Ennustused

Idakonverentsis pakuti Atlandi divisjoni esikohta 15 korral New Jersey Netsile, korra Celticsile. Keskdivisjoni võitjaks panid üheksa eksperti Detroit Pistonsi, kuus Cleveland Cavaliersi ja üks Chicago Bullsi. Kagudivisjoni peaks üksmeelse arvamuse kohaselt võitma Miami. Tiitlikaitsjaile ennustatakse NBA finaalipääsu 13 spetsi poolt, kaks arvavad selle koha võtvat Clevelandi ja üks Detroidi.

Läänes on seis segasem. Loodedivisjoni võit läheks 11 arvamuse kohaselt Denver Nuggetsile, neli teadjameest (vabandust, üks 16st oli siiski ka naine) pakkusid Utah Jazzi ja üks Minnesota Timberwolvesi. Edelas nägi üks võitjana isegi Houston Rocketsit, aga valdavalt pakuti siiski Spursi (üheksal korral) või Mavsi (viiel). Vaikse Ookeani divisjonis on selge soosik Phoenix Suns, vaid üks ekspert näeb siin nende asemel Los Angeles Lakersi ülemvõimu.

Lääne konverentsist jõuaks NBA tiitlile mängima seitsme arvamuse kohaselt Spurs, viis poolthäält sai Suns ja neli Mavs.

Üsna üksmeelsed oldi, et NBA meister tuleb Läänest. Finaalis võiks vaid kahe vaatleja hinnanguil olla võimalust Heatil, seda vaid juhul, kui vastaseks tuleb Spurs. Ülejäänud puhkudel tuleks meister Läänest - võrdselt viiel korral pakuti Sunsi ja Spursi, neljal Mavsi.

Seega siis 30st meeskonna seast pretendeerivad reaalselt tiitlile praeguste paberite järgi vaid 6-8 klubi. Ent see pilt võib veebruaris (so. vahetustehingute deadline’iks) drastiliselt muutuda.

Peamine põhjus on, et kaks kõigi aegade 30 parema korvpalluri hulka kuuluvat ja oma karjääri apogee ületanud staari, Kevin Garnett (Minnesota Timberwolves) ja Allen Iverson (Philadelphia 76ers) pole oma klubis õnnelikud (või pole klubi ünnelik nendega) on juba kogu eelmise hooaja olnud vahetustehingute kuulduste keskpunktis. Lisaks võivad meeskonda vahetada trobikond tavalisi kahtlusaluseid (Jermaine O'Neal, Zach Randolph, Carlos Boozer, Stephon Marbury, Steve Francis, Baron Davis, Kenyon Martin, Wally Szczerbiak) ja vähemalt viiel klubil (Bulls, Clippers, Hawks, Magic, Celtics) on kasutada tõeliselt suure tehingu ärategemiseks õige segu drafti valikuõigustest, perspektiivikatest noortest ja sobivatest lepingutest (peamiselt suurtest ja selle hooaja lõppedes läbi saavatest, mille tõttu klubil vabaneb palgalimiidi all suur hulk raha), pole võimatu, et kevadel näeme KGd Bullsi särgis ja AI kannab Clipsi univormi. Ja mõlema viimatinimetatud klubi puhul võib see olla viimane vajalik kild tiitlivõitmise mosaiiki...

Täna saame lähtuda ikkagi tänasest seisust. Aga mitte tabeliseisust - kolm meeskonda tegid alles täna öösel oma esimese mängu, nii et mingeid märke saab otsida (aga mitte veel põhjapanevaid järeldusi teha) vahest nädala pärast. Seega vaadakem praegu lihtsalt praegusi favoriite lähemalt.
 
Ida tipud

Kõige muljetavaldama alguse tegi Miamit nüpeldanud Chicago. Bullsil oli noor ja tegus tuumik (Kirk Hinrich, Chris Duhon, Andres Nocioni, Luol Deng, Ben Gordon) juba eelmisel hooajal, ka kevadel playoffis pandi Heatile visalt vastu - hilisema meistri kõige raskem seeria oligi just Bullsiga. Chicagol oli puudus vaid korvialusest jõust ja kogemusest. Suvega saadi mõlemat - Detroidist ära meelitatud Ben Wallace on liiga parimaid kaitses, lauas ja kulpide osas, 38-aastane PJ Brown aga karastunud ja hinnatud veteran ja noorte eeskuju. Ent rünnakul pole kumbki neist suurem asi tegija.

