema 2. mail teoks saanud comeback’i oodati juba 2008. aasta septembrist saadik, aga mees ei saanud kuidagi jagu põlvekõõlusepõletikust. Hargreaves käis kaks korda operatsioonil ning sai pikalt taastusravi USA-s, aga Inglismaa koondise peatreener Fabio Capello te­da vähese mängu­praktika tõttu siiski meeskonda ei kutsunud.

Inglise liiga ohvrid

Kõige suuremat laastamistööd on vigastustetont teinud Inglise superklubi Londoni Chelsea pallurite seas, kelle mängijatest jäävad MM-ist kindlasti eemale lausa neli oma koondise üliolulist pallurit – sakslane Michael Bal­lack, portugallane Jose Bo­sing­wa, nigeerlane John Obi Mi­kel ja ghanalane Michael Essien.

Vutivaatlejad süüdistavad vigastustes Inglise liiga tihedat mängudegraafikut. „Vigastusteprotsendi on seal kandis nii suureks viinud Premier League’i kiire tempo ning nädalast nädalasse mängijaile peale surutud suured nõudmised,” ütles ESPN-i kommentaator, endine USA koondise kapten John Harkes. „Lisage sellele veel lühikene taastumisaeg ning tulemuseks ongi eliitmängijate kokkukukkumised.”

USA koondise väravavaht Marcus Hahnemann lisas: „Inglismaal on tõenäoliselt kõige karmim liiga maailmas. Vea tegemine Inglismaal tähendab ka päriselt viga. Mõnes teises riigis saaksid kõik need vead karistatud kollase või punase kaardiga.”

Rumalad vigastused

Manchester Unitedi keskkaitsjale, pärast John Terry seksiskandaali Inglismaa meeskonna kapteniks ülendatud Rio Ferdinandile sai saatuslikuks esimene treening Lõuna-Aafrikas, kus ta põrkas õnnetult kokku koondisekaaslase Emil Heskeyga. Ilma näinud pallurile oli juba enne uuringute tulemuste teada saamist selge, et finaalturniirile tal asja pole. Põlvesidemete vigastus hoiab Ferdinandi palliplatsilt eemal neli kuni kuus nädalat.

„See polnud sugugi Heskey süü. Taoline õnnetus võinuks juhtuda millal iganes ja sel pole mingit seost mu varasemate traumadega,” lausus Ferdinand. „Mõtlesin esimesel ööl läbi kõikvõimalikud stsenaariumid, mis saanuks, kui võinuksin MM-il mängida. Kuid hiljem taipasin, et kõik oleks võinud hulleminigi minna. Ma pole ju suremas ega olukorras, kus ei saa enam kunagi jalgpalli mängida.”

Mõnes mõttes rumal vigastus tabas ka Hollandi koondise tähte Arjen Robbenit, kes rebestas laupäevases kontrollmängus Ungariga lõpuminutitel täiesti süütus olukorras reielihast. Robben jäi siiski koondisse, kuigi tema kaasalöömine 14. juunil peetavas hollandlaste avamängus Taaniga on ebatõenäoline.

Mahakantud staarid

Ronaldinho ja van Nistelrooij kõrval ei näe MM-il mitmeid Itaalia ning Argentina tähti.

Itaalia koondise peatreeneri Marcelo Lippi esialgne nimekiri MM-koondise kandidaatidest mõjus kauaaegsetele Azzurri’de (taevasinised – Itaalia koondise hüüdnimi – toim) fännidele šokina. Suurema üllatusena puudus selles itaallaste 2006. aasta MM-i ja 2008. aasta EM-i põhiründaja Luca Toni nimi, samuti jäid Lippi valikust välja Torino Juventuse vasakkaitsja Fabio Grosso ning AS Roma veteranründaja Francesco Totti. Neli aastat tagasi MM-tiitliga juubeldanud võistkonda kuulub LAV-is siiski üheksa meest.

Argentina vastuoluline peatreener Diego Maradona jahmatas koduseid fänne, jättes MM-koosseisust välja Meistrite liiga tšempioni Milano Interi poolkaitsjad Javier Zanetti ja Esteban Cambiasso, Madridi Reali poolkaitsja Fernando Gago, FC Barcelona keskkaitsja Gabriel Milito ning Marseille Olympique’i keskväljamootori Lucho Gonzalezi.

Inglise meediat pani esmalt õhku ahmima ja seejärel trükiviga kahtlustama Capello lõplik nimekiri koondislastest, kuna sealt puudus juba neli suve tagasi MM-il debüteerinud 21-aastase Londoni Arsenali ründetuusa Theo Walcotti nimi.

Võitlus ajaga

2006. aasta MM-i finaalmängu parimaks valitud itaallane Andrea Pirlo jääb kindlasti eemale koondise esimesest kohtumisest Paraguayga, kuna vigastas möödunud neljapäeval sõprusmängus Mehhikoga sääremarja. Usutakse, et tervenemiseks vajab mees 15–20 päeva, mis lubaks Pirlol väljakule naasta 20. juuni mänguks Uus-Meremaaga.

Kahtlane on Elevandiluuranniku ründestaari Didier Drogba kaasalöömine. Drogba, samuti Chelsea palgaline, murdis eelmisel reedel kontrollmängus Jaapaniga küünarluu ja käis nädalavahetusel Šveitsis operatsioonil, aga kindlat eemalejäämist MM-ist pole ei tema ega koondise asjamehed veel kinnitanud. Igatahes esmaspäeval liitus ta taas koondise laagriga.

Teated tema võimalikust osalemisest MM-il on vastuolulised – pallur ise olevat MM-il mängimise välistanud, kuid koondise juhid eesotsas peatreener Sven-Göran Erikssoniga loodavad teda meeskonna edu korral vä­hemalt play-off’is väljakul näha.

MM-i rekordid

13 väravat

lõi prantslane Just Fontaine 1958. aasta MM-il Rootsis.

27 väravat

lõi Ungari koondis 1954. aasta MM-il Šveitsis.

5 väravat

lõi venelane Oleg Salenko

ühes mängus Kamerunile

1994. aasta MM-il USA-s.

9 kollast kaarti

(neist kaks muutus punaseks) teenis Portugali koondis mängus Hollandiga 2006. aasta MM-il Saksamaal.

517 minutit

järjest hoidis Itaalia väravavaht Walter Zenga oma värava puhtana 1990. aasta MM-il Itaalias.