Kui 9. oktoobril selgus jalgpalli EM-i play-offi kaheksa meeskonda, nägid fännid kohe võimalust, et Inglismaa ja Shotimaa võiksid kohtuda. Ehkki sündmuse tõenäosus oli üks kuue vastu, viis loos ikkagi naabrid kokku. Täna mängitakse Glasgow s Hampden Parki staadionil.

Arvestades matshi ümber levivat kõmu, ei taha keegi olla Inglismaa peatreeneri Kevin Keegani ega shotlaste juhendaja Craig Browni nahas. "Tunnen kaasa sellele, kes lahkub kokkuvõttes kaotajana," sõnas Inglismaa koondise endine peatreener Graham Taylor ajalehele Sun. "Ei tahaks rääkida vallandamisest või tagasiastumisest, kuid kaotajale võib jääda painaja kogu eluks."

Collins hoiatab alahindajaid

Inglismaa pääses EM-i play-offile ainult tänu Rootsile, kes alistas Poola 2:0. Samal ajal oli Shotimaa oma valikgrupist edasipääsu taganud enne viimast vooru. Neist faktidest hoolimata peetakse Inglismaad asjatundjate ringis kindlaks soosikuks.

"Ennustused põhinevad inglaste laiemal tippmängijate valikul, kuid jalgpallis üllatab autsaideriks peetu sageli," hoiatas Shotimaa poolkaitsja John Collins Reutersi vahendatud usutluses. "Mõned on väitnud, et meil pole üldse shansse. Pidage meeles, et ajaloos on Shotimaa võitnud Inglismaad sama palju kui kaotanud."

Browni tiim on viimasel kahel hooajal kaotusekibedust tundnud vaid kahes mängus. "Jäime alla Tshehhimaale, kes on vaieldamatult Euroopa üks tippmeeskondi," kommenteeris shotlaste peatreener. Samas võitis Shotimaa näiteks sõprusmängus Saksamaad. Toodu taustal on Eesti tulemused shotlastega-- 2:3 mullu Edinburghis ja 0:0 tänavu Tallinnas -- vägagi kiiduväärsed.

Brown otsustab alles viimasel minutil, kas kapten Colin Hendry saab kaasa lüüa keskkaitsjana. Põlvevigastuse tõttu pole Hendry üle kuu aja platsil käinud.

"Tahaksin mängida Hampden Parkil, kuid samas ei sooviks Shotimaa edasipääsuvõimalusi ohustada. Arstid ütlesid pärast vigastust, et pean kuueks nädalaks kõrvale jääma. Aeg saab täis järgmisel kolma-

päeval," viitas Hendry kordusmängule. Kui Hendry platsile ei tule, asendab teda Colin Calderwood.

Väravavahi valik teeb Keegani mõtlikuks

Keskväljal puudub shotlastel vigastuse tõttu Paul Lambert, kuid väärilist asendust peaks pakkuma 21-aastane Barry Ferguson. Arvatakse siiski, et Inglismaa poolkaitseliin eesotsas David Beckhami ja Paul Ince iga kujutab endast suuremat jõudu, ehkki vigastus jätab kõrvale Steve McManamani.

Kõige rohkem peavalu teeb Keeganile hoopis küsimus, keda panna väravat kaitsma. Mitte sellepärast, et keegi oleks vigastatud, vaid tema käsutuses on lihtsalt kaks võrdväärset kandidaati: David Seaman ja Nigel Martyn. "Davidi kasuks räägivad kogemused, kuid Nigel Martyn on viimaste mängude põhjal elu parimas vormis," võrdles Keegan.

Seamani valikut toetaks asjaolu, et tal on parem klapp kaitses mängivate Arsenali klubikaaslaste Tony Adamsi ja Martin Keowniga. Samas meenutatakse, et oktoobri lõpus mängis FC Barcelona Wembleyl selgelt üle Arsenali vananevad kaitsjad ja Seamani. "Ütlen ausalt, ma pole otsust teinud," vastas Keegan eile ajakirjanikele, kes tormasid peatreenerilt väravavahi kohta aru pärima.

Rünnakul tekitas Keeganile probleeme oletatavalt algkoosseisu mahtuvate Alan Sheareri ja Andy Cole i kehv läbisaamine, ent esmaspäeval olevat mehed ära leppinud. Cole oli äsjailmunud autobiograafilises raamatus kritiseerinud Sheareri eelisseisundit koondises, nüüd aga vabandanud.

Mitte saada kollaseid kaarte

Brown pani meeskonnale südamele, et tänases kohtumises ei tohi ükski mees saada rumalaid kollaseid kaarte. Viis Shotimaa mängijat jätaksid hoiatuse korral kordusmatshi vahele, inglastel on samas seisundis koguni seitse pallurit.

"Olen veendunud, et mängu tähtsust arvestades võtab vilemees algusest peale väga range joone. Kes esimestel minutitel eksib rumala mahaniitmisega, saab kindlasti kollast kaarti näha," arvas Brown.

Eesti TV tegi fännidele kingituse

Kaks päeva enne Shotimaa – Inglismaa kohtumist selgus, et ka Eesti Televisioon saab näidata huvipakkuvat mängu otseülekandes.

"Saime mängu osta üsna soodsa hinna eest, kuid otsustada tuli väga kiiresti. Vaid tund anti mõtlemisaega," teavitas ETV spordireporter Marko Kaljuveer. Spordisaadete peaprodutsendi Toomas Uba ja peadirektor Toomas Lepa lühikese arutelu järel otsustati mäng ekraanile tuua. "See oli kindlasti õige samm. Mõtlesin juba ise pingsalt, kuhu baari seda kohtumist vaatama minna," sõnas Kaljuveer.

Tallinnas oleks näiteks Nimeta Baar Shotimaa – Inglismaa kohtumist igal juhul näidanud SkyTV vahendusel. Nüüd aga said ka Nimeta Baarile konkurentsi pakkuvad baarid ja pubid võimaluse fännidele õllekannu ja suupiste kõrvale jalgpalli näidata. Kõik teleriga varustatud Tallinna baarid-pubid, kuhu õnnestus helistada, vastasid eile jaatavalt küsimusele, kas nad täna brittide vutilahingut näitavad.

Ants Põldoja