Heati tiitlikaistmise potentsiaalis seevastu võiks pisut kahelda. Dwyane Wade jätkuva tõusuga paralleelselt toimub Shaqi võimekuse langus. Ent läinud hooajal tegid mitmed Heati mehed, eelkõige Udonis Haslem, loodetust palju parema hooaja. Teistest põhitegijatest tuleb nimetada Antoine Walkerit, Jason Williamsit ja James Poseyd

Üle-eelmise aasta meister Detroit jäi ilma oma näost, või siis Näost - Wallace oli mitmes mõttes klubi sümbol. Teda asendav Nazr Mohammed pole kaitses ja lauas kaugeltki nii sitke, samas võib rünnakul üht-teist teha. Ent alles on kõik ülejäänud põhirotatsiooni mehed - Chauncey Billups, Rip Hamilton, Tayshaun Prince, Rasheed Wallace, Antonio McDyess ja Lindsey Hunter. Läinud hooajal treeneri Flip Sandersi käe all mängiti varaemast kiiremat ja lahtisemat korvpalli, äkki sobib varem Spursis mänginud Mohammed selle skeemiga paremini kui Wallace?

Cavsil on küll kõik põhimehed terved (eelkõige käib see ohtralt vigastatud tsentri Zydrunas Ilgauskase ja tagamehe Larry Hughesi kohta), ent see on ikkagi LeBron Jamesi meeskond ja jõuab just niikaugele, kui James suudab neid kanda. Erinevalt aga näiteks teisest sama kaliibri superstaarist Kobe Bryantist suudab ta mängida meeskondlikku mängu. Ilmselt jääb ebakindlaks eelkõige tagaliin.

New Jersey suur kolmik Jason Kidd, Vince Carter ja Richard Jefferson on vähemalt sama hea kui ükskõik millise teise meeskonna trio, aga korvi all jäävad nad nõrgaks. Parimal juhul võivad nad loota Idakonverentsis neljandat kohta. Ülejäänud 11 tiimi jõudmine Idakonverentsi finaali oleks asjade tänast seisu arvestades päris suur üllatus.

Lääne favoriidid

Läänes on viimaste aastate stabiilseim tippmeeskond Spurs on taas üks peamisi tiitlipretendente. Piisab, kui lihtsalt nimetada Tim Duncanit, Manu Ginobilit ja Tony Parkerit. Kahtlusi tekitavad aga tsentri koht, kus lahkunud Mohammedi ja Rasho Nesterovici asemel on põhis senine kolmas keskmängija Fabricio Oberto, ning mitmete põhirotatsiooni kuulujate (Michael Finley, Brent Barry, Bruce Bowen) väärikas vanus.

Dallas Mavericks jõudis mullu Dirk Nowitzki, Josh Howardi, Jason Terry ja Jery Stackhouse’i toel finaali, kuid teed lõpuni käia ei suudetud. Paljude arvates rööviti nad paljaks kohtuniuke poolt, aga see on omaette teema. Tänaöises hooaja avamängus jääbi Spursile alla.... Paberil peaksid nad Greg Buckner, Anthony Johnsoni ja Austin Croshere’i lisandumisega olema karmim kaitses, aga eelkõige vajavad nad rohkem vaimset kindlust ja eneseusku.

Phoenix Suns ei vaja põlvelõikuste järel naasnud Amare Stoudemire’ilt suurt muud kui meeskonda sulamist, valmidust aktsepteerida vahetusmehe rolli ning ja 15 punkti ja 7-8 lauda mängus. Olles tematagi jäänud vaid Raja Belli lihaserebestuse kaugusele NBA finaalist, on Sunsil tuumik endine (Steve Nash, Boris Diaw, Shawn Marion, Kurt Thomas, Leandro Barbosa) ja neid pole rünnakul praktiliselt võimalik peatada. Aga kui ikka vise ei lähe, siis kaitse neid välja ei vea...

Houston Rocketsi pakkumine paremate hulka on ühest küljest loogiline - superstaaride Tracy McGrady ja Yao Mingi kõrvale saadi suvel supervahetusmehed Shane Battier ja Bonzi Wells, aga praktiliselt olematu pink teeb playoffides kaogele jõudmise küsitavaks. Pealegi on T-Macil krooniline seljahäda ja tema resultatiivsus on kolmel viimasel hooajal järjest langenud.

TARVI UUSEN
Foto: Reuters