Juba Murray avamäng sel turniiril argentiinlase Juan Martin del Potroga õigustas lootusi – O2 Arena nime kandva kontserdikeskuse 17 500 vaatajat mahutavad tribüünid olid pealtvaatajaist pilgeni tulvil. „Muusika, valgusefektid ja siseruum annavad hämmastava koosmõju. Hilis-õhtune matš sel improviseeritud väljakul ei unune kunagi,” kiitis Murray korraldajate pingutusi.

Kõigile see koosmõju aga kindlasti ei meeldi – nimelt fotograafidele. Tribüünide poolpime, tume foon ja mängijate must riietus, nagu see oli Federeri ja hispaanlase Fernando Verdasco matšis, ajas piltnikud hulluks. Kui üks mängijaist olnuks veel mustanahaline, saanuks teda pildistada vaid ülalt, sinise väljakukatte taustal. Kui mõlemad, meenutanuks pilt mutte urus.

Nii Murrayl kui ka Federeril oli enne eilset kohtumist A-alagrupis üks võit kirjas. Eelmisel aastalõputurniiril Shanghais sai Federer Murraylt sugeda, omavahelistes mängudes oli šveitslane šotlase vastu taga 3:6. Eilses esimeses A-grupi kohtumises olid vastamisi del Potro ja Verdasco, mäng lõppes 6:4, 3:6, 7:6.

Nadal taas kaotaja

Turniir ise on alles algusjärgus, kuigi mulluse turniiri finaali kordusetendus sai juba peetud. Mullu Shanghais peetud finaalis alistas serblane Novak Djokovic venelase Nikolai Davõdenko 6:1, 7:5, nüüd Londoni turniiri avaringis 3:6, 6:4, 7:5.

Djokovic ongi käimasoleva turniiri suursoosik. Tal on kirjas 11 järjestikust võitu, sealhulgas esikohad Baseli ja Pariisi Masters-turniiril. Teisena alustas B-ala-gruppi võiduga asendusmängijana turniirile pääsenud rootslane Robin Söderling, kes ületas nagu kevadel French Openi neljandas ringiski Hispaania kuulsuse Rafael Nadali 6:4, 6:4.

Asendusmängijaid läheb arvatavasti Londonis veelgi tarvis. Pikk hooaeg on oma töö teinud, mitmed mängijad kurdavad valu siit ja sealt. Hiljutisel naiste aastalõputurniiril Dohas leidsid rakendust mõlemad neiud, kes olid palutud turniirile varumängijana.

Kas ATP ja WTA aastalõputurniirid on vaid kõva raha teenimise koht või mängitakse seal ka tõsist turniiritennist, näib olevat maitseasi. Mõlemal arvamusel on pooldajaid.