Ajaleht Trud kirjutas irooniliselt sellest, kuidas üks Briti lehtedest oli teinud oma vutisõpradele kaasa lühikese inglise-

vene vestmiku, kus oli kirjas fraas restoranis kasutamiseks: “Four bottles of “Baltika“ and a portion of shashliki, please - hold the polonium”. Ehk siis – “Neli pudelit Baltika õlu ja ports sasˇlõkki, aga palun ilma polooniumita!”

See oli ilmne viide Vene julgeolekuteenistuse FSB endise ohvitseri Aleksandr Litvinenko juhtumile, kes mõrvati 2006. aasta sügisel Londonis. Levinuima versiooni kohaselt mürgitasid venelased ta restoranis just polooniumi abil.

Peamine kahtlusalune brittide meelest on samuti FSB endine ohvitser Andrei Lugovoi, praegune Vene riigiduuma liige.

Moskva ingliskeelne päevaleht Moscow Times pühendas eile esiküljel loo sellele, kas Lugovoi kavatseb inglaste omavahelist finaali vaatama minna. Selgus, et kavatseb küll.

Uudisteagentuuri Interfaxi korrespondent saatis ööl vastu eilset Moskvas suurt gruppi Inglise jalgpallifänne ning tegi resümee, et vaatamata Chelsea ja Manchester Unitedi fännide uhkele vastuvõtule, ei ole neil Moskvas kuigi mugav.

“Neid üritatakse igal pool petta, seda teevad kõik, kes viitsivad,” kirjutas Interfaxi reporter. “Taksojuhid, “inglaste vene sõbrad”ning teenindav personal.”


Kakluseta ei pääsetud

Ööl vastu eilset registreeris miilits ka esimesed suuremad kaklused Moskva kesklinnas.

Nii ründas ühte umbes sajapealist ManU poolehoidjate gruppi, kus paljud olid eakad inimesed vanuses 60.–70-

aastat, umbes 50 Moskva huligaani.

Esmalt viskasid kohalikud neid pudelitega ning seejärel tungisid kallale. Ühele britile tekitati lõikehaav ning teisel löödi pea katki. Britid päästsid end sellega, et põgenesid tagasi baari, kust olid väljunud.

Veidi enne seda ründas kümmekond kohalikku huligaani ka Chelsea fänne, aga selles rünnakus keegi viga ei saanud. Kokkuvõttes kaebavad briti fännid, et Moskvas ei võeta neid just üleliia soojalt vastu.

Osalele Jalgpallihulludest ei meeldi ka see, et neil ei lasta sammugi astuda miilitsa saateta. Miilits võttis neid juba lennujaamas vastu, laadis autobussidesse ning viis mängupaika Lužniki staadionile, kus nad paigutati eri klubi fännide kinnistesse laagripaikadesse.

“Inglise vutisõbrad, kes saabusid pärast mängu vaatama ka Moskva vaatamisväärsusi, ei saa iseseisvalt neist improviseeritud reservaatidest lahkuda. Kõik käib ainult miilitsa järelevalve saatel,” kirjutas ajaleht Trud Inglaste hädadest.

Täpsustatud andmetel kaitses eile Moskvas korda 14 500 siseministeeriumi töötajat. Vahetult Lužniki ümbruses valvas aga 6000 miilitsa eriüksuse OMON võitlejat.

Kohtunik Michel on Chelsea’le vana sõber

•• Finaalmängu vilistamise au kuulus  40-aastasele Slovakkia kohtunikule Lubos Michelile, kellele on Meistrite liiga kogemusi kogunenud juba kümne aasta jooksul.

•• Chelsea fännidel on ta väga hästi meeles 2005. aastast, kui slovakk võttis kuulda joonekohtunikku ja luges ära Liverpooli mängija Luis Garcia löödud “fantoomvärava“ poolfinaalis Chelsea vastu. Kuna see oli kahe kohtumise ainus värav, pääsesid punased finaali.

••  “Ta on hea kohtunik, ma ei usu, et probleeme tekib,“ sõnas Chelsea peatreener Avram Grant, kui talle kolme aasta tagust intsidenti meenutati.

•• Kui finaali osaliste treenerid on vaoshoitud, siis Arsenali pealik Arsene Wenger põrutas, et mängu otsustab lõppude lõpuks ikkagi kohtunik ja õigusmõistja töö pole nii usaldusväärne, et tema julgeks oma maja peale kihla vedada.

•• Wengeri arvates teenisid nad veerandfinaalis Liverpooli vastu kindla penalti, kuid kohtunik seda tähele ei pannud. “Juba kaheksa hulgas oli näha, kuidas kohtuniku otsus mõjutab tulemust,“ sõnas Inglismaa meistrivõistlused kolmandana lõpetanud Arsenali peatreener. “Oleks läinud teisiti, võinuks meie finaalis olla. Kui vastakuti on kaks nii võrdset võistkonda, võib vilemehe väiksemgi eksimus otsustav olla,“ lisas ta.